Bortrövad: I skogsfruns våld av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom

”Bortrövad – I skogsfruns våld” är den andra fristående delen i den mystiska fängslande och övernaturliga bokserien ”Bortrövad” som tagit inspiration från vårt lands äldre sägner och folktro och som tar sina läsare rakt in i den svenska sagomytologin.

 

Här får vi läsa om olika mytologiska varelser som tomtar, troll, lyktgubben, Näcken och skogsfrun.

 

I bokserien Bortrövad får vi följa syskonen Tim och Li som blivit bortrövade av olika mytologiska varelser. I den första boken ”Fånge i berget” får vi läsa om hur Tim är fångad av de ondsinta bergstrollen.

 

I boken ”I Skogsfruns våld” får vi följa systern Li som istället har hamnat hos den vackra men farliga Skogsfrun. På varsitt håll försöker syskonen gör allt för att hitta tillbaka till varandra samtidigt som de behöver lista ut hur de ska komma undan de olika naturväsen de tidigare bara trodde fanns i sagorna.

”Li har blivit bortrövad av skogsfrun och det visar sig snart att den mystiska kvinnan behöver hennes hjälp i kampen mot trollen. I hopp om att finna Tim antar Li uppdraget och tillsammans med de mest oväntade följeslagarna ger hon sig av på ett äventyr hon sent ska glömma.”

Boken ”I skogsfruns våld” är en mycket spännande och händelserik bok från början till slut. Denna övernaturliga fantasy är verkligen tilltalande för målgruppen, med den mystiska lockande framsidan tillsamman med en fängslande berättelse som bjuder på spänning, folktro och fakta.

Handlingen är skriven med luftig text och korta kapitel med tillhörande stämningshöjande svartvit illustrationer till varje kapitel, dock önskar jag att illustrationerna inte varit fullt så mörka, kanske mer i en gråskala, eller i en blandning av färg och svartvit, så att bilderna är lättare att se. Utöver det så passar bilderna perfekt ihop med berättelsen och som ger ännu mer djup till handlingen som oftast avslutas med en cliffhanger, något som gör att man bara måste läsa ett kapitel till.

Bokserien Bortrövad passar både till högläsning som till individläsning och det är verkligen böcker som passar som klassrumsuppsättning för hela grundskolan, där det även tillkommer tillhörande lärarhandledning till de enskilda böckerna som är kopplat till kursplanen i samhällskunskap, svenska, svenska som andra språk och i bild.

 

Jag anser att de två första fristående böckerna i bokserien Bortrövad passar som klassuppsättning för att de är en suverän inkörsport till böckernas magiska värld och möjligheten att läsa om svensk folktro-fantasy.

 

Böckerna är skrivna med korta fartfyllda och spännande handling uppdelade i korta kapitel med luftig text och svartvita mystiska bilder.

 

De passar även att läsa om man arbetar med den nordiska folktron, väsen och förr i tiden.

Boktitel: I Skogsfruns våld

Bokserie: Bortrövad

Författare: Vilhelm Sundbom

Illustratör: Jonas Sjöblom

Målgrupp: 9 – 12 år, boken passar att högläsas från 7 år.

Kategori: Fantasy, Urban fantasi, förr i tiden, bokserie, folktro, mystik, skogsfrun, hustomten, natur- och sagoväsen.

Lärarhandledning

Bokförlag: Sunflower produktion

ISBN: 9789198551013

Ta del av boken som ljudbok och E-bok.

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar