Julias jul av Emma Virke

Bild

“Hallå! ropar Julia nere på stan. Nu är det julen som gäller! Vi vill ha grisar av marsipan och glansiga smällkarameller! Boris, öppna ditt bageri! Julen är inget man struntar i. Kom julros och hyacinter! Kom glittrande snö och vinter! Det lackar mot jul, men det är ingen som bryr sig, tycker Julia. Och vad ska Jultomten säga? Kanske han inte alls vill komma i år! Nej, det är säkrast att Julia själv sätter fart. Tillsammans med sin hund ger hon sig ut på jakt efter julen.  Hjälp Julia fixa julen genom att öppna 24 luckor, en lucka i taget, hela vägen fram till julafton!

Här har författaren lyckats skapa en unik och annorlunda adventsbok. Hon har kombinerat en bilderbok och adventskalender, så samtidigt som man läser bilderboken som består av tjock hårt kartong kan man även öppna en lucka per dag fram till jul. Texten är kort och lättläst och flera gånger finns det meningar där författaren lyckats rimma, men inte hela boken igenom.
Bilderna är färgstarka och tänker hela uppslagen, där texten intrigerar med bilderna. Luckorna och deras nummer är konstruerade så de förändrar och ger en ny innebörd till bilden när de öppnas. Naturligtvis påverkar de bilderboksbilden när de öppnas. Det går att pilla igen luckorna efter att man öppnat dem, åtminstone ett par gånger, på så sätt kan bokkalendern återbrukas flera gånger. 
Här visar Annika Lundeberg sina bilder inne från boken när hon recenserar boken “Julias jul” för Bibliotekstjänst.
​(Tack för lånet av bilderna.)
Bild
Bild

Boktitel: Julias jul – En julkalendersaga med 24 kapitel

Adventsbok för 2018

Författare & Illustratör: Emma Virke

Målgrupp: 3- 6 år

Kategori: Adventsbok, Kalenderbok, julkalender, bilderbok, fantasi, jul, 24 luckor, högläsning

Bokförlag: Lilla Piratförlaget

ISBN: 978-91-7813-012-2

Köp boken på: Adlibris, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar