Havsfolket av Camilla & Viveca Sten

Bild

“En gång i tiden så trodde människan på dom som fanns i det fördolda, vi visste att vi behövde visa vår aktning till naturen och dess väsen, men vi visste att vi inte bara kunde ta av naturen utan att ge tillbaka. Om inte, så blev moder jord och dess väsen ond. Därför hade vi en pakt med moder jord och dess väsen.

Med tiden och åren har dess tradition glömts bort och pakten mellan människan och naturen har för länge sedan dött ut och sakta glömts bort hos oss människor, men inte hos moder jord och hennes väsen. Hon är nu vred på oss hur vi behandlar dess natur och vatten och det är nu som moder jord tillsammans med naturens olika väsen anser att pakten är bruten och den vill hämnas…”

 

Bild

Vad är det som döljer sig i dimman över havet?Människor försvinner spårlöst och övernaturliga väsen visar sig i skogen.

Bild

 
“Tuva har hela sitt liv bott i Stockholms skärgård och hon har har alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och och grund utan och innantill. Dock har hon respekt för havets djupa mörker, sen hon då hon var liten var med om båtolyckan där hon höll på att drunkna och som gav henne fysiska ärr.
 
Men sen en tid tillbaka är det som att havet lockar på henne att åter ta sig till havets djup och när människor sedan börjar försvinna spårlöst i havet och Tuva vet att hon sett mörka skuggor under vattenytan börjar hon känna att något inte är som det bör vara och det är den höst morgonen som hon väntar på skolbåten som hon känner oron växa och hon vet att någonting är på väg att hända…
 
Och det är samma morgon på skolorgenteringen hon ser dem, de små övernaturliga väsen som visar sig ibland träden och sen den dagen kommer ingenting vara sig likt i Tuvas liv”

Bild

Till boken ”Djupgraven” ingår en lärarhandledning som ni finner här. Boken passar även som klassuppsättning för åk 6 och uppåt. 

 
 

Bild

 

Bild

 
Pakten är bruten – Nu slår havet tillbaka!
 
 
 

Bild

 

“Dimman ligger återigen tät över Stockholms skärgård, men denna gång är den så tät som fuktiga blöta alger som slingrar sina fuktiga tentakler längst med öar och koppar och täcker allt i sin väg med en oförsonlig och övernaturlig dimma, som de äldre på öarna kallar för tjockan, ett förbud om att hemska saker snart kommer att hända och även Tuva inser att det verkar vara så att tjockan hänger samman med att en varelse från det förgångna då hon är den enda som börjar höra något från någon som ingen annan hör. En varelse som har väckts från sin dvala och nu är rasande på människorna och förbereder sin hämnd.”

Bild

 

Bild

 
Här har författarna på ett lyckat sätt få dagens verkliga vardag och dess parallella värd med dess olika naturväsen att bli till en spännande och mystisk berättelse där man dras med, fascineras och förbryllas. Havsfolket är ett äventyr som drar dig ner under havsytan i en nervkittlande fantasy reality som har en förmåga att trollbinda sina läsare i en berättelse om övernaturligt hämtade från den nordisk folktro och gammal skärgårdsskrock.
 
Tillsammans med beskrivningen av det vackra naturtrogna miljöbeskrivningarna har författarna fått de övernaturliga inslagen att kännas på riktigt, som att det verkligen skulle kunna hända och möjligen har de lyckats öppna ögonen hos sina läsare så pass att man börjar undra om inte moder jord tillsammans med med dess olika naturväsen på land och i hav ruvar på en djup hämnd mot oss människor då vi för länge sedan vänd ryggen och lämnat dess tro och istället börja misshandla våran jord.
 
 

Bild

 

Bild

Marelden sprider sitt sken som ett ont omen kring öarna och Sjörået ruvar på hämnd – farliga tider väntar.

Bild

 

”Det är en ovanligt kall december månad och Tuva anar oråd. När en Waxholmsbåt oförklarligt fryser fast i isen under en av sina turer och alla ombord försvinner talas det om det som en fruktansvärd olycka, men Tuva är inte lika säker. Kan det vara magiska krafter inblandade? Samtidigt sprider sig Marelden sitt sken över skärgården , ett ont omen enligt de äldre människorna på öarna. Farliga tider väntar. När Tuva får veta att Waxholsolyckan är Sjöråets verk och det är hennes blodsoffer för att få mer makt , inser hon att hämnden Sjörået ruvat på kommer att bli större än någon kunnat ana. Innan vintersolståndet – när magin är som starkast – måste Tuva hitta ett sätt att stoppa Sjörået från att sätta sina planer i verket. Men offret Tuva måste göra den här gången är nästan mer än hon kan uthärda …”

 

 

 

 

Bild

Bild
 
Serietitel: Havsfolket
 
Författare: Camilla och Vivica Sten
 
 
Kategorier: Övernaturligt, Östersjön nordisk folktro, naturväsen, skärgård, dimma, havsfolk, spänning, skrämmande, magisk realism, naturförstörelse
 
Målgrupp: 9 – 12, men jag anser att bokserien passar för äldre och vuxna som gillar fantasy reality.
 
Böckerna finns på: Adlibris, Bokus
 
Böckerna finns även som ljudbok och E-bok hos digital bok appar.

Bild

 
 
 
 
 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar