Decemberäventyret: En resa genom Sveriges alla landskap av Karin Linderoth

Följ med på en fartfylld och spännande vinterresa genom Sveriges alla landskap där vi får möta olika sorters småfolk och flera olika landskapsdjur.

Vätten Valle och skogsmusen Maja som bor på en gård i Småland brukar ibland smita med i bilen när någon av människorna kör och handlar. De tycker det är spännande att gömma sig i kundvagnen och titta på alla folk och saker. Ett alldeles lagom litet äventyr. Just den här novemberdagen regnade det och Valle och Maja hade väldigt, väldigt tråkigt så de gjorde som det brukade göra, men råkar av misstag hamna ända uppe i Norrbotten. Hur ska de nu kunna ta sig hem igen och kommer de att hinna innan det är jul? De träffar som tur Herman, en snäll gammal vättegubbe. Med hjälp av Hermans vänner, fjäll lämlarna och en fin gammal luftballong byggd av en gammal surströmmingsburk ger de sig av de två små vättar och skogsmusen, Ett äventyr genom ett vintrigt Sverige och alla olika landskap.

 

 Vättarnas och skogsmusen far iväg i sin luftballong genom Sveriges olika landskap och varje dag besöker de alltid ett nytt landskap, där de som oftast möter olika varelser från småfolket som troll, älvor och vättar, men många gånger får de även träffa olika djur som är vanliga att skåda just i de landskap som de är i. Varje gång får de små äventyrarna på ett lättsamt sätt lära sig mer om Sveriges alla landskap.

Det här är ett fartfyllt och mysigt juläventyr där läsarna på ett lättsamt och annorlunda sätt får lära sig mer om Sveriges olika landskap, dess djur och natur. I det härligt illustrerade bilderna kan man ibland få ta del av olika gamla hantverk och mönster som är typiska för just det landskapet, som de rödmålade dalahästarna med vackert mönster ifrån Dalarna och många gånger bjuds de två vättarna på olika maträtter som även de är kända från just den delen av Sverige, som västerbottenosten från Västerbotten. Till varje nytt kapitel och nytt landskap kan man ta del av bilder på landskapsdjuret och landskapsväxten.

Här har jag skapat en boktrailer i samarbete med bokförlaget & illustratörens bilder.

Till den här boken finns det en liten faktabok som man kan köpa till som heter Våra svenska landskapsdjur och landskapsblommor”som är skriven och illustrerad av samma författare. Tillsammans är det två böcker som är perfekta att använda om man i skolan har eller ska arbeta med Sveriges landskap. 

Jag har även skapat en enkel frågesport med tio frågor där elever mellan åk 4 – 6 svarar om påstående är sant eller falskt om Sveriges landskap.

 

Materialet går att ladda ner här.

Jag har även skapat en tipspromenad med 10 frågor som handlar om Sveriges landskap. Tipspromenaden tar upp frågor som; vart de olika landskapen ligger eller vad det heter, frågor om olika kända landskapsmärken och landskapsflora med mera. 

Landskaps quiz riktar sig till mellanstadiet elever åk 4 – 6 och kan användas som ett underhållande avslut efter att man arbetat med Sveriges landskap som ingår i det centrala innehållet i geografi för årskurs 4-6.

Här kan du ladda ner materialet.

Boktitel: Decemberäventyret: En resa genom Sveriges alla landskap

 Adventsbok 2018

 

Författare & illustratör: Karin Linderoth

 

Målgrupp: 6 – 9 år

 

Kategori: Landskap. fakta. äventyr, adventsbok, 24 kapitel, naturupplevelser, småfolk, vättar, bilderbok, högläsning, djur och natur

 

Bokförlag: Bokförlaget K & R AB

 

ISBN: 9789185903696

 

Köp boken på: Adlibris, Bokus, Bokförlaget eller Författarens hemsida

Dela gärna detta inlägg: