Skogens systrar bokserie av Petrus Dahlin

Bild

Jag harlyssnat på Petrus Dahlins bokserie “Skogens systrar”. Böckerna har jag lyssnat på genom appen Storytale.I serien Skogens systrar ingår böckerna:
Del 1: “Skogens systrar”
Del 2: “Flykten”
Del 3: “Brunnen”
Del 4: “Heden”
Del 5: “Själen”
Del 6: “Frosten”
Del 1-3 Finns även samlat som en trilogi.

Skogens systrar är lättläst spökhistoria som är spännande, dramatisk, mystisk och en riktig spökhistorier. Böckerna ger även ett bra exempel på hur starkt band syskon kan ha. Böckerna innehåller visuellt grafiska detaljer i berättelsen som ger berättelsen mer liv och gör att man som läsare får visuella bilder till böckerna och som ger böckerna ännu mera liv. Visst saknar jag illustrationer, speciellt då det är Peter Bergting som skapat framsidan av böckerna och jag älskar hans illustrationer. I varje bok berättar olika karaktärer utifrån sig själv de olika upplevelserna.

Böckerna passar för både tjejer och killar i slukaråldern i ca 9-12 års åldern.

Nu ska jag försöka att recensera denna mystiska, skrämmande spökserie“Skogens systrar” utan att avslöja allt för mycket.

Bild

Del 1: Skogens systrar

Tom är en riktig storstads kille som är uppvuxen i stan och det är där han känner sig hemma. Därför blir han inte glad den sommaren som han får veta att hans föräldrar har köpt ett äldre bortglömt stuga som ligger ensligt långt ute i den Sörmländska skogarna.

Det är bara att konstatera att Tom gillar verkligen inte skogen, skogen är inte hans vän, han har ingenting att göra och att leka med kottdjur är inte hans grej. Han gillar gator, asfalt och trottoarer.

Men bara efter att det gått några dagar börjar Tom och hans föräldrar uppleva mystiska saker börja hända som att det försvinner mat ifrån jordkällare och den dagen som Tom badar i insjön i närheten av huset försvinner alla hans kläder för att han sedan hitta dom utsprida runt omkring i skogen. Han får en känsla av att han inte är ensam. Som om det är någon annan där. En tidig morgon ser han en flicka springa genom morgondimman över deras tomt.

Helt plötsligt blev denna sommar inte så tråkig och han inser inte vilket livsäventyr han ger sig in i när han den dagen finner de tre föräldralösa systrarna, Månfare, Tuva och Vilda. De har levt ensamma ute i skogen, sovit i övergivna hus och i jordkällare. De har jagat, ätit växter och stulit mat för att slippa svälta. Hela tiden rädda att bli upptäckta, tillfångatagna och placerade i fosterhem.

Systrarna är underliga, hemlighetsfulla och lite farliga. Tom förstår sig inte riktigt på dem, men kan ändå inte låta bli att träffa dem. Men deras hemlighet kan komma att kosta honom livet.

Bild

Del 2: Skogens systrar, Flykten

Flykten tar vid där Skogens systrar slutade.

Den här gången får vi lära känna de fyra föräldralösa systrarna bättre som sedan nio månader lever åtskilt från varandra efter att har placerats ut i olika fosterfamiljer i olika städer.

Berättelsen börjar med Tuva som vantrivs hos sin fosterfamiljen och hon är mitt uppe i planerarna att rymma för att hitta sina systrar.

Efter en mycket dramatisk flykt hittar hon dem, och tillsammans förbereder de sig för den stora rymningen tillbaka till skogen där allt en gång började.

Socialen och polisen är efter dem och flykten blir problemfylld, de riskerar hela tiden att bli upptäckta, samtidigt som de är trygga i vetskapen att de återfunnit varandra.

Om de kommer att komma tillbaka till skogen kommer Tuva få träffa sin första kärlek Tom och kommer systrarna att lyckas återförenas med deras fjärde syster, hon som fortfarande lever mellan liv och död

Bild

Del 3 Skogens systrar, Brunnen

Det är sommar och de tre föräldralösa systrarna Tuva, Vilda och Månfare har återvänt till Toms stuga. Den fjärde systern är fortfarande försvunnen, de misstänker att hon är död, men vet inte säkert.
Tom har med sig en bok till stugan om en gammal sörmländsk sägen, om de sju brunnarnas stig. Det sägs att stigen är 8 888 meter lång, den passerar förbi sju brunnar och leder fram till en skogstjärn genom vilken man ska kunna få tillbaka människor till livet. De tre systrarna och Tom ger sig ut på jakt efter den sjunde brunnen och sanningen om Tilda.
Här skulle vi läsare fått informationen om att detta var en avslutande del i Skogens systrar. Men här har författaren lyssnat på sina läsare och kommit ut med en fjärde del.
Bild

Del 4. Skogens systrar, Heden

Under en hel sommar har systrarna fått möjligheten att leva undangömda Toms stuga med hjälp av Toms föräldrar.
Men känslan av att behöva fly finns fortfarande kvar hos systrarna och varje dag står ryggsäckarna färdigpackade med konserver av mat och viktiga tillbehör. Ska de alltid leva på flykt, utan någon fast punkt i tillvaron?

Den äldsta av systrarna, Månstråle är inget barn längre, hon är tonåring nu och hon undrar hur resten av deras liv kommer att bli. Hur länge ska hon orka ta hand om sina systrar? Och ska de någonsin få chansen att hämnas på föräldrarna, som lämnade dem att dö i skogen.

Del 5. Skogens systrar, Själen

Systrarna Månfare, Tuva och Vilda har levt ute i skogen och tagit hand om sig själva sen föräldrarna övergav dem när de var små. De har sovit under granar, i jordkällare och i ödetorp. Ett tag fick de bo i en sommarstuga, men när den skulle säljas blev de hemlösa igen. Nu har de kanske funnit ett nytt hem, i en stuga ute på heden hos en gammal gumma. Men vem är egentligen Hon på heden? Är hon en snäll gammal dam som bara vill ha sällskap, eller är hon ute efter något annat? Tuva vågar inte lita på henne. Och det blir inte bättre när Månfare plötsligt ger sig av. Hon har ett hemligt uppdrag, säger hon, men Tuva förstår snart att det handlar om deras föräldrar. Månfare tänker söka upp dem och hämnas. Kanske till och med döda dem. Och det är bara Tuva som kan stoppa henne.
Själen är lika bra som tidigare böcker i serien, I handlingen ryms dock mer känslor, relationer och djupa saker, till exempel kring systrarnas föräldrar, och det gör att serien fortsätter locka även såhär fem böcker senare. Själen är dessutom riktigt obehaglig läsning, för tidigt förstår man att det är något lurt på gång och känner sig lite illa till mods. 

Skogens systrar Del 6, Frosten 

Här fortsätter handlingen från Själen.

Syskonskaran har splittrats. Månfare har gett sig i väg i jakt på föräldrarna, och lillasyster Vilda är fången hos den onda kvinnan i stugan ute på heden. Kvar står Tuva. Nu hänger allt på henne. Hon måste befria Vilda, och hon måste hitta Månfare och hindra henne från att göra någonting hon för alltid kommer att ångra.

Bild

Boktitel: “Skogens systrar”, “Flykten” “Brunnen” “Heden”, “Själen”, “Frosten”.
Författare: Petrus Dahlin
Illustratör: Peter Bergting
Målgrupp: 9- 12 år
Kategori: Spänning, skrämmande, spökhistoria, rysare , skräck, högläsning, bokserie
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Ta del av böckerna via:Adlibris, Bokus eller Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar