Regnbågsböcker ~ När mammorna blev kära av Camilla Gunnarsson

Denna vecka börjar Pridefestivalen i Stockholm under 7 dagar. För var det svårt att få tag på barnböcker kring ämnet HBTQ, lite lättare med ungdomsböcker, men inte helt lätt. Nu på sista tiden har det kommit ut fler och fler böcker kring HBTQ på olika sätt.

Jag anser att alla skolbibliotek, väntrum hos skolsköterskan och kommunalbibliotek ska införskaffa olika böcker kring HBTQ.

Det kan vara böcker som handlar om samkönad kärlek, kärlek som struntar i kön eller att vara könsöverskridande och regnbågsfamiljer. Det kan även vara böcker som handlar om barn och ungdomar som kämpade med min sin könsidentitet.

För några år sedan gjorde jag dessa två affischer för barn och ungdomar, helt ok för skolbibliotek samt andra att användas fritt.
Sen dess har det kommit ut fler nya böcker.

Här har jag tagit del av boken “När mammorna blev kära”skriven av  och bilderna är gjorda utav  och utgiven av Idus förlag.

Härkan du läsa ett smakprov utav boken.

-“Jag visste att man kunde bli kär i någon av samma kön…

En gång följde Fanny med sin pappa till Stockholm när det var Prideparaden. Fanny tyckte det var coolt att se så många glada människor samlade.
Hennes pappa tyckte att det var så häftigt att så mycket förändrats på så kort tid, att så många vågar visa sin kärlek öppet nu, att det måste få vara så skönt att kunna visa vem man är och få stöd av så många.
Visst finns det fortfarande de som är kritiska, speciellt förr i tiden.
Fanny som kände precis som sin pappa att det var okej att bli kär i någon med samma kön.
Hennes pappa berätta att förr i tiden när han var ung var det inte många som vågade berätta att de var kära i någon av samma kön. Sådant höll man hemligt då. Man kanske inte ens erkände det för sig själv. Homosexualitet ansåg till och med vara en sjukdom och ännu längre tillbaka var det förbjudet att vara homosexuell och tyvärr är det fortfarande så i flera länder och då kan de råka illa ut på olika sätt. Man kanske till och med hamnar i fängelse eller blir dödad.
Fanny var glad över att leva i Sverige. Även om hon inte kände någon som var homo- eller bisexuell.
Hur skulle hon känna ifall någon i hennes närhet var det?

Fannys föräldrar är skilda och det är länge sedan hennes pappa träffade en ny. Det är inte så konstigt att mamma också blir kär. Fanny får sedan veta att hennes mamma är kär i en kvinna, dessutom är det klasskompisens Lindas mamma.”

Här har jag skapat en boktrailer till boken

Boken är pedagogiskt skriven då den lära ut om HBTQ-frågor och normer. Detta är en riktigt bra bok där mycket fakta och värdegrundsfrågor vävs in i berättelsen på ett bra sätt.

Detta är verkligen en bok som kan användas på många olika sätt. Som en del i undervisningen i skolan under låg- och mellanstadiet eller möjligtvis högre upp till och med.
Den kan också användas i familjen om man är i en liknande situation där en förälder har träffat någon av samma kön och man behöver något att utgå ifrån när man pratar om det, en bok att kunna känna igen sig i. Självklart också en bok att läsa bara för att.

Det är få sidor med relativt stor text så de är lättläst och tillsammans med färggranna manga inspirerade bilder blir det en riktigt bra bok som tar upp många funderingar och frågor kring HBTQ. Jag tycker verkligen det behövs fler liknande böcker som

Längst bak i boken finns många frågor på temat HBTQ att fundera vidare kring.

Boktitel: När mammorna blev käraFörfattare: Camilla Gunnarsson

Illustratör: Jenny Behmer

Bokförlag: Idus förlag

Målgrupp: 6-9 år

Kategori: Hbtq, lesbisk, regnbågsbarn, pride, homosexuell, fakta, bokaffisch,

ISBN: 
9789175774114

Köp boken på: Idus, Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar