Jag älskar dig så att mitt hjärta brister av Anette Skåhlberg

Bild

Selma och Hugo är sju år och jättekära, så jättekära att de måste gifta sig. Det blir kung och drottning i sitt lilla kärleks- och fantasirike.
Bild

Hugo är ny i klassen Så Hugos mamma har skickat ut ett brev till föräldrarna där det står att Hugo är speciell. Selma tycker att Hugo är super-speciell.
När Hugo en dag kommer hem till Selma för att leka skattjakt och äta middag, säger Selmas mamma att Hugo måste åka hem igen. Att hon inte kan ta ansvar för honom för han är sjuk. Men vaddå? Visst, han var förkyld i förra veckan men nu är han frisk igen. Så varför tjatar hon då om att han är sjuk?

Hugo är en pojke med Downs syndrom. Hugos utvecklingsstörning nämns aldrig rakt ut och är inte heller något som flickan Selma på minsta vis är medveten om, för henne är Hugo den finaste, underbaraste och speciellaste pojke i hela skolan, hennes prins och kung och bästa vän. Vi vuxna ser Hugos typiska utseende på bilderna och förstår genast – fast gör barnen det på samma sätt?

Jag älskar dig så att mitt hjärta brister visar en stor respekt för barnens känslor genom att ta dem på allvar medan den sätter vuxnas fördomar på prov och under kritik. Samtidigt rör sig barnen i en värld där verklighet och fantasi går i varandra, precis så som det är – och borde vara – i barnens värld.

Detta är en rikt illustrerad kapitelbok med fina bilder i mjuka, glada färger som riktar sig för ungefär sex- till tioåringar.
Eftersom det är relativt omfattande textmassa så lämpar sig boken som högläsning bok och passar även bra att dela upp till flera läs tillfällen med hjälp av de olika kapitlen i boken och som även öppnar även upp för diskussion för det eventuella frågetecken som dyker upp.
Bild

Bild

Idag, den 21 mars, är det Internationella Downs syndrom-dagen. Dagen är vald eftersom Downs syndrom orsakas av att man har 3 st kromosom nr 21, istället för de normala två.
Tillsammans kan vi genom att bära två olika strumpor väcka uppmärksamhet och på detta enkla sätt få tillfälle att sprida kunskap kring Downs syndrom.Målet är att sprida tanken att OLIKA ÄR BRA.

Det är en självklarhet för mig och min man att stödja och väcka uppmärksamhet och samtidigt sprida kunskap att olika är bra.

Jag har även tagit fram ett pysselhäfte inför Downs syndrom dagen med Rocka sockorna tema. Jag har också ett temainlägg “Downs syndrom & Rocka sockorna dagen 21/3”, där jag tipsar om andra böcker med barn med Downs syndrom och olika aktiviteter som kan göras denna dagen.

Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlqvist
Förlag: Sagolika bokförlaget
Målgrupp: 6-10 år
Kategori: Kärlek, Downs Syndrom, vänskap, sagobok, högläsning, kapitelbok, temadag
ISBN: 9789197668125
Köp boken på: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar