Isdraken av George R. R. Martin

Jag är nog inte ensam om att räkna ner dagarna till säsong starten för tv – serien “Game of Thrones”. Serien som är baserade på böckerna med samma titel skrivna av George R.R. Martin. Författaren har även skrivit en tunnare bok som riktar sig till de barn och unga typ 9 år och uppåt. Kan säkert fungera som högläsning innan. Dessutom riktar den sig till både flickor och pojkar som gillar fantasy.
Boken heter Isdraken och kom först ut någon gång under 1980 talet och har nu kommit ut i ny design.
Denna gång lyssnade jag på boken genom Storytale, men har sen tidigare bläddrat i boken och vart helt fascinerad av boken pga av de helt magiska och fantasifulla illustrationerna i blåvitt som täcker många delar av boksidorna och som är skapade utav Luis Rojo.
Detta är en bok för alla drakälskare och särskilt barn till föräldrar som gillar Game of Thrones.
”Adara föddes under det kallaste kylan under det kallaste vintern i mannaminne, de var en kyla som dödade hennes mamma under flickans födelse. Helt sedan dess har hon varit ett avlägset och kyligt barn.
Adara är ett vinterbarn som ständigt väntar på vintern och när vintern äntligen kommer då kan hon bygga snöslott och leka med is ödlorna och det är då hon kan träffa sin hemliga vän Isdraken.

Alla är rädda för Isdraken. Där Isdraken flyger, blir allt kallt och öde. Men Adara är inte rädd.
Adara kan inte minnas när hon såg Isdraken första gången. Det känns som om den alltid funnits i hennes liv, som fjärran glimtar när hon lekt i snön. När hon var fyra år rörde hon vid draken för första gången, när hon var fem år red hon på dess kalla rygg.
Men en dag när hon är sju år, sveper eldsdrakar in över nejden. Bara ett vinterbarn och hennes Isdrake kan rädda världen från förgörelse.”

Bild

    “Sagan som kom långt före Game of Thrones”

Isdraken utspelar sig i samma miljö som George R.R. Martins bästsäljande serie En värld av is och eld som ligger till grund för TV-serien Game of Thrones.

Bild

Boken är väldigt kort och man hinner knappt börja förrns den är slut, jag hade velat ha den lite längre, för den är lagom spännande för de yngre läsarna och boken blir väldigt effektfull med alla bilderna.
Men jag skymtar en underliggande filosofisk mening som ger den ett större djup. Överlag är det en fåordig, rätt så ytlig barnbok där varken berättelse eller karaktärer hinna växa till sig särskilt mycket innan sagan är slut. Men handlingen är dubbelsidig, man måste läsa lite mellan raderna, tycker jag.
Historisk kunde de vart mera av då det var väldigt mycket bakgrundsstory i början och inte förrns i slutet av boken blev det spännande. Äventyret kunde helt klart vara längre.
Men jag gillar denna typ av värld som känns tidlös och att det var en flickas liv och äventyr man fick följa.
Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till boken


Boktitel: Isdraken
Originaltitel: The Ice Dragon
Författare: George R. R. Martin
Illustratör: Luis Rojo
Målgrupp: 6-9 år
Kategori: Vinter, vinterbarn, drake, isdraken, högläsning, fantasy, boktrailer, kapitelbok
Bokförlag: Natur & Kultur 
ISBN:9789127146860
Köp boken på:  Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar