Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien av Johanna Berg & Maria Fröhlich

"Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien" av Johanna Berg & Maria Fröhlich är en insiktsfull och lärorik faktabaserad bilderbok som ger en djupare förståelse för afrosvenskarnas historia. Boken presenterar historiska personer som levde vid olika tidpunkter och platser och genom deras livshistorier får vi ta del av fascinerande men tidigare okända berättelser. Genom att belysa dessa berättelser bidrar boken till att synliggöra och bredda vår kunskap om afrosvenskarnas historia.

Den 1 februari, inleds “Black History Awareness Month” och jag har tagit tillfället i akt att både lyssna och läsa boken “Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien”. Denna faktabaserade bilderbok breddar vår syn på den svenska historien genom att berätta om några fascinerande men tidigare okända berättelser från afrosvenskarnas historia.

Afrosvenskarnas historia är fortfarande till stor del oskriven. Trots att den transatlantiska slavhandeln också påverkade Sverige, är kunskapen om de personer med afrikansk bakgrund som har levt här relativt begränsad.

Boken presenterar historiska personer som levde vid olika tidpunkter och platser. Genom att berätta deras livshistorier bidrar boken till att synliggöra viktiga delar av vår svenska historia.

Vi får möta människor som har haft olika roller i samhället, såsom de som har hamnat på hovet, blivit konstnärligt avbildade eller haft framgång inom cirkusvärlden. Vi får även bekanta oss med innovativa entreprenörer. Livet har inte varit enkelt för dessa afrosvenskar, men ingen av dem har gett upp. De har istället levt sina liv med kärlek och strävat efter framgång.

Boken ger oss möjlighet att lära känna personer som Carl Fredrik Adolph, som deltog i slaget vid Poltava 1709, och Betty Bull Bäckström, som var barnmorska i Dalarna på mitten av 1800-talet. Vi får även möta Gustav Badin, som var anställd vid Drottning Lovisa Ulrikas hov, och många fler inspirerande individer. Genom dessa berättelser blir viktiga delar av vår historia synliggjorda.

Johanna Berg, författaren och forskaren på Statens museer för världskultur, har genom omfattande arkivforskning hittat spännande och intressanta historiska berättelser. Genom att skapa en faktabok med korta biografiska texter och faktarutor ger hon läsarna kunskap om några afrosvenskars historia och livsöden, samt om viktiga begrepp och historiska händelser som kolonialism, slaveri, slavhandel, imperialism, rasism och migration.

 

Bokens lättlästa och intressanta berättelser kompletteras på ett perfekt sätt av illustratören Maria Fröhlichs varma och färgstarka illustrationer. Tillsammans breddar de bokens ton och ger läsarna möjlighet att ta del av några fascinerande historier. På så sätt hjälper boken oss att bredda vårt historiska perspektiv och att uppskatta vårt rika svenska kulturarv ännu mer.

Denna insiktsfulla och lärorika faktabok är definitivt givande och passar perfekt för ungdomar från 12 år och uppåt. Boken erbjuder en spännande inblick i historien och riktar sig särskilt till gymnasieelever inom ämnena svenska och samhällskunskap.

 

För att underlätta för lärare finns även en lärarhandledning till boken. Denna handledning ger pedagogiskt stöd och tips på hur man kan integrera bokens innehåll i undervisningen.

 

För att läsa mer om de fascinerande berättelserna om svarta människors historia i Sverige kan man besöka Världskulturmuseets hemsida. Där finns ytterligare information och resurser för den som vill fördjupa sig i ämnet.

Det är fantastiskt att boken är nominerad till Storytel Awards 2024!

Det är ett erkännande av dess betydelse och kvalitet.

Boktitel: Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien

 

Författare: Johanna Berg

 

Illustratör:  Maria Fröhlich

 

Målgrupp: 12-18 år

 

Kategorier: Fakta, historia förr i tiden, svarta människors historia, Sveriges historia

 

Betyg: Fyra av fem möjliga

🖤🖤🖤🖤

 

Utgiven av: Lilla Piratförlaget

 

ISBN: 978-91-7813-516-5

 

Ta del av som ljudbok via: Storytel

 

Ta del av via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar