Pricken av Margret Ray & H.A. Ray

Bild

”Mamma Kanin får nio små kaniner. Åtta av dom var vita, men den nionde var alldeles prickig och fick heta Pricken. Pricken är den enda kaninen i sin familj som har bruna prickar och fick hela tiden höra att han är annorlunda och olik alla andra så han kände sig väldig ensam och utstött i från sin familj även om hans mamma älskade honom.
En dag är det morfars födelsedag och familjen ska på kalas, men Pricken får stanna hemma för att inte morfar ska bli upprörd.
Då rymmer Pricken hemifrån och ger sig ut i stora världen.
Där möter han Herr Brun, som också är prickig. Herr Brun bjuder hem Pricken till alla sina små prickiga kaninbarn. Där upptäcker Pricken att det är fler än han som ser annorlunda ut och som är olik alla andra kaniner i Herr Brum familj. Hon är alldeles vit.”
Sagan om den lilla kaninen Pricken som ser annorlunda ut en resten av sin familj är en berättelse om samhörighet, utanförskap och sökandet efter en egen identitet.
Boken kan med fördel användas i förskolan och skolan i viktiga diskussioner kring alla likas värde och i värdegrundsarbetet.
Pricken är en barnboksklassiker som är mitt bästa barnboksminne.
Pricken är en barnboksklassiker som funnits som svensk utgåva i 70 år och som älskats av generationer. Nu finns Pricken i ny och större utgåva, med samma fantastiska innehåll.
Vilket är ditt bästa barnboksminne? Kommentera gärna nedan.
Erika Viklund från Aspenskolan har skapat ett rollspel av boken “Pricken”. Dramatiseringen riktar sig till elever i F till åk 3.
Här är replikerna som man kan klippa ut och ge till eleverna.

Boktitel: Pricken
Författare: Margret Rey
Illustratör: H.A. Rey
Målgrupp: 3 – 6 år
Kategorier: Bilderbok, diskussionsbok, barnboksklassiker, samhörighet, utanförskap, identitet, olika, annorlunda, allas lika värde, värdegrund, vänskap, kaniner
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Ta del av boken som E-bok och ljudbok via bok apparna: Storytel och Nextory.
ISBN: 9789129715651
Ta del av boken via: Adlibris eller Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar