I spegeln finns jag till av Anette Skåhlberg

Tänk dig att alla vi människor är som olika musikkroppar och alla får välja vilken typ av instrument man själv vill, vilket instrument skulle du vilja vara?

“Tänk nu att du är det precis perfekt som det instrument du valt, och älskar att spela och leva som det instrument du valt.

 

Men så kommer någon och säger åt dig att du måste vara en blockflöjt istället.

 

Nu är det bestämt nu är du en blockflöjt. Fatta vad olycklig du kommer bli när du egentligen är ett instrument med en helt annan stil och ett helt annat ljud”

Precis så är det för Alex hela tiden. Han är egentligen en elgitarr, men tvingas varje stund på dygnet vara en blockflöjt, folk tror de ser en blockflöjt, men egentligen är han en elgitarr rakt igenom. Alex är en kille som är fast i en tjejkropp!

 

I denna gripande och rörande boken “I spegeln finns jag till” som jag aldrig skulle valt att läsa om jag inte fick den tilldelat till mig som ett recensionsexemplar. 

Jag är så glad att jag fått möjligheten att läsa denna bok. Det är en bok som berör och får en verkligen vilja skrika ut att alla har rätt att vara som den vill och se ut som den vill. Jag kommer rekommendera denna bok till många av mina vänner och kollegor, men självklart kan och ska den läsas av alla unga själar där ute från ca 12 år.

I boken “I spegeln finns jag till” får vi följa Alex som kämpar med att få alla att förstå att han visst är en kille fast han har en tjejkropp. Om att han nästan splittras sönder till atomer i sökandet efter sin identitet.

Han har väl rätt att få vara som han vill?

 

I berättelsen börjar det med att Alex är 15 år, men här berättar han ur olika delar av hans tidigare barndomsliv och nuvarande liv hur han får kämpa för att alla ska förstå att han vill vara den han egentligen är där inne så som han känner sig som. Här får man som läsare även känna den frustrerade vilsna och ensamma känsla som han upplever.

 

Det är då tur att han har morfar, som försöker hjälpa honom att hitta sin styrka att stå upp för sig själv och våga vara den han i själva verket är.

 

Hans största motstånd är hans närmaste, hans egna familj, hans pappa som bara ser sin söta lilla flicka Alexandra och inget annat och en mamma som står på sin mans sida.

Boken är lättläst med luftig text, men det finns även möjlighet att lyssna på boken genom författaren Anette Skåhlbergs pod via gratis appen SoundCloud. Här har författaren inte bara läst in denna bok utan även många andra av hennes böcker.

 

Anette har även samarbetat med artisten Izzy von Scarecrowe där hon skrivit en låttext till boken som Izzy komponerat musiken till och framför. Låten går att lyssna till på spotify, den heter Skitsnack.

Stolt förälder till min bisexuella son!

”För många år sen när jag som läsare var ung kan jag erkänna att mina tankar och ord inte var rätt, många av dessa tankar var sådant som jag var inmatad av från media och min omgivning. Jag växte upp under 80- talet och att vara homosexuella eller trans räknades för många människor att det var ett sätt att leva helt fel att känna helt fel.

 

Men en sen kväll i mitt vuxna liv satt jag och slö tittade på  tv-serie “Torka aldrig tårar utan handskar” som precis börjar på SVT. Det fanns ändå inget annat att se eller göra.

Jag är idag glad att jag såg detta första avsnitt och satt bänkad kommande kvällar för att se de andra avsnitten. För denna verklighetsbaserad tv-serie som baserade sig på böckerna med samma namn fick mig att ändra mitt sätt att tänka, agera och säga. För mig så blev det så självklart och så enkelt det handlade endast om kärlek och rättan att få vara den man känner att man vill vara. Och idag är jag även en stolt mamma till en son som är bisexuell.

Kom ihåg: Du är underbar för att du är du. Du har rätt att få leka och ha det bra. Ingen får skada dig, varken genom ord eller handling. Det är brottsligt. De ska vara lätt att vara barn. Det ska vara härligt och underbart och tillåtande och utvecklande. Och om det inte är det, så finns det andra vuxna som kan hjälpa till att göra så det blir det.

Längst bak i boken “I spegeln finns jag till” finns råd till dig som ung om du behöver hjälp och stöd i ditt liv.

 

Barnkonventionen är något väldigt fint och fantastiskt. Det handlar om att alla barn har rättigheter som är viktiga och som ska respekteras. Där står det bland annat att du som barn har rätt att tycka och känna precis som du vill, du får uttrycka dina åsikter och du har rätt att sprida dina tankar, ingen får diskriminera dig, behandla dig sämre en någon annan.

Mer om dessa rättigheter finns nerskrivet i 41 artiklar att läsa på t ex Barnombudsmannens hemsida eller BRIS hemsida.

Jag kan även rekommendera att följa Alex Rey Flores blogg. Han föddes som Angelica, men är idag Alex och han lever själv som transperson, Här får man följa hans livs resa.

Här kan ni ta del av andra HBTQ-böcker för olika åldrar.

Boktitel: I spegeln finns jag till

 Författare: Anette Skhålberg

Bokförlag: S.T.O.P bok

Målgrupp: 12-15 år

Kategori: HBTQ, trans, reality, fantasy reality

ISBN: 9789188415066

Köp boken på: Adlibris, Bokus, Vulkan & Bokfynd.nu

Lyssna på: Anette Skåhlberg podden.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar