Kusinerna Karlsson av Katarina Mazetti

När jag var ung så älskade jag att läsa deckarserien 5 på äventyr.
Så när jag började att läsa bokserien “Kusinerna Karlsson” skrivna av Katarina Mazetti, tyckte jag verkligen att de påminner om min ungdoms favorit serie, fast i modern tappning.

Ungdomarna i Fem-böckerna har alltid lov, de är två pojkar och två flickor och de var också kusiner och så är det hunden Timmy som säger voff och dunkar med svansen i golvet på var och varannan sida. Här är hunden utbytt mot en katt som kallas Kattrackan, och som också uttrycker sina åsikter på var och varannan sida (meeiiooooo, mrraaaauuu). Annars är det samma förutsättningar. Könsrollerna är förstås uppdaterade – här är det en av killarna som står för all matlagning, och driftigheten/modigheten alt. ängsligheten/osäkerheten är jämt fördelad mellan pojkar och flickor.’

Det här är ett mer eller mindre klassiskt sommarlovsäventyr. Sol, bad, ösregn, frukost i det gröna, serietidningar, roddbåt, öppet fönster i natten, sovmorgnar…och så lite lagom mystik och spänning.

Storyn är att systrarna Julia, 12, och Humlan, 9 (heter egentligen Daniella) måste bo hos sin knasiga moster Frida över sommarlovet eftersom deras föräldrar ska till Indien på forskningsresa. Frida kan man inte bo hos, vet Julia, för hon gör konst av plåt och snören som ingen ser vad det föreställer, hon lagar aldrig mat utan man får leva på ostbågar och vatten, hon har ingen dator och hon är helt enkelt konstig på alla sätt och vis. Dessutom ska deras två andra kusiner komma dit. George är blyg och det enda Julia vet om honom är att han kan vifta på öronen. Alex bor i Frankrike och är nog bara 7 år så det är inget bevänt med honom precis. Eländiga sommarlov!
Men så blir det ju inte. George har nu slutat vifta med öronen och börjat prata i stället och är väldigt trevlig och lika gammal som Julia. Alex är också 12 år (det var Julias mamma som inte hade koll) och älskar att laga mat och experimentera i köket. Det låter väldigt ungt, men båda hans föräldrar är kockar så han har nog fått ganska mycket övning i köket. Nu får han rocka loss helt själv vid spisen för moster Frida är helt ointresserad av matlagning. Miljön är väldigt somrig: Fridas egen ö, och huset utan TV, dator eller indraget vatten. Ungdomarna stånkar men finner sig fort och trivs dessutom i varandras sällskap så nu blir det Sommarlovsliv enligt alla konstens regler.
Men så skulle det ju vara lite mysterium också. Det knakar i skogen som av vilda djur – men det finns det inga på ön enligt Frida. Det försvinner mat från huset. Mystiska skepnader och rökslingor anas i skogen. Och barnen spanar efter ledtrådar och löser fallet.
Det mysiga sommarlovslivet piggas upp av ett lagom läskigt äventyr, alltmedan vi får lära känna kusinerna och deras moster.
Jag skulle säga att serien är blandning mellan mysterier och lite humor!
En bladvändare för bokslukare i mellanstadieåldern! Men passar även som högläsningsbok från 7 år.
De handlar alltså om de fyra kusinerna Julia, 12 år, gillar böcker och älskar internet, osäker på sig själv, tycker att hon är alldeles för lång, Försöker hålla reda på sin lillasyster (går inte…), Daniella, 9 år, Julias lillasyster, kallas humlan för att hon är liten och tjock och surrar hela tiden, älskar allt som är gott att äta och sin kusin Alex. Alex, 12 år, bor i Frankrike, vill bli tv-kock, älskar att laga mat, modig, bra på att rida, blir rasande emellanåt. George, 11 år, har långt hår, är lite blyg, kan vifta på öronen men vill inte, älskar att teckna, blir bäst vän med Julia. För att inte glömma Kattrackan som alltid måste ha en åsikt.
I bokserien Kusinerna Karlsson ingår böckerna:

* Kusinerna Karlsson 1: Spöken och spioner

* Kusinerna Karlsson 2: Vildingar och vombater

* Kusinerna Karlsson 3: Vikingar och vampyrer

* Kusinerna Karlsson 4: Monster och mörker

* Kusinerna Karlsson 5: Skräckbåten och Svarta damen

* Kusinerna Karlsson 6: Pappor och pirater

* Kusinerna Karlsson 7: Skurkar och skatter

* Kusinerna Karlsson 8: Fällor och förfalskare

I böckerna om Kusinerna Karlsson får man uppleva spännande deckaräventyr i skärgårdsmiljö. I böckerna blandas humor med härlig mysrys – det här är spännande feelgood för riktiga bokslukare!

Bokserie: Kusinerna KarlssonFörfattare: Katarina Mazetti
 
Illustratör: Gunilla Hagström

Bokförlag:  Alfabeta

Målgrupp: 9-12 år

Kategori: Deckare, kusiner, sommar, katt, spänning, humor, äventyr

Köp boken på: Alfabeta, Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar