På plats i tiden: Alice i Stratford av Åsa Storck & Anders Végh Blidlöv

Bild

Den historiska spännande berättelsen Alice i Stratford är den fjärde fristående kapitelboken i serien På plats i tiden som tidigare har tagit oss bakåt i tiden till 1500- talets Kina och där den kinesiska muren byggdes i boken ”Lin vid muren”, eller ända bak till 1100-talet i Lund där den stora Domkyrkan byggdes i boken ”Vide i Lund” och den gången vi tog oss tillbaka till den lilla ön långt ut i Stilla havet under året 1835, där vi får läsa om den upptäcktsresande Charles Darwin som snart skulle bli känd över hela världen för sin evolutionsteori i boken ”Pablo på Galapagos”.
I boken Alice i Stratford tar vi oss bakåt i tiden till året 1599 till den lilla byn Stratford i England, här möter vi de föräldralösa tvillingbarnen Alice och Adam som bor hemma hos sin moster Emma efter att deras föräldrar dött i pesten.


Adam hatar skola då han har svårt för att lära sig och blir retad av de andra barnen och slagen av magistern när han gör fel. På kvällarna lär han sin syster Alice allt han kan, inom läsning och skrivning, men allt måste göras i största hemlighet, då det endast är pojkar som får lära sig läsa, lära sig latin och att skriva med en gåspenna. Alice själv drömmer att få skriva egna berättelser och teaterstycken.
Någon som skriver berättelser är den kända författaren William Shakespeare som en dag kommer till staden. Han vet ju hur viktigt det är att få skriva. frågan är om han han hjälpa Alice?
Alice i Stratford är en historisk intressanta berättelser som återspeglar levnadssätten i en engelsk stad under året 1599, vilken skillnad det kunde vara att leva som pojke och flicka, hur aga förekom mer ofta än som undantag och hur kyrkan och prästen styrde med järn grepp över folket och hur det kunde vara att leva som ensamstående kvinna.
Bokserien På plats i tiden är spännande och välskrivna kapitel böcker som är lättlästa tillsammans med realistisk och fartfylld handling som utspelar sig på olika historiska platser under olika tidsåldrar där vi kan möta historiska kända personer. 

Böckerna är väldigt lärorika och bäddar in mycket fakta utan att för den skull offra berättelsens känsla och flyt. Tillsammans med den fiktiv historisk spännande och lättläst berättelsen som är uppdelade i intressanta korta kapitel tillkommer det även skickligt detaljerade svartvita illustrationerna som förstärker berättelsen och ger läsarna en tydligare inblick i de olika tidsperioderna och dess olika miljöskildringar av platser och personer.
På plats i tiden är historiskt spännande bladvändare som är kunskapsmässigt perfekt läsning att sätta i händerna på historieintresserade barn och unga i åldrarna 9 till 12 år som gillar historiska äventyr, men inte vill ha för tjocka böcker.
Längst bak i varje enskild bok avslutas det även med kortfattad bonusfakta i punktformat om just den historiska plats eller person som boken handlar om för de som är nyfikna och till alla enskilda böcker i bokserien ingår även enskild handledning.
Bild

Jag hoppas givetvis att författaren Åsa Storck och illustratören Anders Végh Blidlöv även har möjligheten att skriva om historiskt intressanta händelser inom Sveriges historia som Gustav Vasa, Stormaktstiden, Vasaskeppet, Birka och vikingatiden och andra historiska platser och personer.

Bild

Nästa år släpps den femte boken i serien som kommer heta”Itai och örnen” som kommer utspela sig i Zimbabwe i södra Afrika under 1390.
Bild


Serietitel: På plats i tiden
Författare: Åsa Storck
Illustratör: Anders Végh Blidlöv
Målgrupp: 9 – 12 år
Kategorier: Historisk berättelse, förr i tiden, fakta, William Shakespeare, historiskt kända personer och platser, hur man levde förr, spänning, historia, kapitelbok
Boken finns även att lyssna på via Storytel och Nextory.
Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Hegas

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar