Vi måste rädda julen! Av Ellen Karlsson & Cecilia Heikkilä

Vi måste rädda julen är en dramatisk, spännande adventsbok om längtan, oväntad vänskap, pepparkakskras, traditioner och slemmig sill.

”I Sams förskoleklass har de en magisk almanacka där alla barnen ska få dra varsin lapp med dagens datum i december. Läraren Ammi säger att de måste vara extra försiktiga med julklappslappen, för om den försvinner kanske det inte blir någon jul, och det vore ju förskräckligt!
 
Men så händer något med självaste 24-lappen och Sam och hans nya vän Esma måste se till att rädda julen. Tillsammans gör de en lista över allt som har högtiden till och om de hinner pricka av allt kommer säkert julafton bli av.
 
Det blir bråda dagar för Sam och Esma allt från att julpyssla i raketfart, äts kristyr och slemmig sill, och bära tomtekläderna på daglig basis, allt för att kompensera den jul som kan ha gått förlorad. Nu vilar julens öde i deras händer.”
 
Vi måste rädda julen är en adventsbok som är skapad i lite större format med nästa lite magisk guldig titel med en stämningsfull framsida.
Jag uppskattar hur författaren och illustratören har fått med barn med olika nationaliteter och som här på bilden även fått med en som är rullstolsbunden. Provläs boken genom att klicka på bilden.

Därefter är boken uppdelad i korta kapitel med helhetsbilder i dova rödbruna och blåa toner som förstärker handlingen och känslan. Boken kan läsas varje dag fram till jul, med avslutning på juldagen, plus ett extra bonusavsnitt.

Vi måste rädda julen är en dramatisk, lite sorgligt, spännande och stämningsfullt adventsbok som tar upp vänskap, att olika är bra, att inte vilja stå i centrum och att göra rätt för sig när något blir fel.
 

Det är en adventsbok som utgår från barnperspektivet och som blir till ett lagom spännande juläventyr i vardagsmiljö där igenkänningsfaktor är hög för både små och stora, en riktig smällkaramell till högläsningsbok som passar att läsas som högläsningsbok för de lite yngre barn mellan ca 3 – 8 år. 

Boktitel: Vi måste rädda julen! 

Adventsbok 2020

Författare: Ellen Karlsson

Illustratör: Cecilia Heikkilä

Målgrupp: 3 – 6 år, men jag anser att den fungerar ända upp till 8 år.

Kategori: Oro, vänskap, traditioner, julförberedelser, hemlighet, normbrytande, dramatisk, spännande

Provläs

Bokförlag: Rabén & Sjögren 

ISBN: 9789129724936

Ta del av boken som E-bok via: Storytel från och med 2020-12-01

Ta del av boken via: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar