Sagan om Isfolket av Margit Sandemo

Bild

 

Följ med på en magisk och trollbindande resa som spänner över mer en 600 år.

 
 

Detta är en släktsaga som har sin början i mitten av 1500-talet och slutar i mitten av 1900-talet. Det är en släktsaga som på sätt och vis sträcker sig genom tre olika bokserier som börjar med bokserien Sagan om Isfolketsom innehåller 47 böcker i serien. Därefter kommer Häxmästaren, men några av personerna från den tidigare serien förekommer i denna serie. Det ingår 15 böcker i serien. Därefter kommer Legenden om ljusets rike som innehåller 20 böcker i serien.

Jag började att läsa Sagan om Isfolket när jag var i början av 20 års åldern, därefter har jag läst om serien mist tre gånger och lyssnat igenom serien en gång. När jag var var lite äldre så fick jag veta att serien Häxmästaren fanns och givetvis slukade jag även den och har även lyssnat på den och lagom när jag skaffade Storytel för några år sen släpptes Legenden om Ljusets rike “som ljudböcker och äntligen vävdes “Sagan om Isfolket” och “Häxmästaren” samman i en fantastisk saga.

Jag älskar denna spännande och trollbindande bokserie, en del böcker tycker jag om mer och del lite mindre.

Det här är en samlad bokserie som kan läsas av en bred ålder från 15 år och upp till vuxen ålder.

Bild

 

“Släkten Isfolket” stammar från en man som långt tillbaka i tiden, för många hundra år sedan kallades för Tengel den onde och som blev stamfader till Isfolket. Enligt legenden sålde han sin själ till djävulen och lovades jordisk vinning mot att minst en av hans ättlingar i varje generation skulle gå i tjänst hos djävulen och utföra onda handlingar. Deras tecken var de särpräglat utseende med de kattgula ögonen och de skulle besitta trolldomskrafter.
Förbannelsen skulle vila över ätten, tills man fann platsen där Tengel den onde grävt ned kitteln han använde, då han kokade häxbrygden som frammanade Mörkrets furste. Och än en gång skulle det födas en som ägde större övernaturlig förmåga än världen skådat.

Så säger legenden. Om den är sann, vet ingen. Men en gång på 1500-talet föddes en drabbad ättling av Isfolket. Han försökte vända det onda till det gott istället, och kallades därför Tengel den gode. Det är om hans familj denna saga handlar om. Eller kanske den mest av allt handlar om kvinnorna i hans släktet.

Vi får följer släkten från en liten by uppe i norra Norge. Den förgrenas, finns vid danska hovet och svenska hovet. I den stora gården Lindallén och det stora slottet Gråstensholm i Norge blir släktgårdarna som generationer lever i under decennier. Och i varje generation finns det en eller ett par som föds med övernaturliga gåvor. En drabbad, som bara vill världen ont, eller en utvald, som försöker häva den förbannelse som den onde trollkarlen Tengel en gång lade över sin familj. Vissa drabbade upplevdes av omgivningen som monster medan andra anses enormt vackra.
Kvinnorna är nästan uteslutande väldigt vackra, ofta har de rött eller svart hår och gnistrande ögon. De drabbade männen är karismatiska, med svart hår och spetsiga skuldror.

Handlingen kretsar till stor del runt släktens kamp mot detta arv men även kring vardagen och universella problem som läsaren kan känna igen sig i. Historiska företeelser och en hel del kända historiska personer omnämns i böckerna.
I Isfolkets släkthistoria finns det flera starka kvinnliga karaktärer och mest av allt är det flera kvinnor i släkten som flera av berättelserna handlar om.

Inom alla generationer finns det flera trollkunniga, där vissa använder sig av brygder, sejder och ramsor och vissa får hjälp av att använda sig av en specifik alruna. Medan andra är medfödda med trollkunniga egenskaper som att skjuta blixtrande eldklot med sina händer eller med hjälp av tankekraft.
Men finns det även massa annat övernaturligt som spöken, andar, änglar och demoner.

Men det finns även kärlek, genom berättelsen gång då det är många intressanta möten då det är nästan alltid är några som blir kära i varandra i varje bok.

Sagan om Isfolket är verkligen en fängslande och magisk bokserie som innehåller det mesta.

           

 
 

Bild

Häxmästaren börjar i Norden på slutet av 1600- talet. Den ensamma norska flickan Tiril möter en ung isländsk häxmästare, Móri, som behärskar den urgamla galderkonsten, med trollrunor och magi. Men för att bli den största häxmästaren i världen, överskrider han gränsen till de olika dimensioner som ej är för människor att beträda. Detta får ohyggliga konsekvenser för honom.Dock blir han till stor hjälp för unga Tiril, som också är i svårigheter.

Det som till en början ter sig som en enkel gåta angående hennes egentliga härkomst, visar sig snart ha mycket djupare rötter, och skrämmande, oförståeliga händelser utvecklar sig.

           

 

Bild

 

“Legenden om Ljusets rike” är den tredje och sista delen i serietrilogin – där vävs Sagan om Isfolket och Häxmästaren samman i en fantastisk saga. Det är här alla gåtfulla händelser och olösta mysterier får sina svar.

Ljusets rike är beläget i jordens medelpunkt, och där bor det många olika väsen, exempelvis lemurier, främlingar, vanliga människor, andar och alver för att nämna några av invånarna. I Ljusets rike är heller tiden ingen faktor att räkna med. Ett år i Ljusets rike är som tolv ute på jorden. Där händer det en massa spännande saker och ting.

Legenden om Ljusets rike bygger på människornas eviga längtan efter en bättre tillvaro, en perfekt värld.

 
 
 

 

“Sagan om Isfolket – Graphic novels” är baserad på Margit Sandemos klassiska och mycket populära bokserie. Sagan om Isfolket har lästs och trollbundit över 30 miljoner läsare runt om i Världen. Nu levandegörs alla de klassiska karaktärerna här i tecknad form utav Raymond och Mona Husac. 

Nu finns även Sagan om Isfolket som grafiska serieböcker som släpps i takt med att de blir klara.

Det här är en trollbindande bokserie som är fylld av magi, mystik och mystiska väsen, där vi får ta del av flera fascinerad karaktärers liv och livsöden tillsamman med historiska händelser.

Här kan du läsa mer om de grafiska serieböckerna.

Via illustratörens Facebooksida kan man ta del av helt underbart detaljrika illustrationer. och via bokförlaget Nattfrost förlag kan man köpa böckerna.

Margit Sandemo har skrivit fler bokserier en Sagan om Isfolket, Häxmästaren och Legenden om Ljusets rike  har hon skrivit flera bokserier och fristående böcker.
 
Just nu håller jag på att lyssna på “Trollrunor” där Margit Sandemo återigen trollbinder sina läsare med en berättelse fylld av mystik och magi. Här får vi Följ Iliana och Ravn i kampen mot den onde fursten Bogislav och den fruktade Månhäxan. Det är en bokserie på 11 böcker och som påminner i stil med Sagan om Isfolket.
 
 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar