Piratens hemlighet av Anna-Karin Anersson & Ulrika Söderström

“Piratens hemlighet är den första boken i den arkeologiska deckarserien om Aniara och Benjamin. Det är en berättelse som blandar fiktion med historia och arkeologi. Boken inbjuder till att läsaren ska upptäcka och förstå landskapet på ett nytt sätt. Varför finns det stenmurar på så många ställen? Varför är stenhögar placerade uppe på höjder och varför växer det egentligen äppelträd mitt i skogen? Allt det här och mycket mer får du svar på i boken.

~ Enligt legenden grävde piraten Skytte ner en skatt på 1600-talet utanför den lilla byn Pataholm. Platsen kallas fortfarande Skyttes kulle. När syskonen Aniara och Benjamin hälsar på sin faster som bor i byn, dröjer det inte länge innan de lockas ut på spännande äventyr i piratens fotspår. Syskonen råkar ut för den ena mystiska händelsen efter den andra. Vem är det egentligen som smyger omkring mitt i natten bakom fasters hus? Varför vill inte kaféägaren Uffe att de ska leta efter skatten? Är det ens sant att det finns en skatt nedgrävd på Skyttes kulle?

Bild

Boken är spännande från första till sista sidan samtidigt som den är fylld med historisk fakta och med den luftiga texten så blir den lättläst och jag rekommenderar verkligen boken för att få barn intresserade av historia och arkeologi. Boken har en färggrann bild och tillsammans med en spännande bild och lockade titel gissar jag att det är en bok som kommer vilja läsas av många barn. Eller om man endast vill lära sig att baka kringlor, så finns det ett recept längst bak i boken.

Boken är rekommenderad att läsas från 9-12 år, men jag anser att man kan sänka åldern till 7 år om man är läsvana och boken passar även som högläsningsbok från 7 år. Boken är fylld med spänning och historia.

Bild

Jag som läsare har lärt mig så mycket mer om till exempel varför man ibland kan hitta olika stenlämningar och vilken skillnad det är.
Sen att man även kan gå in på sidan Fornsök för att se om man har några fornlämningar runt omkring där man bor. Själv vet jag om att där jag är boende (Salem kommun) har vi en hel del fornlämningar som gravfält, stensättningar, runskrift och mycket mer.

Boktitel: Piratens hemlighet
Författare: Anna-Karin Andersson och Ulrika Söderström
Illustratör: Anna Westin
Bokförlag: Idus förlag
Provläs: Här
Målgrupp: 9-12 år
Kategori:Barndeckare, historia, arkeologi, barnbok, bokrecension, högläsningsbok, kulturarv, fakta, fornlämningar, fakta för barn, ute pedagogik, kapitel bok.
ISBN: 9789175774138

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar