KLUB – Kiras och Luppes Bestiarium

Bild

För länge sedan trodde människorna att natur- och sagoväsen fanns på riktigt och i den här berättelsen är det så. Det finns fortfarande sagoväsen helt nära oss, utan att vi märker det.

Bokserien KLUB utspelar sig i Skaraborg och i varje enskild bok får vi ta del av spännande äventyr på olika kulturarvsplatserna där lokala sägner och myter har uppstått. För länge sedan trodde människorna att sådana väsen fanns på riktigt – och i bokserien Klub är det så. Det finns fortfarande natur- och sagoväsen helt klart nära oss utan att vi märker det.
Alla böckerna är fristående utom första boken ”Trollforskaren”. Alla böcker i bokserien är skrivna av olika författare och även illustrerade av olika illustratörer. I varje enskild bok möter läsarna olika sagoväsen som uppstått från den lokal sägnen.

Det är underhållande bilderböcker där de färgstarka bilderna sträcker sig över bokens uppslag och där den lättlästa texten integrerar fint med bilderna.

Bild

Här möter Kira och Luppe de unga skogstrollet Sammetsfot ifrån boken ”Karamellkokerskan” skriven av Paul Löwen-Åberg och illustrerad av Linda Forss. (Bilden är lånad från illustratören Linda Forss hemsida.)
I första boken “Trollforskaren” får vi för första gången träffa huvudkaraktärerna och vännerna Kira och Luppe. De är sagoväsen som lever i den delen av den osedda världen. Kira är en vampyrflicka och Luppe är en en hamnskiftare. ​
Kira och Luppe försöker tillsammans med forskaren Lovisa stoppa bergakungen som stulit den viktiga och gamla boken bestiarium som är en bok som handlar om olika natur- och sagoväsen. Bergakungen har förtrollat sig själv till en cirkusdirektör och reser runt i Skaraborg till olika platser där lokala sägnerna och myter har uppstått och säger att det finns olika natur- och sagoväsen.

Bild

Bergakungen försöka fånga in de olika natur- och sagoväsen med hjälp av denna bok och sina bergtrollet så att han sedan kan visa upp dom för människorna i sin cirkus. Vännerna Kira och Luppe som själva är sagoväsen, där Kira är en vampyrflicka och Luppe är en hamnskiftare, får i uppdrag att följa efter cirkusen för att rädda sagoväsen som är i fara.
Det blir en resa fylld av olika spännande äventyr som tar läsarna på en resa genom Skaraborg och olika städer som när vi bland annat träffar Skogsrået i Hova, en talande Gammelröding i Hjo, Sjörået i Karlsborg, Lake-Kåffan och Vita frun i Mariestad, Lyktgubbar i Skövde och Näcken i Tibro. Och detta är bara början…
* Det kan vara trevligt men är inte nödvändigt att läsa den första boken, Trollforskaren först. I övrigt spelar det inte någon roll i vilken ordning äventyren läses.
I boken “Trollforskaren” handlar de om när trollforskaren Lovis blev bestulen på sin gamla bok bestiarium som handlar om ”bestar”, både vanliga djur och sagoväsen. Den hamnar i orätta händer hos den elaka cirkusdirektören som egentligen är ett bergtroll, med hjälp av bestiariet kommer cirkusdirektören letar upp alla sagoväsen och tvinga dom att uppträda på hans cirkus. Kira och Luppe beslutar sig för att hjälpa trollforskaren att hitta boken och hindra cirkusdirektören att hitta alla olika sagoväsen. De blir början på en berättelse fylld med olika spännande äventyr där de i varje bok möter olika sagoväsen.
Bild

I “Jättinnan” får vännerna Kira och Luppe reda av en liten tomte att jättinnan Ålla har blivit tillfångatagen av denna ondskefulla cirkusdirektören. Men de vet inte hur de ska kunna rädda jättekvinnan Ålla. Då kommer tomten på att de kan ta hjälp av Ållebergs ryttare, men för att väcka dom ur sin sömn måste de få tag på ett speciellt musikinstrument som finns inköpta på Falbygdens museum. Hur det kommer de gå kommer vännerna kommer de kunna få hjälp av Ållebergs ryttare och kommer de kunna befria jättinnan och drottningen Ålla?

I “Näcken” har vännerna Luppe och Kira letat i dagar efter cirkusen. Kira har flugit och Luppe har sprungit i dagar över ängar och kullar genom Skaraborg tills de kom fram till Tibro där de fått veta att cirkusdirektören stannat till och oroväckande nog ska enligt säkra källor Näcken bo där. Kira gissar att cirkusdirektören är ute efter Näckens förtrollade fiol så att han ska kunna förtrolla folket så att de gillar hans cirkus. Men hur ska de kunna varna Näcken och samtidigt inte förtrollas av Näckens spelande, speciellt då Kira och Luppe är barn och alla vet att Näcken är känd för att inte tycka om barn?!
I boken ”Lyktgubbarna” hamnar Kira och Luppe i Skövde efter att trollforskaren Lovis tipsa dom att någon, troligen cirkusdirektören har stulit en svartkonstbok i från museum som är fylld med besvärjelser. När de kommer fram till cirkusen visar de sig att Lyktgubbarna som bor i trakten som lyser om natten och vakar över gränser och skatter har blivit tillfångatagna av trollen som arbetar på cirkusen. Kira och Luppe försöker att rädda Lyktgubbarna samtidigt som cirkusdirektören och trollen försöker hitta Lyktgubbarnas nergrävda skatt.
I boken ”Kåffan” är vännerna i staden Mariestad som ligger vid Vänern här får de hjälp av spöket Vita frun som egentligen heter Brita Horn att rädda *Kåffan för att bli tillfångatagen av cirkusdirektören och hans underhuggare.

​*
Lakekåffan ett väsen som fiskegubbarna runt Vänern berättat historier om i flera hundra år.) 
I boken ”Lindormen” som utspelar sig i Tidan finns förutom en lindorm också Kung Rane, en sägenomspunnen vit häst från sjön Östen och ett par kluriga korpar. Här får även Kira och Luppe vara med om tidsresa tillbaka i tiden till Askeberga skeppssättning.
Bild

I boken ”Skogsfrun” som utspelar sig i Hova under den årliga Riddarveckan. Av en ren händelse råkar de stötta på bergtrollen är utklädda till gycklare. Kira och Luppe får reda att enligt sägnen finns det en skogsfrun från Tiveden vid Kvarnfallen. De försöker varna skogsfrun för att bergtrollen vill ta henne tillfånga för att de vill veta var ett speciellt medicinträd finns då detta träd kan hjälpa skogsvarelserna. Självklart blir skogsfrun tillfångatagen, men Kira och Luppe får oväntad hjälp från ett riddarspöke.

Bild

I boken ”Karamellkokerskan” utspelar sig i Hjo. Denna gång tro sig Kira och Luppo veta att det är Fina Karamell som dom tror tillhör de osedda. De har gillrat en fälla gjort av tvål och väntar in bergtrollen under kvällsskymningen, men fasten trollkraften ökar ju mer solen går ner så händer inget. På morgonen visar det sig att bergtrollen istället tagit Vätterns väktare, den gigantiska Gammelfisken som känner alla osedda runt Vättern. 

Forskaren Lovis hjälpande vän och skogstroll Lillemon berättar att de kan ta hjälp av hans busiga vän skogstrollet Sammetsfot. Det blir ett äventyr fyllt av magi och nya väsen. 
Dessa vackert illustrerade bilderböcker har en lättläst text som intriger fint tillsammans och gör böckerna till riktiga sagoskatter.
De jag dock har lite svårt med är att framsidan på flera av böckerna är väldigt mörkt illustrerade något som kan göra att barnen inte lockas att plocka upp dem för läsning.
Sen att förlaget har valt att de ska vara olika författar och olika illustratörer som gör att de olika böckerna till serien KLUB är ett roligt och annorlunda sätt att skapa en bokserie, problemet blir att när man söker efter böckerna i sitt lokala bibliotek är de placerade på olika platser i biblioteket.
Jag vet även att flera av de första böckerna tyvärr inte längre går att få tag på varken att köpa eller beställa från bokförlaget, något som är synd att de inte gör nytryck på dessa böcker, då det nyligen släppts nya böcker i serien. Böcker som jag verkligen ser fram emot att ta del av då jag vill veta hur det går för vännerna Kira och Luppe och så vill jag lära mig mer om de olika naturväsen som finns runt om i Skaraborg.

Bild

Bokserien Klub är moderna böcker då det även ingår av en spel teknik som man kan använda för att skapa nya berättelser som knyter samman kulturmiljöerna med lokala sägner och sagoväsen.

Med hjälp av bestiarium-appen augmented reality-teknologin träder olika folktro väsen fram ur bokens sidor och kommer till liv i 3D som rör på sig med hjälp av läsarens mobiltelefon om man skannar de stora bokstavsfigurerna som finns på några av sidorna i varje enskild bok.
Tanken är är figurerna genom appen efter hand också ska kunna få liv på de kulturarvsplatser och museer där berättelserna om den utspelas. Figurerna som skannas sparas i appen bestiarium, där det också finns mer lättsam fakta att läsa kring dem.Här kan ni ta del av mer utförlig information om denna app.

KLUB Bestiarium appen finns gratis via App Store och Google Play


Författare: Patrik Erlandsson, Lars Vipsjö,
Linnéa Timren, Pontus Larsson, Daniel Larsson, Paul Löwen-Åberg, Karla Engström, Agnes Kling, Louise Persson, Amanda Thim, Johan Axdorph
Illustratör: Veronica Jensen, Lova Carlssen, Therese Johansson, Samuel Thorslund, Ellen Eriksson, Linda Forss, Stefan Eriksson, Agnes Kling, Kristofer Vaske, Amanda Lundin, Hanna Eriksson, Tess Johansson

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Bilderböcker, sägner, myter, mysterium, fantasi, magisk realism, Skaraborg, boktema natur- och sagoväsen, övernaturligt, bok app

Bokförlag: Lokrantz förlag

Böckerna finns att ta del av via: Bokus & bokförlagets hemsida


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar