Bortrövad: I skogsfruns våld av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom

Bild

”Bortrövad – I skogsfruns våld” är den andra fristående delen i den mystiska fängslande och övernaturliga bokserien ”Bortrövad” som tagit inspiration från vårt lands äldre sägner och folktro och som tar sina läsare rakt in i den svenska sagomytologin. Här får vi läsa om olika mytologiska varelser som tomtar, troll, lyktgubben, Näcken och skogsfrun.
I bokserien Bortrövad får vi följa syskonen Tim och Li som blivit bortrövade av olika mytologiska varelser. I den första boken ”Fånge i berget” får vi läsa om hur Tim är fångad av de ondsinta bergstrollen.
I boken ”I Skogsfruns våld” får vi följa systern Li som istället har hamnat hos den vackra men farliga Skogsfrun. På varsitt håll försöker syskonen gör allt för att hitta tillbaka till varandra samtidigt som de behöver lista ut hur de ska komma undan de olika naturväsen de tidigare bara trodde fanns i sagorna.

”Li har blivit bortrövad av skogsfrun och det visar sig snart att den mystiska kvinnan behöver hennes hjälp i kampen mot trollen. I hopp om att finna Tim antar Li uppdraget och tillsammans med de mest oväntade följeslagarna ger hon sig av på ett äventyr hon sent ska glömma.”
Bild

De två böckerna i serien, ”Fånge i berget” och ”I skogsfruns våld” utspelar sig samtidigt, men ses ur var och en från de två syskonens perspektiv. Så böckerna går att läsa utan inbördes ordning och båda passar som klassuppsättning från åk 3. Den tredje delen heter “Ur askan i elden”.

Boken ”I skogsfruns våld” är en mycket spännande och händelserik bok från början till slut. Denna övernaturliga fantasy är verkligen tilltalande för målgruppen, med den mystiska lockande framsidan tillsamman med en fängslande berättelse som bjuder på spänning, folktro och fakta.

Handlingen är skriven med luftig text och korta kapitel med tillhörande stämningshöjande svartvit illustrationer till varje kapitel, dock önskar jag att illustrationerna inte varit fullt så mörka, kanske mer i en gråskala, eller i en blandning av färg och svartvit, så att bilderna är lättare att se. Utöver det så passar bilderna perfekt ihop med berättelsen och som ger ännu mer djup till handlingen som oftast avslutas med en cliffhanger, något som gör att man bara måste läsa ett kapitel till.

Bokserien Bortrövad passar både till högläsning som till individläsning och det är verkligen böcker som passar som klassrumsuppsättning för hela grundskolan, där det även tillkommer tillhörande lärarhandledning till de enskilda böckerna som är kopplat till kursplanen i samhällskunskap, svenska, svenska som andra språk och i bild.
Bild

Nu har en av mina följare möjligheten att vinna de två böckerna “Fånge i berget” och “I skogsfruns våld” via min Facebooksida och Instagram sida i samarbete med bokförlaget Sunflower Produktion

* Tävlingen avslutas den 31 januari 2020.

Bild


Boktitel: I Skogsfruns våld
Bokserie: Bortrövad
Författare: Vilhelm Sundbom
Illustratör: Jonas Sjöblom
Målgrupp: 9 – 12 år, boken passar att högläsas från 7 år.
Kategori: Fantasy, Urban fantasi, förr i tiden, bokserie, folktro, mystik, skogsfrun, hustomten, natur- och sagoväsen.
Lärarhandledning
Bokförlag: Sunflower produktion
ISBN: 9789198551013
Ta del av boken via: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *