Julens monster av Andreas Palmaer & Peter Bergting

Bild

Vi är inne i december månad, julmysets och tomtarnas egna månad. Men i boken Julens monster är det inte frågan om julmys, utan mer om julrys.

Det är jul, jul strålade jul. Granen står så grön och grann i stugan. Snön lyser vit på taken, endast är Krampus är vaken. Och Blodig Lucia förstås. Krampus håller sin piska i handen, den långa tungan slingrar sig i munnen. Blodiga Lucia vassa kniv blänker i månen sken. Allt hon kräver för att lämna dig ifred är en skål med blod och tarmar. Krampus flinar och lyfter piskan…

 Vänta! Stopp! Vad är det här för fasansfull julberättelse?

Jo, det är en helt vanlig historia om man levde för några hundra år sedan. Krampus och Blodiga Lucia är nämligen moster människor trodde fanns på riktigt.

Det mysiga julen vi har idag, med skrockade tomte som har säcken full med paket till alla barn, har inte funnits särskilt länge. Förr var julen en tid för fruktan och bestraffning. Och det var monster som kom på besök.

De kom från olika delar av världen, och i boken Julens monster får du möta dem. Hans Trapp, Fru Perchta, det isländska jultrollet Gryla, demonerna Kallikantzaros och många fler. Alla hör ihop med julen.

Bild

I femton blodisande historier berättas om julmonster som människorna trodde på förr i tiden. Läs om julmostret Krampus som inte hade några presenter på ryggen utan en korg till brädden fylld med skrikande barn. I bältet hängde en piska med spår av torkat blod. Läs om julhäxor och juldemoner, om troll som rövar bort barn varje jul och om Blodiga Lucia.

Julens monster är rikt illustrerad i färg och svartvitt av Peter Bergting. Efter varje dramatiserad berättelse följer en faktaruta som ger lite förklaring och sammanhang till myterna och legenderna som är skriven av Andreas Palmaer.

Bild

Om du tackar ja till att dansa med Julbocken klockan tolv på julaftonsnatten lär du få ångra dig. Då går det inte att sluta förrän du bara har blodiga benstumpar kvar…

I boken Julens monster finns historier som handlar om folktro förr i tiden, och vilka elaka och otäcka varelser som man var rädd för då i juletid!

Julens monster är läskiga berättelser om verkliga julmonster med livfulla och blodisande bilder. En julbok för inte de så känsliga unga läsare mellan 9 – 12 år och vuxna som vill ha lite skrämmande läsning så här i jultider.

Bild

Blodiga Lucia: ”En skål full med tarmar, en skål full med blod.”
Bild


Boktitel: Julens monster
Författare: Andreas Palmaer
Illustratör: Peter Bergting
Målgrupp: 9 – 12 år
Kategori: Förr i tiden, julmytologin, folktro, jul skräck, väsen.
ISBN: 9789150120776
Ta del av boken via: Alfabeta bokförlag, Adlibris eller Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar