Legenden om Örnfolket av Patrik Bergström & Filippo Vanzo

Legenden om Örnfolket är en dramatisk historia om hjältemod och försoning och utspelar sig långt innan du och jag fanns, långt innan andra sagoberättelse och platser som Atlantis skapades och långt innan många stora städer som Rom kom till. På den tiden fanns det magi i och olika sagoväsen.

 

På den tiden fanns ön Argonia och i skuggan av det höga bergen och vulkanerna där de jättelika örnarna flög på vindens vågor på sina meter breda vingar fanns det lilla samhället Örnhem och där bodde ett litet folk som kallades för Örnfolket. Örnfolket var ett folk som endast var en tvärhand hög, levde i harmoni med örnarna, långt ifrån människornas värd Flodfolket och dess kungadömen Nordriket och Sandriket.

I legenden om Örnfolket får vi följa den unga pojken Remus från Örnfolket och hans dramatiska historia där han lyckas med hjältemod, oväntad vänskap, magi försoning mellan Örnfolket och människorna

 

Vi som läsare får lära oss att Ibland finns inte styrkan i hur du ser ut och hur stor du är och att vi måste lära oss att lita på andra och komma ihåg att förlåta.

”Remus lever i det lilla samhället Örnhem på ön Argonia tillsammans med sin farfar sen hans föräldrar blev dödade av människorna. Hans bästa vän är Aquila, den modiga örnen som han har tränat sedan hon kom ut ur ägget. På henne kan han rider både snabbt och högt.

 

En dag när Remus sitter på vulkankanten Nero och dinglar med fötterna, hundratals meter ner glöder lava här och var och värmen som stiger upp är skön mot hans ben. Ovanför kratern lekte örnarna och så även hans bästa vän Aquila.

 

Plötsligt började marken att skaka och Remus hör förförande skrik från sitt folk nedanför berget, snart börjar även kraterkanten som han står på att darra och berget under honom börjar röra på sig så att han vacklar till och tappar balansen och faller rakt ner mot kraterns botten.

Aquila ser honom och fäller in vingarna och störtdyker ner efter honom och flyger ner under Remus som hamnar på hans rygg. Remus är räddad. Men fortfarande blir ljudet från vulkanen högre och högre och het lava börjar tränga fram ut ur vulkanen.

 

Aquila far snabbt med Remus på sin rygg mot Örnhem för att försöka hinna hjälpa folket. Men innan de hinner fram hinner jordbävningen och vulkanen lugna ner sig. Utbrottet verkar för den här gången vara över…

 

Nu när ett kommande vulkanutbrott riskerar att förinta såväl Örnhem som Flodhem, inser alla att även människorna måste varnas.

 

Tillsammans med Aquila beger sig Remus ut på en resa som kräver både mod och list. Hur ska han få människorna att förstå att han vill dem väl? Kan man lita på alla människor och kommer det finnas något sätt att stilla vulkanen?”

Författaren Patrik Bergström har tidigare skrivit andra fantasy serier “Den eviga eldens magi” och “Draconia” Dessa är mer passande att läsas av mellanstadiebarnen och uppåt.

 

Men äntligen bjuds det yngre läsaren in till en, vad som känns som, en rätt så omfattande fantasivärld i trilogin “Legenden om Örnfolket” som är tänkt att passa och läsas av barn på lågstadiet. Men jag anser faktiskt att “Legenden om Örnfolket” även kan läsas av barn på mellanstadiet. Om man läser böckerna på lågstadiet kan det vara bra om man är en god läsare då det finns en hel del namn att hålla reda på, och en historia bakåt som är lite klurig men viktig för handlingen. Legenden om Örnfolket kan funka som inkörsport för blivande fantasyälskare.Böckerna passar även perfekt att ha som högläsningsböcker.

 

Till “Legenden om Örnfolket har författaren valt att använda sig av illustratören Filippo Vanzo illustrationer till alla tre böcker. Dessa uttrycksfulla illustrationer är svartvita bilder som även är väl detaljerade, men lämnar också läsarna att fylla i med egna detaljer.

Många år senare har har författaren Patrik Bergström och illustratören Filippo Vanzo återigen skapat en ny trilogi som heter Örnfolkets hemlighet som är den fristående fortsättningen på trilogin Legenden om Örnfolket.

Med första delen Trollkarlens torn.

 

De andra två delarna i trilogin Örnfolkets hemlighet med böckerna Fyrtornet i Alexandria (utkommer våren 2023) och Den gömda dalen (Utkommer hösten 2023) 

Serietitel: Legenden om Örnfolket”

 

Första delen “Maximus ring”

 

Andra delen: “Vulkanen vaknar”

 

Tredje delen: “Den sista draken”

 

Författare:  Patrik Bergström

 

Illustratör: Filippo Venzo

 

Bokförlag: Lilla Pirat förlaget

 

Målgrupp: 6-9 år

 

Kategori: Äventyr, spänning, fantasy, kapitelböcker, hjältemod, högläsning

 

Ta del av böckerna via:  Adlibris Bokus,  bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar