Rysliga förskolan av Lina Neidestam

Bild

BildHack hack, hack hack … vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Sitter det en häxa i torkskåpet och hackar fladdermusvingar till en ryslig trolldryck? Är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket?

Bild


​Här har författaren och illustratören Lina Neidestam skapat en småryser för yngre barn i förskoleåldern. Berättelse utspela sig i den välbekant miljö på en förskolan och handlar om hur fantasin kan ställa till det när det är mörkt, vilket barn säker känner igen sig i om allt som kanske lurar i mörka rum.

Bild

Illustrationerna är fantastiska väl detaljerade med fantasifullt härliga färgstarka bilder. Här växlas bilderna mellan lagom läskiga bilder utifrån barnens fantasi till trygga igenkännande förskolebilder när barnen verkligen ser vad det är som gömmer sig i mörkret.
Bilden på trollens värd i kuddrummet är helt makalöst läcker med lite John Bauer känsla.
Detta är en bok som är genomtänkt ur ett genus och normperspektiv där författare/illustratören har inkluderat normkreativa personer där många olika slags människor är representerade som den ensamstående mamman med varselkläder, barn som är rullstolsburen, barn med glasögon, mörkhyade barn och personal samt manlig förskolepersonal.

Bild

I ett tidigare inlägg har jag recenserat Rabén & Sjögren andra böcker i deras fristående bilderbok serie “Rys och Mys” som riktar sig till de yngre barnen mellan 3-6 år som vill uppleva lite lagom skrämmande och spännande som ”Mortina ett helt vanligt zombiebarn”, “Dropp, dropp” och “Den fasansfulla färden med buss 13”.

Bokserie: Rys & Mys
Författare/Illustratör: Lina Neidestam
Kategori: Förskolan, fantasi, ensam, syskon, monster, genus, bilderbok, högläsning, mysryslig, spännande, handikapp, fantasy reality
Målgrupp: 3 – 6 år
Bokförlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129712063
Läs eller lyssna på boken genom bok appen: Storytel.
Köp boken på: Adlibris, Bokus Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar