Starka kvinnor: Sanna historier om modiga kvinnor – råd och inspiration till unga idag av Kay Woodward

Bild

Har du någonsin undrat hur den fenomenala fysikern Marie Curie hanterade ett stort prov i skolan eller vad den fantastiska feministen Harriet Tubman skulle säga till en grupp mobbare som retar någon som inte passar in?

I boken ”Starka kvinnor: Sanna historier om modiga kvinnor – råd och inspiration till unga i dag” får vi läsa om dessa två enastående kvinnor tillsammans med ett tjugotal andra kvinnor från Kleopatra till Amelia Earhart, Emma Watson till Malala Yousafzai, kvinnor som har vågat trosas stereotyper och har brutit hinder i århundraden. Dessa rebell kvinnor åstadkom inte bara fantastiska saker, utan tog sig över samma problem som flickor över hela världen fortfarande står inför som: ojämlikhet, könsstereotyp, utseende, mobbning, självförtroende, kompisar, skolstress och jobbiga föräldrar.

Dessa olika problem och frågeställningar besvaras i slutet av varje avsnitt med råd som är inspirerade av bokens kvinnor.

 

 

 

Bilder från boken illustrerade av olika illustratörer.

Det här är en inspirerande illustrerad resa som låter dig inspireras av viktiga, starka kvinnor genom historien som ändrat historiens gång och banade vägen för dagens kvinnliga ledare.

I den här boken presenteras 25 både kända och mindre kända kvinnliga personligheter med vackert illustrerade porträtt av åtta av dagens mest spännande och samtida konstnärer väcker de varje kvinna till liv från olika tidsepoker, kulturer och områden, medan informativ och övertygande text hjälper till att göra deras berättelser reliabla för unga flickor idag.

Du får möta den egyptiska ikonen Kleopatra, tonårs ledaren Jeanne d Arc, den ryska regenten Katari­na den stora, den vårdande välgöraren Florence Nightingale, konstnärs rebellen Frida Kahlo, den orädda feministen Malala Yousafzai och tjejernas förkämpe Michelle Obama

med flera. Du får ta del av deras liv och hur de har kämpat för att uppnå sina mål, vilka motgångar de har haft och vilka framgångar de har nått.

Dessa rebell kvinnor åstadkom inte bara fantastiska saker, utan tog sig över samma problem som unga tjejer över hela världen fortfarande stöter på i sin vardag.

I slutet av boken finns det en själv upptäckts quiz och en tidslinje för de berömda kvinnorna i boken

Bild

Man kanske tycker att de räcker med böcker om olika ”badass” och ”rebell” kvinnor som släppts inom den feministisk litteraturen, men den här boken skiljer sig helt från alla andra böcker om feministiska hjältinnor som jag läst.

Här får varje kvinna en konstnärs redovisning, en kort biografi och ett frågeformulär som ger ett modernt scenario om hur varje kvinna skulle ha hanterat det – allt från mobbning, till att prata framför klassen, till att övertyga dina föräldrar att låta dig få ett husdjur.

Det är en kraftfull, peppande och färgstark bok för dagens unga tjejer. En bok som understryker att varje människa är viktig och framför allt att allt är möjligt!

Det är inte en självhjälpsbok, snarare en bok som är tänkt att uppmuntra barn att stå upp för sig själva och ger dem idéer om hur man kan övervinna ett hinder.

Det här är en bok som inspirerar dagens tjejer att vara de bästa versionerna av sig själva.

En grymt bra bok som jag anser bör finnas i varje skolbibliotek.

 

Bild

Peppbok för tjejer” är ett komplement till boken Starka kvinnor som ingår i samma serie.

Här kan du upptäck dig själv och vem du vill vara i den färgstarka och inspirerande fyll-i -boken ”Peppbok för tjejer”. Med bokens hjälp kan du analysera vem du är idag och vart du vill nå.

Peppbok för tjejer är som en modern dagbok och en given presentbok för alla unga tjejer som du kan läsa mer om här.

I boktema inlägget ”Internationella kvinnodagen” tipsar jag om liknande böcker och delar med mig av en bok affisch och lektionsmaterial för att arbeta kring kvinnlig rösträtt.

 

Via Historierummet från Barnradion kan man höra dramatiserade berättelser om kända personer, jag har samlat 17 av kvinnors berättelser som genom historien vart med eller gjort stora saker. Programmen riktar sig till unga mellan 9 – 13 år.Via filen kan ni ta del av de samlade kvinnornas dramatiserade berättelser via de nedladdade länkarna till varje berättelse. 


Författare: Kay Woodward
Målgrupp: 12 – 15 år
Kategori: Kvinnor i historia, kvinnliga personligheter, historia, fakta, biografi, inspiration, bilderbok
ISBN: 9789174692723
Ta del av boken via din favorit bokhandel: Adlibris, Bokus eller Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar