Ursulas hemlighet av Marija Fisher Odén & Catrin Schmeer

’Ursulas hemlighet’ är en mörk och mystisk fantasiberättelse, men en strimma ljus tillsammans med magiska stämning med grund i den äldre folktro och dess traditioner med tillhörande tron på mystiska och magiska väsen som hamnskiftare.

~ ’Ursula kunde inte minnas att hon haft en härligare dröm i hela sitt liv. Hon hade sprungit under träden med stora lurviga djur.Hon visste att de hörde ihop med henne, och hon hörde till denna vackra plats med mossa, träd och stenbumlingar. När hon rörde vid sina lurviga följeslagare väcktes en vild längtan efter frihet.’

’Ursulas hemlighet’ är en mörk och mystisk fantasiberättelse, men en strimma ljus tillsammans med magiska stämning med grund i den äldre folktro och dess traditioner med tillhörande tron på mystiska och magiska väsen som hamnskiftare*.

 

“Ursulas hemlighet” är en magisk och fantasifull berättelse som för tankarna till gamla folksagor. Här får läsarna uppleva en värld fylld av mystik, ondska och rättvisetänk. I denna berättelse möter vi även varelser med magiska krafter som tar oss med tillbaka till den förtrollande urskogen i hjärtat av medeltidsskogen.

’Ursulas hemlighet’ är en mörk och mystisk fantasiberättelse, men en strimma ljus tillsammans med magiska stämning med grund i den äldre folktro och dess traditioner med tillhörande tron på mystiska och magiska väsen som hamnskiftare.
*Hamnskiftare (av fornnordiska: hamn, 'skepnad'), även skepnadsskiftare och formskiftare, är, vanligen inom mytologi, sagor, fantasy och science fiction, personer eller ting som kan byta skepnad eller förvandla sig till någonting annat, vanligen djur.

I den förtrollande fantasin “Ursulas hemlighet” följer vi berättelsen om den ensamma flickan Ursula, en ung barndrottning från medeltiden, som längtar efter att undkomma sin ensamhet och finna sin plats i världen. Trots sin unga ålder på tretton år har hon alltid känt sig hjälplös och övergiven. Men allt förändras den ödesdigra dagen då hon möter sin nya mentor, en lärare som verkar äkta intresserad av hennes välmående. Han hjälper henne att utforska sin sanna identitet och avslöjar en hemlig grupp människor som Ursula tillhör. En natt tar han med sig två mystiska främlingar till Ursulas kammare. Dessa främlingar påstår sig ha ett budskap från hjärtat av skogen och avslöjar att Ursula är besjälad med magiska krafter och utgör en länk mellan forntida varelser och hennes nuvarande liv.

Det här är en gripande och historisk berättelse som tar oss tillbaka till medeltiden. Det är en berättelse om att hitta sin tillhörighet och kämpa för rättvisa.

Illustratören Catrin Schmeers magiskt rollbindande omslag lockar till läsning med sina vackra bilder. Det går att se mer av hennes kost via hennes hemsida.

Här byggs spänningen upp successivt och alla kännetecken för en välskriven fantasysaga finns med. “Ursulas hemlighet” som är första delen i fantasiserien “Björn i en bur”, skriven av författaren Marija Fischer Odén.

Serien kommer att bestå av sammanlagt fem böcker och riktar sig till bokslukaråldern 9-12 år, men kan även läsas av äldre läsare och högläsas för yngre åldrar. Språket är anpassat för målgruppen och boken innehåller också svartvita illustrationer av Catrin Schmeers som förstärker berättelsens folksagekänsla. Catrin har även skapat det trollska och inbjudande omslaget till boken som lockar till läsning.

Under boksläppet av “Skogens hjärta”  I den fina och unika bokhandeln Bokskogen i Hökarängen där Läsfrämjaren Ullis från Gullis lästips träffade, illustratören Catrin Schmeer & författaren Marija Fisher Odén till bokserien “Björn i en bur”.

Författaren Marija Fischer Odén är i grunden folkskollärare och har även skapat en tillhörande lärarhandledning till boken “Ursulas hemlighet” som innehåller samtalsfrågor, skrivövningar, ordlistor och reflektionsstöd.

 

Själv träffade jag Marijaa under “Barnboksfestivalen Söder om Söder” i Salems kommun sommaren 2023, där jag fick ta del av boken.

Boktitel: Ursulas hemlighet, del 1

 

Bokserie: Björn i en bur

 

Författare: Marija Fischer Odén

 

Illustratör: Catrin Schmeers

 

Målgrupp: 9-12 år

 

Kategori: Mysterium, magi, mytologi, spänning, äventyr, förr i tiden, folktro, väsen, urban fantasy, magisk realism

 

Betyg: Fem av fem möjliga

🐻🐻🐻🐻🐻

 

Utgiven av: Fåglar förlag

 

ISBN: 9789198663372

 

Animation: Gullis lästips

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar