Skorstensjul av Mårten Sandén & Lina Bodén

Bild
En kall decembernatt stiger tre barn av tåget på Stockholms centralstation. De har rymt från ett barnhem och har sitt livs äventyr framför sig . . .

Bild
”Vid midnatt anländer Stella, Issa och Mago till Stockholms central. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Vart ska de nu ta vägen? På Centralstationen möter de ingen pappa, däremot träffar de på en rundmagad farbror med smutsigt skägg. Farbrorn heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Medan de väntar på att Magos pappa ska komma från Afrika och hämta dem, blir de bekanta med Lille Haj, som tar med dem till taken där hon och andra skorstensbarn bor. Skorstensbarnen är föräldralösa barn som tar hand om sig själva och bor uppe på taken i olika små kyffen. Två av dem bor i ett hus som de fått ta över efter en viss Herr Karlsson. Barnhemsbarnen och skorstensbarnen får även hjälp av den snälla Miriam i antikaffären. Alla hjälps de åt att få Niklasson, den hemlösa mannen att försöka minnas vem han egentligen är. Och det är bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton riskerar hela julen att bli inställd.”

Lina Bodéns vackra och stämningsfulla illustrationer är helt magiskt sagolika detaljerade bilder av snöiga gator, vidsträckta takvyer, renar och gröt tar läsaren rakt in i både äventyret och julstämningen. Det påminner om vackra och magiska julkalendrar man haft som liten. Bilderna samspelar fint med Mårten Sandéns text som är skriven med en skimrande sagoton i lagom långa kapitel som oftast avslutas med en cliffhanger.
Här kan ni ta del av ett bildspel som kan användas när man exempelvis högläser ur boken för klassen och visar bilderna via tavlan.
Bild


Boktitel: Skorstenjul
Adventsbok 2015
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Lina Bodén
Kategori: Julsaga, äventyr, spänning, magi, fantasy reality, adventsbok, 24 kapitel, högläsning
Målgrupp: 6-9 år (Bokförlaget har angivit åldern 3-6 år, men min åsikt är att den passar bättre för lite äldre barn.)
BokförlagRabén & Sjögren
ISBN: 9789129694970
Lyssna på boken via bokappen Storytel
Köp boken på: Adlibris eller Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar