Vinga med is och sol av Carina Wilke & Katarina Vintrafors

Bild

Vinga med is och sol är en insiktsfull bok om mobbning.

Bild

Bzzzz…Bzzz….
Det är jag som är Vinga, du kanske tror att jag är den där vanliga envisa flugan som sitter i taket, i gräset, på stranden, på lekplatsen eller på fönsterbrädan. Men jag är ingen vanlig fluga, jag är en förtrollad fluga som både ser, hör och känner vad som händer i boken ”Vinga med is och sol” där spelar jag en viktig roll då jag blir den osynliga och insiktsfulla vännen som kan bekräfta det som den utsatta och mobbade flickan Luna är med om.

Bild

Jag kan dessutom påverka barnen i boken genom att också kliva in i handlingen och sätter ord och synliggör det som barnen säger och gör fel då blir jag som kallaste blå och sprider isflingor.


Bild

Och när barnen gör något bra eller säger något snällt blir jag varmaste gul och sprider solglimtar. Det som jag gör i boken är något som den som utsatts för mobbing önskar att åskådare och medlöpare i verkliga livet har möjlighet till om vi bara blir medvetna om vad som händer och vågar stå upp för den utsatta, så att mobbaren inte kan fortsätta. Så följ med in i berättelsen så får du veta varför och hur jag blev vän med Luna… Bzzzz…. 

Bild

”Luna får inte vara med de andra barnen. Hon känner sig utanför och ledsen. När de tar hennes älskade apa Tryggve blir hon helt förtvivlad. Hon blir helt ensam och törs inte längre gå ut. När Vinga dyker upp bredvid hennes sida och sprider sina solglimtar och isflingor förstår inte Luna vad hon vill. Men Vinga är envis. Vem är hon och kan hon verkligen hjälpa Luna?”

Bild

Här har författaren Carina Wilke satsat på att skriva en bok om mobbing som riktar sig till barn i åldrarna 3-10 år. Boken är skriven med luftig text i korta stycken,  i boken talar Vinga både till Luna och läsarna. Då ser man hur mobbningshandlingarna står med blå text och när Vinga vill ersätta mobbinghandlingarna med kompishandlingar står texten med orange/röd färg, illustratören Katarina Vintrafors har skapat det färggranna och vackra illustrationerna som täcker alla sidorna i boken, så boken är ett perfekt verktyg att läsa högt i grupp när det händer något som kan leda till mobbing.

I slutet av boken sammanfattar Vinga sina solglimtar det vill säga kompishandlingar som kan motverka mobbning.

Bild

​Det är när barnen är mindre som vi har bäst möjligheter att ingripa mot mobbning eller tendenser till det. Vi vuxna har egentligen vår bästa möjlighet att arbeta med förebyggande mobbningsarbete bland mindre barn och det av flera skäl:

* Små barn har stor tilltro till vuxna och vi har chans att vara goda föredömen. Med tiden kommer vi vuxna att mötas av allt större skepsis.
* Små barn döljer inte en kränkande behandling (mobbning). Senare blir barnen ofta experter på att mobba när vuxna inte ser.
* Små barn tycker inte att det är skvallrigt att berätta när någon är dum. Senare riskerar de att beskyllas för skvaller, vilket inte är populärt bland de äldre barnen.
* Små barn skäms inte för att gråta eller på annat sätt visa att de är ledsna. Senare försöker de utsatta att svälja gråten och hålla masken för att inte visa sin utsatthet.

De färgglada illustrationerna till boken är skapade av den grafiska formgivaren Katarina Vintrafors . Hon designar b.l.a. prints och andra illustrationer via Vintrafors Design.  Hon har skapat en illustration till mig som ni kan ta del av här.

Bild

Författare: Carina Wilke
Illustratör: Katarina Vintrafors
Kategorier: Förskolan, förskoleklass, mobbing, grupptryck, känslor, genus, jämställdhet, pedagogiskt verktyg
Målgrupp: 4 – 9 år
Bokförlag: Lilla E
ISBN: 9789198420104
Köp boken på: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar