Räven och Tomten pop-up av Astrid Lindgren och Eva Eriksson

”Natten är stjärnklar och den hungriga räven Mickel smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten.”

Räven och Tomten är en mysig bilderbok med en smula juldramatik. Boken är skriven i lite poetisk rim med härliga jul illustrationer som skildrar julen på ett fint sätt. 

Räven och Tomten är supermysig saga som ger många samtal kring sagans innehåll och bilder

Det finns berättelser som hör julen till. Sen så finns det Astrid Lindgrens julberättelser. En jul utan Astrid Lindgrens berättelser vore, enligt mig inte bara torftig och tunn.  Den vore en smula både tyst och och tom. 

Räven och Tomten är en välkänd saga som är skriven av Astrid Lindgren och som är hennes tolkning av Karl-Erik Forsslunds dikt Räven och tomten. 

Första gången boken släpptes som bilderbok var 2017, med hjälp av illustratören Eva Eriksson, magiskt vacker illustrationer som sätter den rätta julstämning till bokens handling. 

På detta sättet har man lyckats med att fånga det gamla på ett modernt sätt.

Bilderboken Räven och Tomten riktar sig till barn mellan 3 till 6 år, en passande ålder om än så tror jag att detta exemplar med pop-up bilder och luckor kan vara svår att hantera för de allra yngsta.

Även om jag älskar alla bilder, inklusive de effektfulla pop-up bilderna som exempelvis den gigantiska julgranen och de flyende hönorna. Så kan boken upplevas svårhanterat vid högläsning om man exempelvis ligger ner och läser. 

Samma år som Räven och Tomten – popup boken släpptes så fick vi alla även möjligheten att till julafton se den nya animerade kortfilmen Räven och Tomten, baserad på boken. Något som kanske blir en ny jultradition. 

Jag vill även tipsa om bilderboken En jul i Småland för länge sen är en magisk julberättelse om när Astrid Lindgren var liten.

Boktitel: Räven och Tomten pop-up

Författare: Astrid Lindgren

Illustratör: Eva Eriksson

Målgrupp: 3-6 år

Kategori: Juldramatik, förr i tiden , gårdsdjur, bondgård, bilderbok, saga, vinter, räv, gårdstomte

ISBN: 9789129720174

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg: