Våra Svenska landskapsdjur och landskapsblommor av Karin Linderoth

Följ ​​med på en resa genom Sveriges landskap med början långt ner i Skåne hela vägen genom Sveriges alla landskap hela vägen upp till Lappland.

I den här underbara faktaboken får vi ta del av lättläst fakta ifrån Sveriges 25 olika landskap långt ner i Skåne hela vägen upp till Lappland. Här har författaren och illustratören Karin Linderoth skapat en lättläst faktabok med ett enkelt språk tillsammans med detaljrika, härligt ljuvliga och fint handmålade färgbilder som samverkar bra med texten och blir till en faktabok i världsklass.
Här får vi ta del av Sveriges olika landskapsdjur, som Ekoxen, som är Europas största bagge, korpen, den sägenomspunna fågeln, tjädern, som är Sveriges största hönsfågel, bävern, som är Europas största gnagare och Lavskrikan som är Sveriges minsta kråkfågel och ännu fler olika landskapsdjur. Vi får även lära oss om de olika landskapsblommorna som prästkragen som fått sitt namn eftersom den liknar de kragar som de danska prästerna bär, men även att träd räknas som landskapsblommor som den mäktiga eken som kan bli 30 meter hög och bli väldigt gammal, uppåt 900 år. Den vackra och väldoftande kaprifolen, den vita näckrosen som är nordens största vilda blomma. Linblomman som är den viktiga och väldigt gamla kulturväxten och Brunkullan som är en av Sveriges allra ovanligaste orkidéer och många fler olika landskapsblommor.

Bild

På varje uppslag får vi läsa om enskilda landskapsdjur och landskapsblommor. Först är det en bild och vad djuret eller blomman heter på svenska och på latin..
Därefter beskrivs det var man kan finna djuret eller blomman, var de trivs, hur de ser ut., vad djuret lever av och hur dess ungar ser ut. Man får även ta del av under vilken tid på året växten blommar.
Det är en lättskriven text med enkelt språk som gör det lätt för även yngre barn att ta del av faktaboken.
Det är en bok som passar ypperligt att använda sig av i undervisningen när man arbetar med de olika landskapen.
Boken kan användas fristående men också som ett komplement till boken Decemberäventyret som handlar om två vättar som förirrar sig och besöker Sveriges alla landskap innan de till slut, lagom till julafton, hittar hem igen.

Författare/illustratör: Karin Linderoth

Kategori: Faktabok, Sverige, landskap, landskapsdjur, landskapsblommor, faktatext, djur och natur

ISBN: 9789185903887

Bokförlag: Bokförlaget K&R AB

Köp boken hos: Adlibris, Bokus, Bokförlaget K&R


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar