Zombiepappan av Anders Jacobsson

Bild

“Den lyckliga lilla familjen består av mamma, pappa och en sexårig dotter. De är som vilken annan familj som helst. Men allt ställs på ända när mamman plötsligt och hastigt dör och pappan börjar dricka zombiesaft och glömmer sitt barn.”

Zombiepappan är en bok som tar upp ett svårt och högst dagsaktuellt ämne: Barn och alkoholmissbruk.
Det speciella med denna bok är att den vänder sig till de yngre läsarna mellan 9 – 12 år. Tanken är att boken ska kunna nå ut till barn som nu befinner sig i en situation med alkoholiserade föräldrar och att de ska få hjälp genom att läsa den.
I boken beskrivs det på ett bra sätt hur man kan må som barn och med alla tillhörande känslor som rädd, ledsen och arg och alla tankar, som exempelvis tankar om det är ens eget fel att ens föräldrar dricker?

Ur ett ungt barns synvinkel beskriver författaren Anders Jacobsson hur barnet upplever det att leva med en förälder som använder sig av alkoholen som tröst efter att ens parter hastigt har dött och samtidigt glömmer bort sitt barn i sorgen. Bilderna i boken förmedlar tydligt den vanmakt barnen i missbrukande familjer känner. Då illustratören Lars Karlsson själv på nära håll upplevt och växt upp med en missbrukade förälder.

Alltför många barn lever i dag med missbrukande föräldrar och behöver få veta att de inte är ensamma och framförallt att det finns hjälp att få. Boken Zombiepappan kan möjligen vara en vägledande hjälp, men samtidigt visa att man inte behöver vara själv och att man kan ta och få hjälp.

Bild

Författaren Anders Jacobsson är sen tidigare känd för att skrivit de humoristiska bokserierna Sune-böckerna, Håkan Bråkan, och Berts dagbok m.fl. Anders Jacobsson har sålt 12 miljoner böcker, men har aldrig vidrört detta svåra och tunga men viktiga ämne förut.
Situationen går att förändra
Du har rätt att känna dig trygg. Och situationen går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv. Du kan börja med att prata med någon annan vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en kompis, förälder, en släkting, en vän till familjen eller någon som jobbar i skolan. som personalen på skolsköterskemottagningen, skolkurator, skolmentor och pedagog., Eller kontakta ungdomsmottagningen och socialtjänsten i din kommun där du kan få råd om hur du kan göra. Utöver detta finns flera olika sidor att kontakta som du kan ta del av i listan nedan.

BRIS – Barnens Rätt I Samhället  Ditt kan man ringa på tfn  1 1 6 1 1 1, chatta och mejla..
BUP inom din kommun eller närkommun.
Alkoholhjälpen.

Maskrosbarn

Livlinan.

På sidan UMO kan man läsa mer vad man kan göra och vart man kan vända sig.


Bild

Boktitel: Zombiepappan
Författare: Anders Jacobsson
Illustratör: Lars KarlssonMålgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Barn, familjeförhållande, död, missbruk,
alkohol, sorgearbete, känslor, diskussionsbok, igenkänning

Bokförlaget K & R

ISBN: 9789185903900

Köp boken på Adlibris, Bokus, Bokförlaget K & R


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar