Som ett myggbett, flera gånger om dagen: Majken får typ 1 diabetes av Eva Ludvigsen

Bild

“Freja och Majken är grannar och bästa vänner. men en dag vill Majken inte leka,  hon vill bara bli lämnad ifred. Majken klagar på att hon inte orkar leka. Majken reser sig upp och går till fröken för att be om ett glas vatten igen, fröken blir orolig eftersom Majken druckit och sprungit på toaletten så ofta under  dagen, så hon ringer efter Majkens föräldrar.

Samma kväll berättar Frejas mamma att Majken ligger på sjukhus och kommer att vara kvar där ett tag. Mamma ser så ledsen ut att Freja inte vågar fråga vad som har hänt. När Majken kommer tillbaka till förskolan efter två veckor är Freja avvaktande och rädd. Men så får hon veta att hon kan krama Majken precis hur mycket hon vill. Majkens mamma visar barnen och personalen hur insulinsprutor fungerar och hur man mäter sockret i blodet. Och så får de också reda på vad de kan göra om Majken blir skakig, blek eller svettig för att hon har för lågt blodsocker, ett tillstånd som är livshotande om de inte agerar snabbt.

Nu kan allt bli som vanligt igen, I alla fall nästan, Majken kommer alltid att vara sjuk, men hon och Freja kan leka igen.”

Varje dag drabbas två barn i Sverige av typ 1 diabetes. Det är en kronisk livshotande sjukdom som läkarna kan behandla men inte bota. Ingen vet heller varför människor drabbas av typ 1 diabetes.


I den lärorika och pedagogiska berättelsen om Majken får typ 1 diabetes får vi läsa hur det kan vara när en närstående får diabetes. Här får läsaren lära sig mer om diabetes typ 1 och när berättelsen är slut följs den åt av en kort och tydlig faktatext.
Här blandas den lättlästa texten med en charmig och fin vänskapsskildring tillsammans med en pedagogisk och lättförståelig faktatext om Diabetes 1. Det är en bilderbok som är vackert illustrerad med varma och färgglada illustrationer.
Idag den 14/11 är det Världsdiabetesdagen. Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes. Därför ansåg jag det extra viktigt att lyfta fram denna viktiga och lärorika bok.
Barndiabetesfonden lanserar kampanjen “TYP-1 med denna filmen.

Trots att typ 1 diabetes är den absolut vanligaste livshotande sjukdom som drabbar barn i Sverige så har få personer i samhället en susning om vad typ 1 diabetes är, därför är också stödet till forskning oacceptabelt lågt. Många forskningsprojekt går inte ens att starta på grund av saknaden av pengar. Får vi inte till en förändring så kommer jag och 50 000 andra svenskar, som lider av typ 1 diabetes, att dö 11 år tidigare än genomsnittet i Sverige. – Så här kan det helt enkelt inte få fortsätta att vara. Eller hur?

​Därför lanserar Barndiabetesfonden den här breda informationskampanjen för att utbilda allmänheten i sjukdomen typ 1 diabetes. Nästa gång kanske det är du, ditt barn eller barnbarn som drabbas. Vi behöver därför din hjälp i kampen mot denna eländiga sjukdom. Din gåva räddar barns liv.


Författare: Eva Ludvigsen
Illustratör: Alina Ögger
Målgrupp: 3 – 6 år
Kategori: Diabetes, Typ 1 diabetes, förskolan, vänskap, pedagogisk, lärorik
Bokförlag: Idus förlag
ISBN: 978-91-7577-538-8
Köp boken på: Adlibris, Bokus eller bokförlagets hemsida

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar