En fängslande resa genom den samisk kultur – ”Vår i Sámpi~ Gidda Sámis” och ”Fest i Sámpi~ Feasta Sámis” av Elin Marakatt & Anna-Stina Svonni.

Följ med på en djupdykning i den nordsamiska kulturen och språket. "Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis" och "Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis" är två färgstarka och gripande bilderböcker som tar läsaren med på en spännande resa genom den nordsamiska kulturen. Författaren Elin Marakatt och illustratören Anna-Stina Svonni har på ett mästerligt sätt kombinerat berättelser och bilder för att skapa en intressant och informativ upplevelse om den samiska kulturen och språket.

Dessa böcker är ett måste för alla som är intresserade av att lära sig mer om samiskt folkliv och traditioner.

I boken "Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis" får vi en inblick i den samiska festkulturen. Genom att beskriva traditionella festligheter som tårtkalas, dans och matlagning, ger författaren och illustratören en levande bild av samiska traditioner. Dessutom lär vi oss att räkna till tio på nordsamiska.

“Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis” och “Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis är två färgstarka och gripande bilderböcker som tar läsaren med på en spännande resa genom den nordsamiska kulturen. Författaren Elin Marakatt och illustratören Anna-Stina Svonni har på ett mästerligt sätt kombinerat berättelser och bilder för att skapa en intressant och informativ upplevelse om den samiska kulturen.

Följ med på en djupdykning i den nordsamiska kulturen och språket.

I boken "Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis" får vi en inblick i den samiska festkulturen. Genom att beskriva traditionella festligheter som tårtkalas, dans och matlagning, ger författaren och illustratören en levande bild av samiska traditioner. Dessutom lär vi oss att räkna till tio på nordsamiska.

I boken “Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis” följer vi med på en resa genom den samiska våren. Genom att beskriva naturen, årstiden och de traditionella maträtterna som delas under ute på fjället, ger författaren och illustratören läsaren en känsla av att vara närvarande i den samiska miljön.

Boken innehåller även en receptdel där läsarna får möjlighet att själva prova på att göra den traditionella glödkakan som äts i berättelsen. Dessutom finns en karta över Sápmi, de fyra länder där samerna bor, samt annan kortfattad men viktig fakta om samerna.

I boken "Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis" får vi en inblick i den samiska festkulturen. Genom att beskriva traditionella festligheter som tårtkalas, dans och matlagning, ger författaren och illustratören en levande bild av samiska traditioner. Dessutom lär vi oss att räkna till tio på nordsamiska.

I boken “Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis” får vi en inblick i den samiska festkulturen. Genom att beskriva traditionella festligheter som tårtkalas, dans och matlagning, ger författaren och illustratören en levande bild av samiska traditioner. Dessutom lär vi oss att räkna till tio på nordsamiska.

Båda böckerna är skrivna på ett tillgängligt sätt som passar för unga läsare. Författaren Elin Marakatt visar sin kärlek och respekt för den samiska kulturen på varje sida, och man kan verkligen känna författarens passion för ämnet. Tillsammans med illustratören Anna-Stina Svonnis färgglada bilder skapar de böckerna en känsla av igenkänning för samiska barn och väcker nyfikenhet hos de yngre läsarna som är nya för den samiska kulturen och naturen i Sápmi.

I boken "Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis" får vi en inblick i den samiska festkulturen. Genom att beskriva traditionella festligheter som tårtkalas, dans och matlagning, ger författaren och illustratören en levande bild av samiska traditioner. Dessutom lär vi oss att räkna till tio på nordsamiska.
I boken "Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis" får vi en inblick i den samiska festkulturen. Genom att beskriva traditionella festligheter som tårtkalas, dans och matlagning, ger författaren och illustratören en levande bild av samiska traditioner. Dessutom lär vi oss att räkna till tio på nordsamiska.

En annan positiv aspekt med böckerna är att de bryter normerna för traditionella familjemönster och bygger upp nya bilder av familjer. Detta gör att alla läsare kan känna sig inkluderade och representerade.

En annan positiv aspekt med böckerna är att de bryter normerna för traditionella familjemönster och bygger upp nya bilder av familjer. Detta gör att alla läsare kan känna sig inkluderade och representerade.
En annan positiv aspekt med böckerna är att de bryter normerna för traditionella familjemönster och bygger upp nya bilder av familjer. Detta gör att alla läsare kan känna sig inkluderade och representerade.

Sammanfattningsvis är “Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis” och “Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis” böcker som tar oss med på en djupdykning i den nordsamiska kulturen och språket.

Via bokförlaget Olika hemsida går det att ta del av två videofilmer där författaren Elin Marakatt berättar hur det olika nordsamiska orden från boken “Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis” uttalas. Och illustratören Anna-Stina Svonni berättar de olika nordsamiska orden ifrån boken “Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis  uttalas. 

Dessa böcker är ett måste för alla som är intresserade av att lära sig mer om samiskt folkliv och traditioner.

Jag rekommenderar dem varmt och garanterar att de kommer att berika läsarens förståelse och uppskattning för den samiska kulturen och språket.

Ett passande temainlägg med samiska böcker, lektionsmaterial, målarbilder mm. Ett passande utbildningsmaterial som innefattar att lägga grunden för barns förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de de nationella minoriteterna. Böcker och material som passar bra att läsa för att uppmärksamma Samiska nationaldagen den 6 februari och den Samiska språkveckan som genomförs under vecka 43. I den svenska läroplanen för grundskolan, förskoleklassens och fritidshemmens verksamhet är ett av målen att varje elev efter genomgången grundskola ska ha fått: “Kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia” Lgr11, avsnitt 2.2

I mitt temainlägg “Samiskt tema” kan ni ta del av andra samiska böcker, lektionsmaterial, tipspromenad och målarbilder mm.

Boktitlar: “Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis” och “Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis 

Författare: Elin Marakatt 

Illustratör: Anna-Stina Svonni

Målgrupp: 1 till 6 år

Kategorier: Bilderböcker, samisk kultur och traditioner, nordsamiska

Utgiven av: Olika bokförlag

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar