Gretas historia: ingen är för liten för att göra något stort av Valentina Camerini & Veronica Carratello

Bild

 
 

There is no planet B!

Berättelsen om Greta Thunberg är en historia om hopp, mod och övertygelse. Detta är berättelsen om Greta Thunberg, men också om många andra barn över hela världen som trotsar vuxenvärldens ointresse och bristande engagemang och kämpar för en bättre framtid.
 
Man är aldrig för liten för att göra skillnad!

Bild

 
Greta Thunberg är svenska flickan som föddes 2003, hon älskar hundar och hästar och vet ännu inte vad hon kommer att göra när hon växer upp. Hon gillar skolan och har inte ett favoritämne eftersom hon är bra i allt.Hon upptäckte att miljön på vår planet är på gränsen till avgrunden och att om vi inte omedelbart börjar göra något konkret, inom några år kommer vi inte kunna göra något åt de vi människan orsakat. Så hon beslutade att om vuxna inte gör något för att lösa problemet är det upp till flickorna och pojkarna att tvinga dem att inte förstöra deras framtid.
 

Bild

Bild lånad från Greta Thunbergs Instagram konto på Greta som protestera utanför Sveriges riksdagshus i Stockholm.
 
En sensommarmorgon i Stockholm den 20 augusti 2018 var det extremt varmt. På nyheterna kunde man höra att temperaturerna de senaste månaderna varit ovanligt höga och att skogsbränder härjade runt om i Sverige. Den dagen skolstrejkade då den femtonåriga Greta Thunberg från sin skola och blev en engagerad miljöaktivist, då satte hon sig framför riksdagshuset för att uppmana politikerna att vidta åtgärder mot den globala uppvärmningen.
 
Nu mera hoppar hon över lektionerna varje fredag och sitter framför svenska riksdagen med en skylt och protesterar för klimatet.Greta ändrade även på sitt sätt att leva och äta, och sedan övertygade hon familjen att göra detsamma. Och med “skolstrejken för klimatförändringar” har det lyckats involvera miljoner kamrater runt om i världen, som nu gör sina röster hörda överallt.
 
Bild
Bild lånad från Greta Thunbergs Instagram konto på Greta som protestera utanför Sveriges riksdagshus i Stockholm.
 
Greta har deltagit, och dessutom talat, på FN:s klimatkonferens i Katowice, Världsekonomiskt forum i Davos och på FN:s Klimatmöte i New York ryter hon till. Hon är nominerad till Nobels fredspris 2019 och vunnit Right Livelihood-priset – som även kallas det ”alternativa Nobelpriset” och hon slutar inte att kämpa för vår planets överlevnad.
 

Bild

Bild på Greta Thunberg tal på FN:s klimatmöte i New York.
 

Under FN:s Klimatmöte i New York håller Greta ett tal där hon med dina gripande ord ryter till åt FN:s beslutade medlemsländer.

 

You are failing us. But the young people are starting to understand your betrayal. The eyes of all future generations are upon you. And if you choose to fail us I say we will never forgive you. We will not let you get away with this. Right here, right now is where we draw the line. The world is waking up. And change is coming, whether you like it or not.”

Bild

 

Syftet med denna berättelse är inte så mycket att berätta vem Greta är, utan snarare låta oss komma in i hennes värld. Förklara till exempel de centrala teman för miljöhänsyn till de yngsta, med lämpligt språk och medling av illustrationer.

 

Texten är därför inte en biografi utan en analys av vad som är “huvudpunkterna i Gretas tanke och den mycket allvarliga och oroande, men vetenskapligt beprövade fakta som Greta tillsammans med miljontals människor i världen protesterar för, de hoppas att de kan få världens ledare att besluta så att alla länder ska öka sina klimatambitioner.

 

Boken är uppbyggd med korta kapitel som även är berikad med en ordlista med nyckelord som ger texten insikter och fakta.

 

Bild

 
“Detta är ett vetenskapligt noggrant porträtt men tillgängligt för läsare från 10 till 100 års ålder”.

Bild

Illustration ifrån boken “Gretas historia” skapad av Veronica Caratello.
 
Mellan den 20 – 27 september 2019 är en vecka som kommer bli historisk för då mobiliserar klimatrörelsen till en strejk- och aktionsvecka över hela världen där över 180 länder deltog med sammanlagt 7,6 miljoner människor klimat-strejkade världen över.
 
Veckan skedde mot bakgrund av att världens ledare är kallade till ett FN-toppmöte om Klimatet, den 21 – 23 september,
där FN:s generalsekreterare hoppas att länderna ska öka sina klimatambitioner. Hittills ser det inte så lovande ut, bland andra EU har svårt att komma överens om att ens nå netto noll i utsläpp till 2050, vilket är väldigt sent.
 
De skolstrejkande ungdomarna uppmanar nu vuxenvärlden att göra gemensam sak för att visa de politiska ledarna att vi tar klimatkrisen på allvar, och att det är hög tid att de också gör det.
 
 
Greta Thunberg var 15 år och djupt engagerad i klimatfrågan. Hon skapade stor uppmärksamhet när hon skolstrejkat utanför Svenska riksdagshuset i Stockholm.*Fotografi av Jessica Gowitt. *Illustration av Veronica Caratello.
 

Bild

 

Bild

 

Greta Thunberg är som en modern Pippi Långstrump. Hon är envis, modig och vågar stå upp mot de vuxna som bestämmer.

*Bilden är illustrerad av Neva Art.

Bild

 

 

Bild

 
 
 
 

Om man vill läsa en lättläst bilderbok som är inspirerad av den unga klimatkämpen Greta Thunberg så kan man läsa bilderboken Greta och jättarna.

 

Till boken har jag även skapat tillhörande bokaktiviteter som du kan ta del av via recensionen om boken “Greta och jättarna”. 

Bild

 

Boktitel: Gretas historia: ingen är för liten för att göra något stort.

Författare: Valentina Camerini
Illustratör: Veronica Carratello

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fakta, miljöproblem, historiska personer, historiska berättelser, diskussionsbok

Bokförlag: Lind & CO

Boken går att läsa via: bok appen Ugglo, samt lyssna på via Storytel och Nextory

Boken finns att ta del av via: Adlibris, Bokus

Bild

 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar