Jack av Martin Olczak & Anna Sandler

Tänk om varulvar, vampyrer och vålnader plötsligt skulle dyka upp i stan? Det är precis det som händer i den historiska äventyrsserien om tioårige Jack. ​

Jakten på Jack

“Jakten på Jack” innehåller delarna: Trolldom i Gamla Stan, Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan Häxor i tunnelbanan.

 

Tioåriga Jack är uppvuxen på barnhem i Norrland och tror att hans föräldrar är döda. Under en sommarvistelse i Stockholm hos moster Betty får han dock veta att mamma och pappa lever. För nio år sen rövades de bort av varulvar och är försvunna sen dess. För att ge sig i kamp med varulvar och andra grymma varelser måste man vara trollkunnig. Vilket det snart – till hans egen förvåning – visar sig att Jack faktiskt är.

Tillsammans med moster Betty och vätten Rurik ger sig Jack ut på jakt efter föräldrarna. Bara timmar efter att Jack stigit av bussen i Stockholm befinner han sig mitt i ett hisnande äventyr. Plötsligt jagas han genom stan av varulvar, bergtroll, vittror, vålnader, häxor och givetvis varulvar och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Det blir en fart- och farofylld färd genom välkända Stockholmsmiljöer såsom Gamla Stan, Södermalm, Gröna Lund och Vasamuseet. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås.

 

Till alla fyra böcker i serien “Jakten på Jack” finns det gratis lärarhandledning att ladda ner i filen nedan.

 

Jakten på jack finns även som en radio dramatisering hos Barnradion som innehåller 21 avsnitt.

Spådom om Jack

“Spådomen om Jack” innehåller delarna: Drakar i Globen, Bergtroll på slottet, Sjöodjur i Slussen och Demoner i Stadshuset.

 

I “Spådomen om Jack” är Jack till en början återförenad med sin mamma och pappa, Han har befriat dem och de har flyttat in i brödrost verkstan hos Jack och moster Betty. Det känns ovant att ha vuxna omkring sig som tjatar och bestämmer, tycker Jack, fast också ganska härligt.

Plötsligt sitter 13 korpar takåsen utanför fönstret och när vätten Rurik hittar ett jättestort ägg som visar sig vara en drake som får namnet Silvertass. Men den mytomspunna Sankt Göran visar sig vara allt annat än ett helgon och han är ute efter att döda Jacks nya vän Silvertass. Tillsammans med moster Betty, vätten Rurik och nytillskottet, draken Silvertass.

Det blir återigen indragna i ett nytt och spännande fart- och farofylld färd genom välkända Stockholmsmiljöer såsom Slussen, Globen, Slottet, och Stadshuset.

Jacks förbannelse

“Jacks förbannelse” innehåller delarna:: Vampyrer på Sergels Torg, Jättar vid Kaknästornet, Näcken i Riddarfjärden och Odjur på Gröna Lund.

Höstterminen har börjat och Jack har fått en kompis, en riktig kompis, inte som en vätte eller en drake utan en klasskompis, Wanda! Det är härligt, men också lite besvärligt. Jack har så många hemligheter som han inte får avslöja för någon. Som att han är trollkunnig till exempel. Och att hans föräldrar har som jobb att ta hand om älvor, sjöodjur och andra mystiska varelser.

En dag kommer en skogs pyssling med oroväckande besked.

Det visar sig att en blodtörstig vampyr har kommit till stan som sprider skräck hos invånarna av mystiska och mytomspunna varelser.  En dag försvinner plötsligt hans bästa vän Wanda. Allt tyder på att hon är ett av vampyrens offer. Jack och hans familj ger sig ut på en livsfarlig jakt! Tillsammans med stans jättar – två enorma syskon – ska de besegra vampyren.

Lagom när Jack tror att han ska få leva sitt liv som en vanlig tioårig pojke, som går i skolan, äter Hawaii pizzor, läser serietidningar och spelar bandy blir han återigen indragen i ett spännande och nytt äventyr genom välkända Stockholmsmiljöer såsom Kaknästornet, Sergels torg, Riddarfjärden Grand Hotel och Gröna lund.

 

Till alla fyra böcker i serien “Jacks förbannelse” finns det gratis lärarhandledning.

Legenden om Jack

Legenden om Jack innehåller delarna: Gastar i Göteborg, Dödskallar i domkyrkan, Vidunder på Arlanda och Troll i järngruvan.

Livet kommer aldrig mer att bli sig likt för Jack. Han har nämligen fått en lillasyster! Jack är överlycklig, tänk att han för inte så länge sen bodde på ett barnhem och trodde att han var föräldralös, och nu har han en hel familj med både föräldrar, moster och en syster! Lillasyster är såklart världens sötaste bebis, men snart upptäcker Jack att det är något konstigt med födelsemärket hon har på armen. Det ser precis ut som en sjua men nästa morgon när de vaknar ser det istället ut som en sexa! Kan det röra sig om svart magi? Det finns bara en sak att göra: hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem …

Gastar i Göteborg är första boken i en ny serie om Jack och hans värld: Legenden om Jack. Nu lämnar Jack och hans familj Stockholm och ger sig ut i landet, och allra först går färden till Göteborg.

Nu har de även släppts den fösta delen i den nya serien Jacks öde med första boken Vargen på T-centralen.

Många gånger händer det att nybörjarläsare mellan 6-9 år vill ta del av bokkategorier utöver deras läskunskap. Som oftast blir det att böcker som vill att de ska vara extra skrämmande  och spännande kan bli löjliga och förutfattade då de riktar sig till den lägre åldern.

 

Då anser jag att böckerna om Jack är perfekta böcker att sätta i händerna på sjuåringen som kämpar med läsningen, perfekta läsa själv böcker: lagom lång och högt tempo och en bra blandning av skräck, skämt och snabba vändningar med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. De svartvita illustrationerna ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer.

 

I böckerna blandas fiktion historiska händelser och kända platser runt omkring Stockholm och Göteborg.

 

Här får vi möta bergstroll, vittror, vålnader, häxor och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron.

Det finns även möjlighet att gå en stadsvandring i Stockholm med hjälp av stadsmuseet. Här kan man följa med på en magisk tur runt Gamla stan som bygger på böckerna om Jack. Här besöker man platser ur böckerna som brödrost verkstaden, kastanjeträdet och vilka hemligheter som gömmer sig under Storkyrkans uråldriga valv.

Serietitel: “Jakten på Jack”, “Spådomen om Jack”, “Jacks förbannelse”. “Legenden om Jack”

Författare: Martin Olczak 

Illustratör: Anna Sandler

Bokförlag: Rabén Sjögren

Målgrupp: 6-9 år

Kategori: Fantasi, Fantasy reality, magi, äventyr, spänning, kapitelbok, mysterium, nordiska naturväsen, börja läsa böcker själv

Dela gärna detta inlägg: