Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren & Emil Maxén

Bild
En gång för länge sedan, när alla kartor såg annorlunda ut, fanns en stad som styrdes av två hertigar.
“I Knäckarbanketten finns högfärdiga hertigar och goda hertigdöttrar, lömska mopsar och vidriga vidunder. Här finns också Amund, som arbetar i hertig Ludberts kök och vars högsta dröm är att äga ett par skor.
Hertig Ludbert och hertig Odert är tvillingar men de bråkar enda sen de var bebisar och de fortsätter även undertiden de växer upp. De har så svårt för varandra att de enda delar upp staden och slottet i två delar. Endag bestämmer sig Hertig Ludbert för att ordna en riktig fest – en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med nya maträtter varje dag! Men den avundsjuke hertig Odert bestämmer sig förstås för att förstöra festen för att förudmjuka Ludbert! Utan att han vet hur det gick till blir kökspojken Amund indragen i fejden och finner sig snart iväg på ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, otäcka odjur och vidriga vidunder.”
Knäckarbanketten är en underhållande, spännande och rolig barocksaga fylld av olika fascinerade, påhittiga väsen och varelser i ett fängslade äventyr.
Boken passar som högläsningsbok för barn på lågstadiet mellan åk 1 till 3 då den är skriven med luftig text och med en handling som fascinerar och fängslar med både spänning och humor. Boken passar även som klassuppsättning från åk 2 och 3.

Boken är fylld med både svartvita illustrationer och även detaljrika helhetsillustrationer i färg som kompletterar texten.

Förutom de roliga ordlekarna som författaren Sara Bergmark Elfgren har skapat som Greve von Fiesk, markisinnan von Tissehl-Tassehl eller maträtten kalabalikaladåb så är boken spännande med det svåra uppdraget som Amund måste utföra i den mörka skogen där han möte alla möjliga saker, som t.ex. en basilisk, en hundjätte, och en biskopsfisk som man får uppleva i det fascinerade och detaljrika bilderna skapade av illustratören Emil Maxén.
Bild

Det kan även uppstå en del svåra och äldre ord i berättelsen något som man som lärare kan arbeta kring med hjälp av den tillhörande lärarhandledningen som passar att användas i lågstadiet.

I boken får läsarna möte en mängd olika varelser och väsen som Bidkopsfisken, Mantikora och andra monster som du via olika målarbilder har möjlighet att måla. Det finns även ett persongalleri som du kan använda för stöd till återberättande.

Boken kommer även att bli 2020 Barn radios julkalender. 

Följ med hertigdottern Ottilia och svinpojken Amund på ett äventyr
med märkliga maträtter, hetsiga hertigar och vidunderliga varelser i den dramatiserade julkalendern som barnens radio kommer presentera under 2020 som är baserat på denna bok. Här kan ladda ner en affisch passar perfekt att sätta upp hemma, på biblioteket eller i klassrummet. Julkalendern kommer även med en tillhörande lärarhandledning.

Här kan ni läsa mer om den kommande radiokalendern samt ta del av andra tips på tidigare radiokalendrar och adventsböcker.

Berättelsen utspelar sig i ett fiktivt 1600-tal och är en spännande
historia om vänskap i en värld där mycket skulle behöva förändras.
En saga som också väcker frågor om vår egen tid.

Bild


Illustratör: Emil Maxén
Målgrupp: 6 – 9 år
Kategori: Fantasy, spänning, äventyr, humor, förr i tiden, fest, väsen.
ISBN: 9789129713596
Ta del av boken som ljudbok via: Storytel eller Nextory.
Ta del av boken via din favorit bokhandel: Adlibris,  Bokus, Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar