Ladda kanonerna – Sveriges farligaste pirater av Gustav Boman & Simon Jannerland

Skepp ohoj vilken pang bra bok!

Idag den 19 oktober är det ”Talk like a pirate day!

Rövare på sjön har funnits så länge som det funnits båtar. Genom tiderna har de kallats olika saker: sjörövare, kapare, buckanjär, fríbytare, pirat… Orden har lite olika betydelse, men gemensamt är att de spridit skräck bland både sjömän och landkrabbor – och fortsätter att göra det än idag.

I den fartfyllda faktaboken ”Ladda kanonerna ~ Sveriges farligaste pirater” är en härlig annorlunda faktabok med spännande berättelser om stulna skatter, blodiga strider och dånande kanoner. Här får läsarna lära sig mer om några av Sveriges listigaste och vildaste sjörövare.

Du kanske inte får lära dig att prata som en pirat, men den är helt klart värt att läsa denna bok för alla pirat älskare eller för de som vill lära sig mer om havets skurkar. 

 

Du kanske trodde att sjörövare bara var för andra länder, långt borta på andra sidan havet?

 

Men sanningen är den att förr i tiden har det kryllat av pirater i Sverige.  

Här får läsarna möjligheten att ta del av dramatiska och blodiga äventyr där vi får lära känna sjörövare som Piratprinsessan Alfhild, Cecilia Vasa, Pirathövdingen Störtebeker och sjörövarkaptenerna Ingela och Lasse i gatan. 

Boktrailern är skapad av illustratören till boken Sebastian Jannerland.

Boken är fylld med detaljrika färgillustrationer som utspelar sig över båda uppslagen, illustrationer är fyllda av fart och inlevelse tillsammans med seriealbums liknande karaktär och med lättlästare text, både som kortare textstycken och med underhållande pratbubblor i bilderna. 

Längst bak i boken kan man ta del av en tydlig tidslinje över de som seglade, slogs och rövade med tillhörande bilder och kortare faktatext. Samt en gedigen piratparlör över olika svåra ord med lättare förklaring samt några tillhörande bilder. 

 

Då boken har lättlästa och korta kapitel kan det var en bra bok att sätta i händerna hos de barn som behöver lite mer utmanande text efter att läst grafiska serieböcker, men som fortfarande behöver stöd av bilder och vill ha igenkänning från de grafiskt illustrerad serieböckerna. Då kan detta vara en passande bok. 

Om du gillar temat pirater så har jag tidigare läst och skrivit om andra böcker med pirattema, allt ifrån skönlitterära böcker för olika åldrar som andra faktaböcker.

 

 

Vill man även läsa mer om pirater och speciella teman inom piratlivet som skatter, skepp och tillhåll mm så finns massa intressant via sidan Unga fakta. Där kan man även ta del av massa olika piratpyssel, som att måla sin egna piratflaga, vika ihop en egen skattkista mm.

Boktitel: Ladda kanonerna – Sveriges farligaste pirater

Författare: Gustav Boman 

Illustratör: Simon Jannerland

Målgrupp: 6-12 år

Kategorier; Pirater, historia, fakta, spänning

Utgiven av: Speja förlag

ISBN:  9789188167453

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd och Votum förlag

Dela gärna detta inlägg: