Bortrövad: Fånge i berget av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom

“Tim vaknar upp i ett mörkt bergsrum efter att han blivit bortrövad. Snart visar det sig att det är troll som rövat bort honom i samband med att Tim och hans syster Li reste genom skogen. De visar sig att hans lila syster Li även har blivit bortrövad fast av Skogsfrun och när de visar sig att trollkungen vill ha Kims hjälp för att stjäla tillbaka trollens husdjur från Skogsfrun, så samarbetar Kim i hopp att samtidigt kunna rädda sin lillasyster.

 

De blir ett hisnade äventyr full med utmaningar som ligger framför Kim.

 

Från att bara trott att alla sagoväsen varit sagor vid lägerelden förstår Kim att troll, Näcken, Skogsfrun och lyktgubbar är verkliga varelser.”

 

Fånge i berget är första fristående delen i den blivande serien Bortrövad.

 

Det här är en bok som både passar som högläsningsbok som till individläsning för en bred målgrupp. Det är även en bok som passar väldigt bra som klassuppsättning från åk 3 då den är skriven med luftig text och korta kapitel tillsammans med svartvita illustrationer.

 

Till boken finns en lärarhandledning som är kopplat till kursplanen som knyter an till ämnen som samhällskunskap, svenska, svenska till andras språk och bild och riktar sig till elever både på lågstadiet som mellanstadiet.

  

Jag har även läst den fristående boken “I skogsfruns våld” då det två böckerna utspelar sig samtidigt, men ses ur var och en av de två syskonens Tim och Li perspektiv. Böckerna går alltså att läsa utan inbördes ordning.

 

Därefter kommer den den tredje delen “Ur askan i elden” och den fjärde  och avslutande delen “Vägen hem”.

 

Jag anser att de två första fristående böckerna i bokserien Bortrövad passar som klassuppsättning för att de är en suverän inkörsport till böckernas magiska värld och möjligheten att läsa om svensk folktro-fantasy.

 

Böckerna är skrivna med korta fartfyllda och spännande handling uppdelade i korta kapitel med luftig text och svartvita mystiska bilder.

 

De passar även att läsa om man arbetar med den nordiska folktron, väsen och förr i tiden.

Boktitel: Fånge i berget Del 1

 

Serietitel: Bortrövad

 

Författare: Vilhelm Sundbom

 

Illustratör: Jonas Sjöblom

 

Målgrupp: 9 – 12 år (Men fungerar även att högläsas från 7 år)

 

Kategori: Fantasy, urban fantasy, förr i tiden, troll, natur- och sagoväsen

 

Provläs

 

Lärarhandledning

 

Bokförlag: Sunflower Produktion

 

ISBN: 9789198551006

 

Boken går även att ta del av som E-bok och ljudbok via: BookBeat Storytel, Nextory

 

Boken finns via: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus, Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar