Piratens dagbok av Richard Platt & Chris Riddell

skepp o hoj!

“Jag vill inte skriva om det otäcka som har hänt idag, för det plågar mig så mycket. Ändå måste jag göra det, för jag har bestämt att den här dagboken ska bli en ärlig och fullständig redogörelse för min resa.”
”Detta är Jack Carpenters dagbok. Jack är bara 10 år och året är 1716. Jack har just gått till sjöss för att bli sjöman på Sally Anne, sin farbrors båt i South Carolina. Målet är ön Matinique i Västindien. Livet till sjöss var fruktansvärt hårt. För att överleva gällde det att slåss om maten med de många feta råttorna eller äta det stenhårda brödet på natten för att slippa se alla maskar. Värre var det att vara tvungen att hålla i piskan eller se på när någon av kamraterna skulle pryglas med den niosvansade piskan, oftast till döds, eller i varje fall tills hela däcket var blodstänkt. Bloddrypande var det också när den som var bäst på att hålla i en såg utsågs till kirurg och fick amputera armar och ben eller när skeppet kapades av hänsynslösa sjörövare. För att rädda livhanken valde Jack att bli pirat fast han visste att sjöröveri bestraffades med döden.
Allt är så verklighetstroget återberättat att man känner sig närvarande under hela seglatsen ända till benådningen. För att få slut på sjöröveriet hade kungen bestämt att den pirat som svor på att sluta som sjörövare skulle få kunglig benådning och slippa bli bestraffad med döden.

Skepp ohoj vilken orolig bok! Bild

Här får vi tillsammans med den tioåriga landkrabban Jake klättra ombord de stora skeppet Sally Anne under året 1716. Vi får ta del av Jakes äventyr när han lär sig allt ombord för att bli en sjöpojke och till sist väljer att bli pirat. Genom Jakes dagboksanteckningar får vi ta del av när han tillsammans med besättningen seglar de över Stilla havet, där de möter havsmonster, konfrontera pirater och själv blir pirat och alla andra spännande äventyr.
Bokens storlek är otroligt maffig där alla uppslagen är fyllda av otroliga inlevelsefulla  illustrationer i färg som blandas med dagboksanteckningarna, men det finns även hela uppslag i boken som är fyllda med otrolig detaljrika illustrationer och det finns även en fakta delen med tydlig bild över fartyget och vad alla delar heter.
Jag har sammanfattat ett större blogginlägg med dagboksböcker, där jag har samlat barn- och ungdomsböcker som är skrivna i dagboksformat, där du även kan ta del av en bokaffisch med dagboksböcker.

Boktitel: Piratens dagbok

Författare: Richard Platt

Illustratör: Chris Ridell

lgrupp: 9 – 12 år
Kategori: Förr i tiden, pirat, dagbok, fakta, spänning, äventyr
Bokförlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163822407
Boken kan gå att läsas genom bok appen Bibblix som jag recenserat här.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar