Hinsides trilogin av Albin & Karin Alvtagen

Hinsides trilogin är klassiska fantasy berättelser för slukaråldern, 8-12, men passar perfekt som högläsningsböcker. Då berättelsernas har en alldeles lagom nivå av kusligt och spänning.
Själv lyssnade jag på böckerna som ljudbok genom Storytel, böckerna lästes upp av författaren Karin Alvtagen. Har man som jag lyssnat på böcker upplästa av Astrid Lindgren när man var yngre så kommer man känna igen sättet som böckerna läses upp på, då det låter som en ung Astrid Lindgren som läser högt. Men det är kanske inte så konstigt då Astrid är Karins gammelfaster.
I Hinsides trilogin får vi som läsare uppleva en massa spänning, fantasy, äventyr och magi och som läsare får man en känsla av Spiderwick-böckerna”, “Berättelsen om Narnia” och “Harry Potter böckerna” för böckerna kring ett mystiskt och magiskt hus som har en hemlig ingång till en annan värld som kallas för Hinsides där de är fylld med magiska udda varelser.
I klassiska fantasyberättelser får huvudpersonen ofta ett uppdrag som måste lösas för att skydda världen. Så också här. Linus tvingas klara svåra prövningar och kämpa mot väsen med magiska krafter för att förhindra den olycksbådande framtid han fått se en skymt av.Men även parallell känsla till “Bröderna Lejonhjärta” och “Mio min Mio” då speglingen av den syskonkärlek mellan tvillingarna är ett centralt tema i boken. Då Linnea har ända sedan förlossningen varit gravt handikappad och kan inte röra sig eller kommunicera på något sätt. Linus har trots det alltid pratat med henne (utan att få svar), läst högt för henne och hjälpt deras mamma att sköta om henne.
Redan i första kapitlet börjar det hända mystiska saker i det gamla huset. Därefter är det oavbrutet spännande och skrämmande ända till sista textraden. Språket är enkelt, rappt och modernt.
Böckernas framsida är färggranna med mystiska bilder som jag gissar lockar till läsning. Jag anser dock att de svartvita bilderna i böckerna inte ger något direkt intryck, böckerna skulle även kunna vart utan bilder då författarna ger en sådan målande bild av de olika karaktärerna och miljön.
Båda böckerna avslutas i en slags cliff-hanger som får en att lockas till att läsa vidare på nästa bok.

Här har jag skapar en boktrailer till bokserien

Nyckeln till Hinsides

Bild

Är första boken som handlar om de 12-åriga tvillingarna Linus och Linnéa som flyttar in i de gamla övergivna huset Trakeborg, huset har stått tomt i många år sedan den mystiske ägaren spårlöst försvunnit. Tvillingarna ska tillsammans med sin mamma få bo gratis i huset över sommaren, mot att mamma ska restaurera det.
Linus ser inte fram emot en sommar i ett ödsligt
hus mitt ute i ingenstans utan el, utan något att göra och som sällskap kommer han bara ha sin mamma och sin tvillingsyster Linnea, vars grova handikapp gör att de inte kan kommunicera med varandra, och Linus är övertygad om att det här kommer bli den mest händelselösa sommaren någonsin.

Men redan första natten hör han underliga ljud i väggarna och snart börjar saker försvinna. När Linus ser någon röra sig på översta våningen (där ingen får vara eftersom brädorna är murkna) börjar han utforska det hela. Det leder honom till en nyckel, som vidare leder honom till en helt ny värld, Hinsides. En värld som behöver hans hjälp. I Hinsides finns dessutom en flicka som heter Lionora, och hon ser precis ut som Linus syster Linnea. De varelser som bor i Hinsides fruktar att portalen som oavsiktligt öppnats mellan världarna hotar att förstöra allt levande. Snart blir Linus indragen i en gastkramande kamp om liv och död.

Hinsides brinner

Bild

Hinsides brinner är andra delen i serien.
Det har gått ett år sedan det vi träffade Linus i första äventyret i Nyckeln till Hinsides där han hittade en portal till en annan värld. Nu har det har blivit sommarlov igen. Linus, hans handikappade syster Linnéa och deras mamma är kvar hemma i lägenheten i Stockholm trots att sommaren står i full blom. Då får Linus plötsligt ett meddelande från Lionora, hans syster i den andra världen: ”Hinsides brinner! Jag behöver din hjälp. Kom så fort du kan!”
När Linus tar sig tillbaka till Hinsides får han reda på att Lionora är på flykt därifrån och ger sig av för att hitta henne. Det blir en lång och farofylld färd med många prövningar. Linus börjar trevande använda sina nyvunna magiska förmågor. För att rädda Lionora måste han riskera allt.

Hinsides väktare

Bild

I Hinsides Väktare vaknar Linus upp efter att han har varit i en våldsam strid med Vilhelm som försökt stjäla hans minnen.Han minns han bara delar av striden som att Lionora vunnit över Faselden efter en svår kamp och kommit till hans undsättning i sista stunden. Det enda Linus kan känna är skräck och förvirring. Och en våldsam huvudvärk och en känsla av att något är riktigt fel.
Det är åter dags för Linus att lämna Hinsides och Lionora och själv ta sig genom Portalen hem till sin mamma och tvillingsystern Linnéa. Men när Portalen rasar ihop så måste Linus återigen ta sig genom Hinsides för att hitta en väg hem. Samtidig som han inser att ett ondskefullt väsen tagit sig in i Linus medvetande och hotar att ta över honom. Medan Lionora kämpar med sina egna svikande krafter, måste hon inte bara anamma sin nya roll som Hinsides Väktare utan också kämpa mot – och för – sin egen älskade bror, innan det är för sent. Det här blir en svår och farlig kamp för både Linus och Lionora – kommer det att orka kämpa mot ondskans och mörkrets makter?
Karin Alvtagen har som jag drabbats av en sjukdom som inte syns utanpå men påverkar stort. Karin är drabbad av diagnos, ME, precis som jag. Karin beskrev hur ME:n gör att hon inte kan sitta och skriva för länge och inte gå för långt. “Det handlar absolut inte om att vara sömnig” säger Karin och beskrev sjukdomen så exakt genom att förklara den mer som en ständig influensa än som trötthet. “Mitt liv är i dagsläget oerhört begränsat” säger hon i den tv intervjun med Malou. Det är en känsla som är igenkännande och talar rakt in i mitt sjukstugeliv av säng- och soffvila. Karin talade också om försämringen som alltid kommer efter aktivitet, om det förtvivlade med att inte bli trodd och om hoppet om att forskningen ska bidra till en förändring. Så mycket igenkänning. Här kan den som vill läsa mer om diagnosen och även jag gör mitt yttersta för att sprida informationen om den osynliga diagnosen på min andra blogg.

Bokserie: Hinsides trilogin
Böcker: Nyckeln till Hinsides, Hinsides brinner, Hinsides väktareFörfattare:  Karin och Albin Alvtagen

Illustratör:  Alexander Jansson

Följ gärna @hinsidestrilogin på Instagram eller @hinsidesseries på Facebook för mer information om författarna och Hinsides.

Bokförlag: Brombergs förlag

Målgrupp: 9-12 år

Kategori: Fantasy, magisk realism, sagoväsen, högläsning, handikapp

Böckerna finns på: Brobergs, Adlibris, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar