Hur låter bokstaven? Av Susanna Cabander

Bild Ljudning är A och O för att knäcka läskoden!

Ett barn som tidigt lär sig kopplingen mellan bokstav och språkljud får bättre förutsättningar att lära sig läsa.Att kunna läsa är en förmåga som består av olika delar. Man brukar säga att de är avkodning (kunna koppla ihop bokstav med språkljud och få det till ord), läsförståelse (kunna förstå och dra slutsatser utifrån innehållet i en text) och motivation (att ha en positiv attityd till läsning). Var och en av delarna behövs för att kunna utvecklas till en fullfjädrad läsare och var och en av dem går att påverka och stärka.

Här har logopeden Susanna Cabander tagit fram ett betydelsefullt redskap i läsinlärningen som är baserat på aktuell forskning kring läs- och skrivinlärning. På ett enkelt och lättsamt sätt kan barnet koppla ihop bokstav med språkljudet med hjälp av en tillhörande ljudmodul där man får höra hur bokstavsljudet låter genom att trycka på knappen till varje bokstav och till varje bokstavsljud finns det en färgglad illustration som med visuella ledtrådar synliggör hur ljudet ”ser ur” och på så sätt blir det lättare för barnet att förstå hur bokstaven ska uttalas samtidigt som det även blir lättare att komma ihåg. Via sidan Hur låter bokstaven kan ni läsa mer om böckerna och logopeden Susanna Cabander berättar mer hur barn kan lära sig läsa. Jag har även i ett tidigare blogginlägget ”Spelar läsningen någon roll?! Där jag skriver mer om vikten av läskunnighet och vikten av högläsning vid tidig ålder.

”Hur låter bokstaven” är en lustfylld och pedagogisk ABC-bok som låter dig få höra hur bokstavsljuden låter genom att trycka på knappen till varje bokstav. Genom att hänga med och samtidigt titta på de färgglada bilderna får man ta del av visuella ledtrådar som visar hur ljudet ”ser ut” och på så sätt blir det lättare för barnet att förstå hur de ska uttalas och på så sätt tränar barnet på sambandet mellan bokstav och språkljudet något som boken ”Hur låter bokstaven” hjäper till med.
Bild

Som hjälp i boken finns inspelat tal till varje bokstav. Barnet kan trycka på knapparna som hör till varje bokstav medan ni läser tillsammans, t.ex. “/d/ låter bokstaven “D” som dropparna från Disas dusch /d-d-d/”.

I den pedagogiska och underhållande övningsboken ”Hur låter bokstaven?: aktivitetsbok med klistermärken” finns massa övningar som stärker barnets kunskap om hur bokstäverna hänger ihop med språkljuden och stimulerar tidig lästräning på ett lustfyllt, kreativt och pedagogiskt sätt.
Här får barnet möjligheten att lära sig känna igen och använda våra vanligaste bokstavsljud, läsa och stava enklare ord och finna ord som rimmar, något som är bra för språkljudsträningen och tillsammans med tillhörande klistermärken finns möjligheten att ha roligt samtidigt som barnet lär sig läsinlärning.

Boken bygger vidare på den populära ABC-boken “Hur låter bokstaven” och är framtagen utifrån aktuell läsforskning. Just den här boken passar från fem år.

Bild Ni vet väl om att det även går att ta del av boken Hur låter bokstaven genom boktjänsten Polyglutt.

Nu har alla möjligheten att testa Polyglutt via ett gratis demokonto under en månad.

*Dock finns inte alla böcker med via detta konto, men möjligen att testa.

Polyglutt kan användas via en surfplatta eller mobil via App Store eller Google play.

Användarnamn: polyglutthemma
Lösenord: 987654321

Nu har en av Gullis lästips följare möjligheten att vinna detta grymma bokpaket i samarbete med ”Hur låter bokstaven”. Bokpaketet består av den pedagogiska och finurliga ABC-boken ”Hur låter bokstaven”? Och den underhållande aktivitetsboken ”Hur låter bokstaven?: aktivitetsbok med klistermärken.” (Värde på ca 390kr)För att delta i tävlingen behöver man följa någon av mina sociala forum som min Facebooksida eller Instagram konto för att delta i tävlingsreglerna via mitt Facebook inlägg eller Instagram inlägg.

Det går bra att tävla på båda platserna för bättre lycka.

Tävlingen avslutas 20.04.30.


Författare: Susanna Cabander
Målgrupp: 3 – 6 år
Kategori: Bokstäver, ABC bok, alfabetet, pedagogisk bok, lärorik bok, aktivitetsbok, pyssel, bilderbok, ljudbok, lästräning,
Bokförlag: Prolingus AB
Ta del av böckerna via: Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu och på hemsidan Hur låter bokstaven.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar