VEI av Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson

“En kvinna flyter medvetslös i havet och blir upplockad av ett vikingaskepp som är påväg i sökandet efter Jotunheim – jättarnas rike.
Kvinnan heter Vei. När de halar upp den halvt medvetslösa Vei ur havet lovar hon att, i utbyte mot sitt liv, visa de asatroende vikingarna vägen till Jotunheim och jättarna, till sitt hemland och sina gudar.
Snart blir hon och vikingen Dal indragen i ett spel mellan jättar, asagudar och människor. Men frågan är vem man ska lita på?”
– VEI är den första delen i en episk fantasiberättelse skriven i serieformat och som är inspirerad av nordisk mytologi. Serien är fylld med detaljrika och färgrika illustrationer som har ett fint samspel med berättelsen i denna klassiska hjältesaga. 

Jag har alltid älskat böcker och serier som tar upp tiden och temat kring nordisk mytologi. Även om denna berättelse har en mer fantasi- inspirerad och påhittad berättelse kring asagudarna är det inget som stör berättelsen utan detta är en genomarbetad berättelse som inte skapats i ett hastverk.

​I denna första del om VEI utspelar sig det mesta av handlingen i Jotunheim, jättarnas boning. Av förklarliga skäl är Jotunheim mycket stort – framför allt för Vei och vikingen Dal och deras likar. Två jättar på vandring avbildas, det är en kvinna och en man. Deras hud är blågrå till färgen, de har horn och svans, är endast iklädda varsitt höftskynke och har fyra bröst var. Grantopparna når dem ungefär till axelhöjd och de böjer dem lika bekymmerslöst som människor som går i högt vass.
Det jag tycker extra mycket om i berättelsen är att författare och illustratör har använt sig av en kvinnlig huvudperson som hjälte, så berättelsen får mer genus tänk, men även i andra delar av berättelse finns de mer av detta som en grundtanke. Som när det hettar till mellan Vei och Dal är det inte konstruerat efter “den manliga blicken” utan efter Veis blick.
Det är en fartfylld och spännande läsning med mycket bilder och lite text skrivet i seriebubblor, så om man vill ta mer del av de detaljrika bilderna är det lätt en serie man gärna vill bläddra i flera gånger.
För här har illustratören utnyttjat serieformatet till max och byter ständigt perspektiv. Figurerna avbildas än snett uppifrån, än snett underifrån. Ibland kommer blicken nedifrån havets djup, ibland från trädens toppar, från foten av en gigantisk trappa eller från en jättes axel.

Men även de kända asagudarna är med på ett hörn, främst i egenskap av blodtörstiga, småaktiga och egocentriska antagonister till jättarna. Oden ägnar sig åt maktmissbruk, en androgyn Loke uppträder i olika skrudar och en frodig och barbröstad Freja ägnar sig åt trolldomskonst i ett romerskt bad, omgiven av sina katter som slaktat olika smådjur. Djurens blod matchar blombladen som ligger utströdda runt badet och i ett hörn sitter hennes bror Frej med ett vinkrus. 
Förutom seriens huvudsakliga tema med gladiatorspelet och överlevnadskampen mellan de olika människorna där gudarna använder människorna som spelpjäser i de olika spelen mellan de olika gudarna. Så finns det mycket mer i serien som blod, sex, sorg, livslust, uppgivenhet och överlevnadskamp. Så detta är en serie ämnad för äldre ungdomar och vuxna som gillar att läsa serier.

Bild

Nu ser jag fram emot att ta del av VEI fortsatta kamp i den andra och sista delen.

Boktitel: VEI del 1
Illustratör: Karl Johnsson
Kategori: Urban fantasy, spänning, äventyr, serie, tecknad serie, nordisk mytologi, jättar, vikingar, asagudar
Målgrupp: unga vuxna
Bokförlag: Kartago förlag
ISBN: 9789175152059
Köp boken på: Adlibris, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar