Tomtar av Ann-Charlotte Ekensten

Nisse, Bisse, Loftnisse, Tomtkarl, Tomtevätte, Gosenisse, Tomterået, Gårdstomte, Lellegubben och många andra namn har Tomten. Nu är det inte den rödklädda figuren som kommer med julklappar en gång om året som denna lättlästa faktabok ”Tomtar” handlar om, utan om gårdstomten som man trodde på förr i tiden. ”Tomtar” är en mycket tilltalande faktabok om tomten, det väsen som både roat och skrämt människor genom tiderna.

Nisse, Bisse, Loftnisse, Tomtkarl, Tomtevätte, Gosenisse, Tomterået, Gårdstomte,

Lellegubben och många andra namn har Tomten. 

Nu är det inte den rödklädda figuren som kommer med julklappar en gång om året som denna lättlästa faktabok ”Tomtar” handlar om, utan om gårdstomten som man trodde på förr i tiden. 

Boken ”Tomtar” har en fascinerad och kortfattad handling om tomtens historia. Främst om den svenska hustomtens liv och leverne, men även andra tomtars. Här får man ta del av skrönor och sägner från äldre tider, man får även läsa om historiska personer som hjälpt till att hålla tron på tomten vid liv. 

Provläs boken Tomtar genom att klicka på bokbilden.

Det här är en mycket tilltalande faktabok om tomten, det väsen som både roat och skrämt människor genom tiderna.

Med hjälp av alla de olika bilderna och den lättlästa texten så är det en bok som passar som lättsam lästräning för läsare mellan 9 till 12 år som vill veta mer om detta väsen som funnits i vår folktro sen långt tillbaka. 

”Tomtar” är en lättläst faktabok som ingår i den fristående fakta bokserien ”Mystiska väsen”, en bokserie som förhoppningsvis gör att läsarna får en bättre förståelse för hur viktiga dessa olika väsen varit i berättelser över tid och i olika kulturer. 

 

Här har jag recenserat tidigare böcker i serien “Mystiska väsen”.

Till boken finns gratis arbetsmaterial  för elever och lärarhandledning via Nypon förlags hemsida. 

Boktitel: Tomtar

 

Fristående bokserie: Mystiska väsen

 

Målgrupp: 9-12 år

 

Kategorier: Väsen, folktro, magi, sägner, tomten

 

ISBN: 9789179877224

 

Ta del av boken som E-bok och ljudbok via: Storytel

 

Utgiven av: Nyponförlag

 

Ta del av boken via; Adlibris, Bokus Bokfynd

Dela gärna detta inlägg: