Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor av Colette Van Luik & Anna Nordlund

 Bild

Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor är den första boken om SVENSKA hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sig själv eller andra och förverkligat sina drömmar. Hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, musiker, miljöaktivister, engagerade läkare, uppfinnare och banbrytande författare, anmärkningsvärda och extraordinära svenska kvinnor som spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller.    

Det här är inte en super-pk-bok där man endast lyfter Florence Nightingale-typer där alla kvinnor är exemplariska förebilder, här får vi möta kvinnor som vart upproriska och gjort knäppa grejer, kvinnor som förändrat och kämpat för olika ideal och kvinnor som utsatts och fortsätts utsättas för förtryck och våld. Vi får även läsa om kvinnor som kämpat och gjort stora saker trots andras missnöje, påhopp och smutskastning.

Det kanske kan tyckas svårt att läsa om andras svårigheter, men det kan samtidigt vara viktigt att läsa att man kan hitta strategier för att ta sig igenom det. Att inte ge upp utan tro på förändring och tro på att man själv kan vara med och förändra.

Det är en inspirerade och peppande bok om hundra olika kvinnor som kan läses av både unga och äldre, men Svenska hjältinnor är främst riktad till barn mellan 9 och 12 år.

Bild

Illustration av Stina Wirsén

Här får vi läsa om författaren Astrid Lindgren som alltid stod på barnens sida och såg till att de blev förbjudet att slå barn i Sverige.

Bild

Illustration av Josephine Lawrence

Vi får veta mer om den intelligenta och balla prinsessan Cecilia Vasa, Gustavs Vasas dotter som blev pirat.

Bild

Illustration av Annelie Carlström

Vi får läsa om den samiska aktivisten Elsa Laula Renberg som organiserade de första samiska landsmötet så att de samiska folket skulle få tillbaka sina rättigheter för att inte deras kultur skulle dö ut.

Bild

Illustration av Julia Szulc

Vi får även läsa om Klimataktivisten Greta Thunberg som skolstrejkade för klimatet utanför riksdagshuset och har under ett år lyckats få världen att lyssna, men tyvärr är det inte alla som agerar.

Bild

Illustration av Engla Nordström

Vi får veta mer om artisten och feministen Zara Larsson som aktivt brinner för tjejers rättigheter. Och om flera andra starka, coola och modiga kvinnor genom historian.

Det här är nog en av de mest fängslande böcker jag läst om starka och inspirerande kvinnor.

Här får vi ta del av olika kvinnors historia från vikingatiden till 2000-talet i alfabetisk ordning.

Boken är skriven men lättförståelig svenska där olika ord och begrepp förklaras och är fylld med fascinerade och detaljrika personporträtt av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer.

En inspirerade bok fylld av förebilder som passar perfekt som present till unga hjältinnor.

Boken tilldelades Adlibrispriset 2019. 

Bild

Vissa kanske tycker att det räcker med böcker om olika starka och modiga rebelltjejer, men dessa böcker som lyfter fram de olika historiskt viktiga kvinnorna för att skapa självförtroende och styrka hos alla tjejer.

I de individuella temainlägget ”Internationella kvinnodagen ~ 8 mars” kan ni ta del av fler liknade böcker mm.


Boktitel: Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

Författare: Colette Van Luik & Anna Nordlund

Illustratörer: Miriam Ivanoff, Annelie Carlström, Helena Frank, Josefine Lawrence
,Stina Wirsén, Julia Szulc & Engla Nordström m.fl.

Målgrupp: 9 – 12 år (men fungerar även till mycket högre målgrupp.)

Kategori: Biografi, historia, fakta, kvinnor, Sverige, förebilder, människor, platser, kamp, rättvisa, personligheter

Bokförlag: Max Ström

Ta del av boken via: Adlibris eller Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar