När Maggan tog makten – en sagolik historia om drottning Margareta av Andreas Sjölander

Här har paret Sjölander dammat av de gamla historieböckerna om Sveriges historia och lyfter fram kvinnors roller i historien. ”När Maggan tog makten – En sagolik historia när drottning Margareta” är andra boken om en av alla kvinnor genom historian som behöver lyftas fram och synliggöras. Det är dags att Maggan och andra starka kvinnor att slå hål på myterna om det manliga styret i Sverige!
~ ”I Maggan tog makten” får vi läsa om den supercoola och tuffa drottning som hette drottning Margareta, en tjej med girl power som levde på medeltiden. Vi får följa hennes liv från vaggan till makten. Det är en förenklad tolkning med roliga intressanta detaljer, om då hon mobbades av retstickan Albrekt som kallade henne för kung byxlös. Vilket han fick ångra när Margareta vann över honom och låste in honom i finkan och sedan blev Maggan drottning i både Sverige, Norge och Danmark och fick alla tre länderna att bli sol bästa vänner och som ett kompisgäng typ. Smart va? Girl power och multitasking på hög nivå!
Paret Sjölander har många bra och liknande böcker på Boksmart och tidigare har de skrivit ihop boken om Flickan som inte ville bli drottning – Lär mer om drottning Kristina”
Men de har även skrivit tre tidigare böcker om olika kungar som styrt Sverige.

Böckerna i serien ”Sagor om Svensk historia” passar ypperligt som högläsningsböcker och passar att diskutera under och efter läsning. De är sagolika historier för dig mellan 3-115 år.
Utöver de olika kungligheternas berättelser får man ta del av lite extra fakta och i slutet av varje enskild bok kan man läsa om andra viktiga och lärorika fakta som hände under det århundradet.

~ Själv saknade jag starka kvinnoskildringar generellt i skolan, det var och är fortfarande mycket fokus på männen och deras historia. Tänk vilken gåva att ge våra barn starka kvinnliga förebilder och en mer sann historia om Sveriges regenter.
I kjol eller byxor!
Tänk vad bra om man kunde fått ta del av liknade historiska berättelser när man hade historielektioner, så kanske man kunde komma ihåg lite lärorik fakta.
Här har jag skapat en tillhörande boktrailer


Serietitel: ”Sagor om Svensk historia”Författare & Illustratör: Andreas Sjölander

Målgrupp: 3-6 år

Bokförlag: Boksmart.se

ISBN: 9789198360455

Kategori: Bilderbok, Svensk historia, drottning, fakta, sagobok

Köp boken på Adlibris, Boksmart, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar