Om elden tar oss av Cecilia Ekhem, Stella Spente & Emma Graves

Om elden tar oss är en historisk het bladvändare för alla bokslukare i mellanåldern! Boken ”Om elden tar oss” är välskriven och ger läsaren en spännande och dramatisk läsupplevelse. Berättelsen är skriven ur barnens perspektiv något som gör boken extra stark och berörande och gör historien lättillgänglig för en bred läsarskara. Boken fångar sina läsare med sin brinnande och ett actionfylld omslag som sedan tar läsare med på i en historiskt, gripande och fängslande handling med ett högt tempo med en känslosam och trovärdig berättelse där läsarna får ta del av otroliga miljöbeskrivningar från samhällets klassskillnader, uppleva eldens hetta med tillhörande dramatiska och farliga upplevelser. Samtidigt som läsarna får uppleva möten av fascinerad karaktärer, och starka kvinnogestalter tillsammans med spännande livsöden. Jag rekommendera varmt denna bok till alla som har ett brinnande intresse för historiska skildringar och spännande livsöden!

Om elden tar oss är en historisk het bladvändare för alla bokslukare i mellanåldern!

Boken ”Om elden tar oss” är välskriven och ger läsaren en spännande och dramatisk läsupplevelse. Berättelsen är skriven ur barnens perspektiv något som gör boken extra stark och berörande och gör historien lättillgänglig för en bred läsarskara.

“Om elden tar oss” är en historiskt äventyrsroman som utspelar sig i Sundsvall 1888 under den ödesdigra Sundsvallsbranden.

Boken har ett gripande omslag av illustratörerna Stella Spente och Emma Graves tillsammans en högt tempo med otroliga miljöbeskrivningar som verkligen får läsaren att känna sig som en del av handlingen, skriven av författaren Cecilia Ekhem.

Det här är en berättelse om vänskap, mod och spirande hopp.

”Här får vi läsa om tolvåriga Sofias tillvaro i Sundsvall under år 1888, hon kämpar ett hårt liv för att hjälpa till att försörja familjen. Samtidigt som Sofia har egna framtidsdrömmar riskerar hon nu att hon måste ta tjänst som piga på en gård långt hemifrån.

 

Just den här varma och blåsiga junidagen vill hon skingra alla oroliga tankar och ser fram emot att klara av sina sysslor för att sedan kunna smyga iväg till sin bästa vän, Joel, något som inte uppskattas att föräldrarna då han är mycket äldre en hon och framförallt är ”ofärdig”, då är utan ben och även föräldralös.

Men Sofia umgås i smyg för hon och Joel har en hemlig lek, där Joel får hennes att göra olika äventyrliga och spännande utmaningar via små hemliga lappar. I förklädesfickan ligger nu en ny hemlig lapp från Joel och det pirrar i kroppen när hon tänker på tavlan han lovat att visa henne senare om hon klarar av dagens uppdrag.

 

Men plötsligt ringer en klocka som Sofia inte känner igen – det brinner
i Sundsvall!

 

Vinden får elden att sprida sig i rasande fart genom staden i en rasande fart och människor flyr i panik.

 

Men hur ska Joel ta sig ut ur huset själv? Nu måste Sofia rädda sin vän och överleva den största branden i Sveriges historia.”

Denna animation är skapad av Gullis lästips, med godkännande från alla berörda parter som, bokförlag och illustratörer.

Jag rekommendera varmt till alla som har ett brinnande intresse för historiska skildringar och spännande livsöden.

135 år efter Sundsvallsbranden kommer kapitelboken om tolvåriga Sofias äventyr i brandens närhet. En perfekt högläsningsbok för mellanstadieelever och äldre elever då den på sitt fängslade sätt skildrar hur det var förr i tiden med autentiska miljöer och skildringar utifrån de olika samhällsklasserna, något som ger en berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, barnens roll, samt dåtidens syn på kvinnor och önskan om att förändra kvinnorollen.

För de som följa Sofia fotspår i den nutida Sundsvall finns en karta att ladda ner, och för vuxna som vill fördjupa sig i de vuxna karaktärerna finns extramaterial i form av noveller. Kontakt författarens mejl: eld@ekhemmanet.se

Författaren Cecilia Ekhem har sedan tidigare skrivit romaner för vuxna, men debuterar nu här med sin första ungdomsbok ”Om elden tar oss”.

Tyvärr är det så att liksom jag så lever även Cecilia med den allvarlig, kronisk multisystemsjukdom där både nervsystem, immunförsvar och energiproduktion påverkas, en sjukdom som heter ME/CFS och förkortas ME. (myalgisk encefalomyelit). Myalgi står för muskelsmärta och encefalomyelit för inflammation i hjärnan och ryggmärgen. CFS står för chronic fatigue syndrome, det vill säga kronisk trötthetssyndrom. Kroniskt trötthetssyndrom är en del av namnet som sakta men säkert är på väg bort. Detta eftersom ordet trötthetssyndrom leder tankarna till “kronisk trötthet” som är samma sak som idiopatisk (oförklarad) trötthet. ME/CFS är dock något helt annat.

Sjukdomen kännetecknas av en sänkt mental och fysisk aktivitetsgräns, samt ansträngningsutlöst försämring (PEM). Det är en av världens mest funktionsnedsättande sjukdomar, ca 25% är sängliggande och uppemot 40 000 svenskar är drabbade av ME.

 

De flesta insjuknar i samband med en infektion, (själv fick jag ME efter en övre luftvägsinfektion 2007.) Forskare varnar för att antalet sjuka kan fördubblas efter covid.

 

 

ME-forskning är kraftigt underfinansierad, trots detta har forskningen under de senaste åren gått framåt bland annat tack vare privata donationer. Pandemin har även bidragit till att man fått upp ögonen för post-virala tillstånd. Det finns en påtaglig optimism hos forskare att sjukdomsmekanismer ska kunna kartläggas och behandlingsmetoder utvecklas.

 

För att snabbare nå dit kan ni hjälpa till och ge en gåva till RME:s forskningskonto via swish 123 056 33 95 eller via bankgiro 136-7481.

Boktitel: Om elden tar oss

 

Författaren Cecilia Ekhem

 

Illustratörer: Stella Spente och Emma Graves

 

Målgrupp: ca 8 – 108 år

 

Kategori: Historisk berättelse, förr i tiden, baserat på en sann händelse, vänskap, mod, drama, gripande, spännande

 

ISBN: 9789180186230

 

Utgiven av: Lind & Co

 

Ta del av boken som ljudbok via: Storytel.

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, BokfyndDela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar