Neef och bortbytingen av Delia Sherman

Neef är en 11 årig bortbyting – ett människobarn som förts in i älvvärlden medan en älva har lämnats i hennes ställe. Hon bor i New York Mittemellan, i Central Park. New York Mittemellan Det är en magisk dimension av New York där älvor, demoner och övernaturliga väsen huserar. Neef har sin gudmor Astris, en vit råtta, som hjälper och skyddar henne. Men när Neef bryter mot ett förbud som hon inte visste någonting om förvisas hon ur Central Park och från den Gröna Damens beskydd. Nu är hon ett lätt byte för New York Mittemellans alla ondsinta krafter som härjar om nätterna.
Men Neef är en infödd New York-bo, gatusmart och skärpt, och hon drar sig inte för att satsa högt.

För att få återvända hem måste hon genomföra ett farligt uppdrag och hämta hem tre mäktiga och magiska artefakter till Gröna damen som styr parken. Med sig har hon oväntat sällskap – den älva och bortbyting som lämnades i hennes ställa i människornas del av New York,
hon är helt borta i älvlandet men desto mer hemma på datorer och andra manicker. En oslagbar kombination visar det sig!”
Här har författarinnan försökt samlat ihop varelser från världens alla hörn så det kryllar av olika slags magiska och övernaturliga varelser från olika myter och sagor. Så det dröjer inte länge innan det blir för mycket av olika namn och karaktärer. De gör även att handlingen blir ovanligt krånglig, och rörig vilket främst har att göra med att boken är för kort – det händer för mycket på för lite sidor.

Boktitel: Neef och bortbytingen
Författare: Delia Sherman
Originaltitel: Changeling
Bokförlag: B. Whalströms
Målgrupp: 9-12 år
Kategori: Urban fantasy, äventyr, bortbyting, natur och sagoväsen, övernaturligt, magiskt
ISBN: 9789132151897

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar