Boktema – Dagboksböcker

Gillar du dagboksböcker? Då ska du komma in här. Här får du lite inspiration från olika bokfigurer som skriver dagbok, som du får ta en titt i.  Här har jag samlat boktips och bokrecensioner på böcker som är skrivna i dagboksform. Samt möjlighet att ta del av en bokaffisch med böcker som är skrivna i dagboksform och romanprojekt att skriva dagbok.

*Detta temainlägg kan komma att uppdateras alltefterom det det kommer nya böcker som är skrivna i dagboksformat, som jag har läst och recenserat.

Kära dagbok...

Gillar du dagboksböcker? Då har du kommit rätt. Här får du massa inspiration från olika bokfigurer som skriver dagbok som du får ta en titt i. 

SÅ OM DU GILLAR DAGBOKSBÖCKER SÅ HAR DU KOMMIT TILL RÄTT SIDA!

Här har jag samlat massa boktips och bokrecensioner på barn- och ungdomsböcker som är skrivna i dagboksform. 

 

Det finns även vissa böcker som har tillgång till gratis läsarhandledning och annat material detta finner du under respektive bok.

 

Jag delar även med mig av en bokaffisch på böcker som är skrivna i dagboksformat, där första boken i en eventuell serie är med. Observera att affischen är i storlek A1 när du ska skriva ut den.

Längst ner finner du även ett romanprojekt med tillhörande lärarhandledning som riktar sig till årskurs 3 – 6.

 

Om du saknar någon barn- och ungdomsbok som du vet är skrivna i dagboksformat eller om du vet att någon av böckerna har tillgång till lärarhandledning får du gärna höra dig till mig.

P.S. Du vet väl om att den 12 maj är dagboksdagen!?

Här har jag skapat en affisch med tema dagboksböcker fylld med boktips på böcker som är skrivna som dagboksromaner och riktar sig till olika åldrar. Varje bok kan oftast representera första delen i en bokserie.

 

Affischen är fri att ladda ner och använda i informativt syfte i skolbibliotek, bibliotek och klassrum. Jag skulle bli extra glad och tacksam om du använder affischen och delar med dig av hur den används genom att lägga upp en bild på sociala medier och tagga @gullislastips (#gullislastips), så att jag får ta del av hur det ser ut hos dig.

 

Jag hoppas att du och eleverna kommer att uppskatta dessa boktips! 

Här kan du ta del av en YouTube-video med tips på olika dagboksböcker, även denna är fritt att användas i bibliotek, skolbibliotek och klassrum för informationssyfte. 

Bokserie: Dagbok för alla mina fans

Författare: Jeff Kinney

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Provläs

Hemsida ( På engelska)

”Greg vet att han kommer att bli väldigt känd en dag. Så det är ju lika bra att skriva dagbok redan nu. Så att alla kan få veta allt om honom och se hur grym han är på att rita. Det är ju inte alla som har en familj som är som Gregs. De är faktisk helknäppa allihopa. För att inte tala om allt konstigt som händer i skolan. Och, ja på fritiden. också. Välden kommer att förstå hur svårt det är att vara Greg.”

Dagbok för alla mina fans är en bokserie i dagboksformat som handlar om Gregory Heffley och hur han hanterar sin vardag. Greg är seriens huvudperson och serien består av hans dagbok. Greg är lat och ganska självisk och gillar tevespel och dokusåpor. Han är extremt olycksdrabbad och misslyckas med det mesta han gör. Han har som mål att bli rik och berömd när han är vuxen.
 
Böckerna är roliga och träffsäkra där texten är skriven med luftig och “skriven text” där det även finns streckfigurer ritade blandat med texten.
 

Bokserie: PIG

Författare: Barbara Catchpole

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Hegas

Provläs

Till alla enskilda böcker ingår lärarhandledning.

”PIG-böckerna handlar om klassisk pinsamhets humor.
Allt sådan som skulle kunna hända läsarna men istället drabbar stakars Pig.”

Det här är böcker som är skapade som personliga dagböcker där texten är lättläst och där enkla streckade illustrationer finns med lite överallt mellan texten. Vilket gör att motvilliga läsare kan läsa och skratt åt när de roliga situationer uppstår som alla barnen kan relatera till. För vem vill inte läsa om talande bajs och glasstårtor?


Bokserien PIG är böcker som är skrivna i dagboksformat och där läsarna lätt kan känna igen stilen från de populära böckerna ”Dagbok för alla mina fans”. Dock är böckerna om Pig mycket tunnare och kan vara en bra alternativ om man tycker att Dagbok för alla mina fans är för tjocka.

Vill du läsa mer om de lättlästa och humoristiska PIG böckerna kan du ta del av bokrecensionen här.

Trilogi: Zonen

Målgrupp: 10- 15 år

Bokförlag: Berghs förlag

”Zonen” är en skrämmande dagsaktuell trilogi skriven i dagboksformat.

”Året är 2063 och det är väldigt få människor som överlevt efter krig, diktatur och de pestliknande smittorna från kemisk krigsföring.

 

Stockholm är uppdelad i olika zoner omgärdad av höga murar och taggtråd, litet som ett ointagligt fort, förbjudet att besöka eller lämna.

 

Joel, Zahra och Hugo är alla tre och immuna och kan vara mänsklighetens sista hopp och är kanske de enda som kan stoppa militärens nya supervirus, innan de utplånar de sista som finns kvar av mänskligheten. Men vem kan de lita på och vem är förrädare?”

 

Zonen är en dystopiska trilogi som består av böckerna: ”Röd zon”, grön zon” och ”vit zon”.

 

Här kan du läsa mer om den dystopiska trilogi Zonen.

Trilogin: En mördarkatts dagbok

Författare: Anne Fine

Målgrupp: 6 – 9 år

Bokförlag: Lilla Piratförlaget

Via Barnens Radio kan lyssna på fem delar som är baserad på böckerna En mördarkatts dagbok och Mördarkattens återkomst.

Alltså vi katter tänker inte som ni människor.

Om någon hoppar, flaxar eller piper (eller alla grejer på en gång) så jagar vi det. Och så kanske vi råkar döda det. Men vi är inte onda! Vi är bara katter.

Det här är den humoristiska berättelsen om katten Tuffy som hela tiden lyckas uppröra sin familj med olika döda djur som hon släpar in i huset. Men hallå, hon är faktiskt en katt!

 

Barn (och vuxna) med halsbrytande humor kommer att gilla trilogin En mördarkatts dagbok.

 

Böckerna som ingår i trilogin är, En mördarekatts dagbok, Mördarkattens återkomst och Mördarkattens hämd, där vi får läsa om katten Tuffys vardag. Böckerna innehåller även läckert spretiga färgillustrationer, som lyfter den humoristiska i de fartfyllda berättelserna.

Trilogi: Emma och Johanna

Författare: Ingelin Angerborn

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Rabén & Sjögren

Provläs

Emma och Johanna är bästa vänner. De gillar att göra saker ihop, men onaturligt nog har de en förmåga att gilla samma kille också…

Emma och Johanna är oemotståndlig dagboksroman för tjejer i slukaråldern fyllda med vänskap, pirrande kärlek, pussar, kramar P.S och spänning med hög igenkänning.

 

Böckerna som ingår i denna trilogi är Pussar och PS, Kramar och krångel och Hjärtslag och hjärnsläpp.

Bokserie: Nikkis dagbok

Författare: Russell Renée Rachel 

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Modernista

Provläs

Nikkis dagboks engelska hemsida

Nikki är inte ett dugg cool. Eller rättare sagt – hennes familj är nog värst. Hennes pappa, till exemplet, kör omkring i en bil med en stor kackerlacka på taget. Så honom vill man gärna hämtad av. Not. Pappas jobb leder till att Nikki hamnar på en hemsk snobbskola. Nikki måste gå dit i sina fula kläder. Skolans drottning heter MacKenzie och det dröjer inte länge föraren hon och Nikki är fiender. Men på skolan finns också Brandon. Suck! Alltså suck av de romantiska slaget!

“Gregs bravader – Dagbok för alla mina fans” är vid det här laget ett världsfenomen, som bok, biofilm, dvd film, blue ray box, gör det själv bok … listan kan göras lång.. böckerna har tagit världen med storm. Men för att parafrasera en urgammal reklamtrailer: VAR ÄR BRUDARNA? Var är alla coola, töntiga, nördiga tjejer som skriver och ritar om sina problem i plugget? Svar: I Nikkis dagbok! Hon är precis lika virrig och galen som någonsin Greg eller Adrian Mole. Ja, hela boken är full av knasiga upptåg blandat med akuta överlevnadstips och är även full av olika roliga och satiriska illustrationer, på varje uppslag.

Nikkis dagbok är full av humor, oväntade vändningar och stor igenkänningsfaktor från tonårens berg- och dalbana. Nikki är en unik och viktig förebild, en symbol för tjejers töntighet med stolthet.

Serietitel: Den otursförföljde Max Crumbly

Författare: Rachel Renée Russell

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Modernista

Provläs

Max Crumblys engelska hemsida

Max Crumbly har precis tagit det första steget in i en ny, läskig värld: South Ridge Middle School!

 

Det är mycket som är toppen med hans nya skola, men där finns också ett stort problem: Doug Thurston, skolans mobbare, vars nya hobby är att låsa in Max i hans skåp.

 

Om Max bara kunde vara som hjälten i de serier han älskar eller de som han själv ritar och på något magiskt sätt rymma från skåpet och besegra Thurston.

 

Problemet är att Max inte direkt har några superkrafter. Hans kusliga och nästan övermänskliga förmåga att känna doften av pizza på flera kvarters avstånd skrämmer tyvärr inga skurkar på flykten…

 

Men Max kommer ändå att göra sitt bästa för att vara den hjälte hans skola behöver!

Böckerna handlar om skolkillen Max Crumbly. Det är både nervkittlande och frustande rolig böcker för barn i skolåldern. Boken är gjord i lättläst dagboksstil med massor av illustrationer. Detta är böcker som borde sättas i händerna på barn man vill ska upptäcka lusten att läsa. Kompilationen barnbok och serietidning är genialiskt.  

Ett måste för alla som älskar Nikkis dagbok och Dagbok för alla mina fans.

 

Bokserie: Trädkojan

Författare: Andy Griffiths

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Alfabeta bokförlag

Provläs

Det här är böcker med 0% vardag och massor av fantasi och skruvad äventyr i bokserie där varsomhelst kan hända.

Andy och Terry har byggt värdens knäppaste och roligaste trädkoja!

Tillsammans med Jill – och katten Silky – har de en massa kul och knasiga grejer för sig i världens coolaste trädkoja, och sedan skriver de böcker om sina äventyr. Det är en trädkoja där det bland annat finns en bowlingbana, en glassavdelning med 78 smaker, hajar, pingviner och en automatisk marshmallowkanon och mycket mer knasigt och för varje bok så växer kojan så det knackar.

Detta här är en otroligt lättläst bokserie som är fylld med mååånga bilder och texten inte är (ehrm..) så avancerad. Det är böcker som egentligen inte handlar om någonting alls förutom en massa nonsens. Det här är helt klart böcker man sätter i händer på barn som vill läsa “roliga böcker” men som aldrig “pallar läsa en hel bok”. Det är vääääldigt långt till Strindberg och Steinbeck, men det är bättre än “hatar-att-läsa-alla-böcker-vägrar-vägrar-vägrar-läsa”.

Trilogi: Dagbok för utvalda

Författare: Pernilla Gesén

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: B Wahlströms

Provläs

Har du nånsin känt dig ensam?

 

Har du en förälder som du hatar?

 

Har du en idiot i din klass som gör allt för att förstöra ditt liv?

 

Är du skitful?

 

Har du glömt bort hur du gjorde när du lekte, men känner dig inte alls som en tonåring?

 

Har du svinjobbiga krångel tankar (som på döden, orättvisor, mens, hämnd)?

Då är du en av de utvalda!

Här får vi ta del om Jennas smått kaotiska tonårsvardag när hon skriver ner sin vardag och tankat i sina dagböcker som innehåller en del dräpande kommentarer, skarp humor och livsviktiga insikter. Det blir dagböcker fyllda med humor och skratt och även en del smärta som endast får läsas av det utvalda.

Idag ingår det fyra böcker i bokserien Dagbok för de utvalda, med de enkla men självklar namnen 

 

Jennas första, Jennas andra, Jennas tredje och Jennas fjärde. De här böckerna är skrivna med mycket text och blir mer som vanliga kapitelböcker, men då och då skrivs det även upp listor och andra saker som förhöjer stämningen av böckerna och då och då dyker även slarviga svartvita illustrationer som gör lagom andrum i läsningen och ger ett gott skratt åt läsaren.

Bokserie: Lennart Lordis Loggbok

Författare: Tove Berggren

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Provläs

Lennart Lordis  har en blogg som du hittar på  lennartlordisblogg.se 

Här får vi följa den helt ovanlig killen Lennart Lordi under ett händelserikt läsår. Med humor, värme och träffsäkerhet filosoferar Lordi över livet, döden och universum. Om varför syskon retas och föräldrar säger att de diskuterar när de egentligen bråkar. Och om att det kan kännas som en sol i magen när någon man tycker om skrattar.  Han har snott sin syrras dagbok och gjort om det till en loggbok. “Stavfel kan man rätta men tankar kan man tappa bort om man inte skriver ner dem” Säger Lordi. För Lennart Lordi är skrivandet en säkerhetsventil, men också ett sätt att förstå och utforska tillvaron.

Det här är böcker skrivna med en hel del allvar. Den tar upp frågor som liv, död och identitet och blandar på ett välgörande sätt vardagliga ting med existentiella frågor.. Men det är också roliga böcker med humoristiska kvalitéer som inte väjer för att ta upp stora livsfrågor.

Boktitel: Gruvan

Författare: Sara Lövestam

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Lilla Piratförlaget

Lärarhandledning

”Ellen ska tillbringa sommaren tillsammans med sin familj ute på sommarparadiset Utö i Stockholms skärgård. Problemet är hon ska vara där med sina retsamma storasyskon och pappa och hans nya tjej känner sig Ellen attackerad från alla håll så en natt beslutar hon för att sova i de gamla rangliga skjulet som tillhör de sommarstuga de hyr.

 

Hennes syskon skrämmer henne med legenden om Utö skräcken, och när Ellen ligger ensam ute i rucklet blir hon livrädd när hon hör något krafsa i väggen. När hon undersöker väggen upptäcker hon att någon gömt en bok innanför brädorna. Det visar sig vara en dagbok skriven av tolvårige Anton från år 1848, en tid då Utö var ett gammalt gruvsamhälle och där även barnen arbetade i järngruvan på ön. När Ellen börjar tyda den gamla snirkliga skriften och hon engagerar sig i Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett gammalt olöst mysterium. Kan hon lösa det, 117 år senare?”

Gruvan är en spännande läsupplevelse där dåtid & nutid möts. Två barn från olika tider, olika villkor, visar sig ha mer gemensamt än vad man först kan tro – En längtan efter rättvisa och upprättelse.

 

Berättelsen är en historisk beskrivning hur det kunde vart att leva som barn i ett gruvsamhälle, men även skillnaden mellan de fattiga arbetarna och de rika i samhället.

 

Denna historiskt spännande bladvändare då dåtid och nutid möts kan du läsa mer om i den enskilda bokrecensionen. 

Bokserie: Mulles dagbok

Författare & illustratör: Lena Furberg

Målgrupp: 6 – 9 år

Bokförlag: Egmont Publishing AB

Provläs

Full galopp med i Mulles dagbok!

 

Mulle är den lata, busiga, tjocka och helt underbara lilla shettisen som vi har fått följa sen 70 talet.

 

”Mulle har tagit beslutet att skriva ner sina fartfyllda dagrar i en dagbok. Men eftersom han har hovar är de ju omöjligt att hålla en penna, därför sköter hans kaninkompis Tulpanöra detta. Mulle berättar allt de viktiga och Tulpanöra skriver ner, ett riktigt team!”

Det är en härligt fartfylld berättelse med mycket humor för alla som älskar hästar! Böckerna vänder sig till nybörjarläsarna då böckerna är lättläst, rolig och så där charmigt små spännande och med de fantastiskt älskvärda illustrationerna (som jag hade önskat att de var i färg) som har glimten i ögat är de böcker som passar till små hästälskarna som vill ta del av Mulles alla tokiga bravader.

 

Idag ingår böckerna: Mulle och ponnyklubben, Mulle på sommararbete, Mulle och stall spöket, Mulle och julshowen och Mulles dagbok – Mulle på ridläger print

 

Vill du läsa mer om den lata, busiga och tulpanätande lilla shettisen kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen om böckerna.

Bokserie: De sista barnen på jorden 

Författare: Max Brallier

Illustratör: Douglas Holgate

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: HarperCollins Nordic

 

Det sista barnen på jorden är verkligen en ny actionfylld, spännande och humoristisk bokserie som är lättläst och skrämmande kul. Böckerna är skrivna med ett galet härligt språk och kluriga och roliga uttryck med en lättläst text och svartvita illustrationer i seriestil. Berättelserna är fyllda av komiska upptåg och massa knasiga händelser som blandas med skrämmande läskigheter på en humoristisk nivå. 

Denna härligt nya actionladdad och rysligt rolig bokserien passar till alla som älskar att läsa om Jeff Kinney i Dagbok för alla mina fans böckerna och Kapten kalsong böckerna. Böckerna är uppbyggda på samma sätt och kommer älskas av alla ovilliga läsare och barn i bokslukaråldern.

 

Bokserien har blivit så populär att det blivit New Yorks bäst säljande böcker och även blivit en actionfylld tv-serie på Netflix baserat på böckerna.

 

Idag finns det tre böcker ute i serien: ”De sista barnen på jorden” som är samma namn på bokserien och ”De sista barnen på jorden och zombieparaden” , ”De sista barnen på jorden och mardrömskungen” och “De sista barnen på jorden och skräcken från yttre rymden”.

 

Här kan du läsa mer om de tre första böckerna i bokserien “De sista barnen på jorden.”

Bokserie: Tom Gates

Författare: Liz Pichon

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Alfabeta bokförlag

Tom Gates hemsida (engelsk)

VÄLKOMMEN till min briljanta värld!

 

”Jag heter Tom Gates. Det bästa jag vet är att rita, äta kolaremmar och reta Delia. Jag gillar min bästis Derek och DUDE3 (världens bästa popgrupp). Vad jag inte gillar: Läxor, idiot-Marcus, fåniga körövningar, fossilernas banan-pizza, pappas urlöjliga t-shirts och glupska hundvalpar. (Ni kommer förstå varför när ni läser på böckerna.)”

Böckerna om Tom Gates är den perfekta läsningen för alla som gillar lättlästa och roliga böcker, dessa fartfyllda böcker är fullproppade med roliga bilder, galna upptåg och knasiga pinsamheter. Helt enkelt humoristisk och beroendeframkallande och synnerligen lätt- och snabblästa.

 

I bokserien om Tom Gates ingår böckerna:

Tom Gates fantastiska värld,Tom Gates bästa ursäkter, Tom Gates: Allt är underbart, Tom Gates smarta idéer, Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer), Tom Gates extra roliga grejer (eller inte) , Tom Gates: En liten gnutta tur. och Ja! Nej. (Kanske…)

Bokserie: Berts dagbok

Författare: Sören Olsson och Anders Jacobsson

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Egmont Publishing

Provläs

Lärarhandledning till de tre första Bert böckerna. Med tillhörande bilagor och läsmaterial.

Berts hemsida

Bert (som även är känd under sitt alias Treb*) gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok om allt som är kul, hemskt, pinsamt, ännu värre och rent dödligt. *Ja vad blir Bert baklänges, ditt snille?

 

I bokserien Berts dagbok får vi läsa om den fjuniga, finniga och tjejtokiga och världens bästa kille, Bert Jung, det är en rolig och relativ lättläst bokserie.

Första boken med Bert utkom 1987 och sedan dess har det kommit ut minst en bok om året och idag finns det 36 roliga böcker. Bert är mest intresserad av tjejer, men spelar också elbas i rockbandet Heman Hunters. Samt fotboll i “Öreskoga – Kamraternas Idrottsförening”.

 

De första 17 böckerna är skriven med den så kallade gamla variationen och den nya versionen av böcker som kallas för ”Manga Bert” eftersom illustrationerna går i mangastil. Men alla böcker är skrivna i dagboksform.

Trilogi: Minna och Hugo

Författare: Martin Jonols

Målgrupp: 12 – 15 år

Bokförlag: Hegas

Provläs

Lärarhandledning till:

Lyssna på mig

Minna och Hugo

Älskar dig, hatar dig

Kära gamla dagbok, lyssna nu!

 

Detta är fristående trilogi som är lättlästa för tonåringar och om tonåringar. Den handlar om starka tjejer som vågar ta plats och utmana killarna. De är böcker med mycket känslor och musik, med mycket humor och skratt men gott om djupare undertoner.

 

Detta är en historia om att hitta sig själv och stå upp för det man vill göra; med hiphop musiken som en fond. Minna är en väl tecknad karaktär och hennes känslor och handlingar känns realistiska i den berg- och dalbana som tonåren kan vara.

 

Böckerna är skriven i dagboksform och kastar läsaren rakt in i Minnas verklighet, full av texter, toner, takter om allt möjligt. Här får vi ta del av en tonårings kaotiska tillvaro. Det gör ont, det sprudlar – allt på en gång.

 

Böckerna som ingår i den fristående trilogin är: Lyssna på mig, Minna och Hugo och Älskar dig, hatar dig.

Bokserie Habib 

Författare: Douglas Foley

Målgrupp: 9 – 12 år

​Bokförlag: Bonnier Carlsen

Böckerna om Habib är egentligen hans dagbok. Du får följa honom från våren i femman till våren i sexan. Det hinner hända mycket på ett år, i Habibs liv är det full fart.

 

Habib är en rätt smart och lagom busig kille som gillar att hänga med sina kompisar och att spela fotboll. Han gillar också, nej – han är jättekär i Paris, som går i en parallellklass.

 

Habib, den supersköna, grubblande killen från Botkyrka, har funnit en plats i otaliga unga läsares hjärtan. För hur kan man inte gilla honom och vilja följa hans sökande efter meningen med livet?

 

Habib är som en svensk ”Bridget Jones”.

 

Det har gjorts en tv serie baserat på första boken Habib Meningen med livet.

Bokserie: Julia

Författare: Helena Dahlbäck

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Böckerna om Julia är nästan som dagböcker. Det handlar om allt som händer henne och hennes kompis Katten. Nästan inget är riktigt svårt i deras liv. Men de finns massor med saker som är roliga, äckliga, spännande och pirrigt. Rätt mycket handlar det om Micke som både Julia och Katten blir kära i. Men när det gäller Micke händer det saker som ingen kunde veta i förväg.

 

Böckerna som ingå är Julias bok, Julia för alltid, Jag Julia  och Julias höst och det finns även en samlingsvolym.

Boktitel: Piratens dagbok 

Författare: Richard Platt

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Skepp O hoj !

“Jag vill inte skriva om det otäcka som har hänt idag, för det plågar mig så mycket. Ändå måste jag göra det, för jag har bestämt att den här dagboken ska bli en ärlig och fullständig redogörelse för min resa.”

Här får vi tillsammans med den tioåriga landkrabban Jake klättra ombord de stora skeppet Sally Anne under året 1716. Vi får ta del av Jakes äventyr när han lär sig allt ombord för att bli en sjö pojke och till sist väljer att bli pirat. Genom Jakes dagboksanteckningar får vi ta del av när han tillsammans med besättningen seglar de över Stilla havet, där de möter havsmonster, konfrontera pirater och själv blir pirat och alla andra spännande äventyr

Bokens storlek är otroligt maffig där alla uppslagen är fyllda av otroliga inlevelsefulla  illustrationer i färg som blandas med dagboksanteckningar, men det finns även hela uppslag i böckerna som är fyllda med otrolig detaljrika illustrationer och det finns även en faktadelen med tydlig bild över fartyget och vad alla delar heter.

 

Vill du läsa mer om detta piratäventyr kan du ta del av bokrecensionen här.

Bokserie: ZOO

Författare: Kaj Korkea-aho & Ted Forsström

Kategori: 12 – 15 år

Bokförlag: Förlaget 

Provläs

”Atlas skriver mejl till Elliott om det som händer i skolan och livet. Mejlen är ett sätt att hålla kontakten, men också ett sätt för Atlas att få utlopp för sin kreativitet. Breven är fulla av teckningar, skisser, topplistor och memes.”

Detta är en bokserie om pojken Atlas som går på det mest vrickade högstadiet, där bergochdalbanan av känslor skildras via strutsar, igelkottar och hormonstinna tonåringar. Böckerna tar med humor upp tankar som fyller upp huvudet när man går i högstadiet och växer upp i en värld med smartphones och sociala medier.

Det här är moderna dagboksböcker som är skrivna som dagböcker men mer dagsaktuellt då mejl används istället. Här skrivs Atlas vardagsäventyr ner tillsammans med träffsäkra illustrationer i svartvitt som blandas med texten i serien som fångas en humoristisk spegling av skolvardagen på högstadiet.

 

 

De här är en skamlös skratta-högt serie om en tonårspojke och hans vardag, full av överraskningar och igenkänning. Svår att låta bli, omöjlig att lägga ifrån sig.

I bokserien ZOO ingår idag böckerna:

ZOO! Virala genier, ZOO! Hjärtattack och ZOO! Kärlek plz

Bokserie: Lisas memoarer

Författare: Lotta Olsson

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Bonnier Carlsen 

Nyss så lycklig, nu så ledsen, för min katt sprang bort. Han bara glömde adressen? Livet är så kort.”

Lisa är elva år och skriver sina memoarer. Det handlar om hennes syskon, föräldrar, mormor, vänner och katten Esset. Lisa älskar att skriva och att rimma. Men det är inte alla som förstår sig på rim och tycker man ska syssla med sådant som slöjd istället. Dålig idé, tycker Lisa.

Lisas memoarer som är skrivna som dagboksformat på rappa humoristiskt, allvarligt och engagerat sätt om en elvaårig tjejs vardag med funderingar över skolan, familjen, kompisar och livet.

 

Lisas memoarer är en trilogi som består av Elva år på jorden, Tolv dagar i mitt liv och Tretton ynka veckor.

Hoppas att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte kunnat anförtro mig åt någon

 

Så inleder Anne Frank sin dagbok 12 juni 1942.

Hon låtsas att dagboken, som får namnet Kitty, är en förtrogen väninna till vilken hon kan anförtro just allt. Till en början skriver hon bara för sin egen skull, men efter en radiosändning under våren 1944 där utbildningsministern uppmanar till att samla in alla vittnesbörd från den tyska ockupationen, bestämmer hon sig för att hon vill publicera sin dagbok efter kriget.

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen.

 

Det blir inte så mycket en berättelse om andra världskrigets fasor som en berättelse om en tonårstjej. Trots den ständiga vaksamheten och den påfrestande isoleringen berättar hon ingående om sin egen utveckling och sina relationer i det mikrokosmos som är gömstället. Upprepade gånger uttrycker hon en önskan om att bli författare, och hennes dagbok har blivit en av världens mest kända skildringar av judarnas flykt undan den nazistiska förföljelsen.

 

Anne Franks dagbok är gripande och otroligt fint skildrad och det är en fantastisk möjlighet att få ta del av av denna historia.

Boken har även filmatiserats, samt att Netflix har skapat en parallell dokumentationsfilm till boken som passar från 9 år. Det finns även en dramatisering baserat på boken genom Barnens radio, jag har laddat ner alla avsnitten och skapat tillhörande diskussionsfrågor samt att det finns en tillhörande lärarhandledning.

Här kan du ta den av den enskilda bokrecensionen samt ta del av andra böcker och annat material kring förintelsen.

Titel: Anne Franks dagbok

Författare: Anne Frank,  Ari Polman,  David Polonsky

Målgrupp: 9-15 år

Bokförlag: Norstedts

Anne Franke dagbok utgiven i serieformat, är en bok som passar att sätta i händerna på vilken 13-åring som helst som är svår att få intresserad att läsa originalet och som gör den mer lättillgänglig för fler läsare.

Det här är en hyllning till pubertetens obetvingliga energi, under alla omständigheter!

 

Den här serietolkningen av Anne Franks dagbok är en fantastisk tänkvärd bok som både är rolig och självklart fruktansvärd.

 

En berättelse som kommer nära, berör och blir verklig.

Bokserie: Andrea Stokkheim

Författare: Nina Elisabeth Gröntvedt 

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Lilla Piratförlaget

Provläs

I en superhemlig dagbok (som är till 110 % sann) här berättar 12-åriga Oda om sitt liv på Krokbacken. Där bor lillasyster Erla (som Oda kallar Erland när de bråkar), världens bästa vän Helle och tyvärr också Helles otroligt nördiga storebror Stian.

Bokserien består av en “äkta” dagbok känsla där vi får ta del av en medryckande text utformad både som maskinskriven text som varvas med handskrivna partier som blandas med livliga illustrationer. Dagboksanteckningar är allt från roliga rim, varningar och påminnelser. Där tolvåringens bergochdalbana av tonårskänslor avlöser varandra.

 

Böckerna som ingår i den fristående bokserien är: Hej, det är jag!, Absolut okysst, Supersommar och Happy Ending, liksom?

Bokserie: Yokos nattbok 

Författare: Annika Sandelins

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Förlaget

Provläs

Material

Flickan Yoko som är tio år. Hon är döpt efter konstnären Yoko Ono som hennes mamma beundrar.

 

Yoko går i klass 4B och bor i ett vanligt höghus tillsammans med sin temperamentsfulla konstnärs mamma, sin snälla men tafatta psykolog pappa och småsyskonen Salvador och Frida. I sin dagbok, som hon kallar Nattboken eftersom hon skriver i den på natten, berättar Yoko bl.a. om vad hon varit med om hemma, i skolan och tillsammans med bästisen Anna som bor i samma hus. Det tar ungefär ett halvår för henne att fylla hela sin bok med anteckningar och under den tiden hinner det hända både spännande, dråpliga, roliga och hemska saker i hennes liv.

Samtidigt är berättelsen genomgående realistisk och bjuder på många möjligheter till identifikation. Det handlar om komplicerade vänskapsförhållanden och utanförskap, om sociala hierarkier i klassen, pinsamma föräldrar, spännande bus och om hur det är att befinna sig i gränslandet mellan att vara barn och ungdom.

 

Berättelsen är vardagsnära och bjuder på en nostalgitripp tillbaka till den egna barndomen, med på ett hörn finns allt från pinsamma föräldrar till suspekta grannar och nervösa lärarvikarier. Tonfallet känns autentisk och de bekanta vardags detaljerna, humorn men också stunderna av sorg och vilsenhet i tillvaron, är bekanta för alla.

Yokos nattbok är en trilogi i dagboksform där böckerna Yokos nattbok, Pinsamt och livsviktigt – Yokos andra nattbok och Nattsvart och underbart ingår i trilogin.

Bokserie: Typiskt Cassidy

Författare: Tamsyn Murray

Målgrupp: 9 -12 år

Bokförlag: Tukan förlag

Provläs

“Att hitta sin väg här i världen är inte lätt, men skam den som ger sig. Man vet inte vad man har för talanger förrän man försökt och Cassidy går in 200 procent! 

Med en extremt pinsam pappa(han extraknäcker som Elvis-imitatör) en mamma som är höggravid med tvillingar, en självupptagen rock brosa och en hund som käka trosor känner sig 11 – åriga Cassidy i stort sett osynlig i sin familj. Men när det är dags att börja en ny skola och hon hoppas att detta kommer att bli hennes år. Hennes tur att blomstra. Och ser man på!

Skolans samtliga elever får göra ett stort prov som mäter allmän begåvningen och Cassidys provresultat slår alla med häpnad. Hon är bäst i skolan! Hon är skolans snille. Ingen hade anat … allra mins hon själv och hennes föräldrar.”

Det här är en dråplig och humoristisk bokserie om att hitta sin väg i livet. Böckerna är skriven i jag-form och dagboksformat och har flera illustrationer. Speciella texter i form av e-post, lappar, brev och annat som roar under läsningen.

 

I trilogin ”Typiskt Cassidy” ingår böckerna Typiskt Cassidy. Skolans smartaste (eller?), Typiskt Cassidy. Stjärnreporter (eller?) och Typiskt Cassidy: Musikalstjärna (eller?), men böckerna behöver inte läsas i kronologisk ordning.

Bokserie: Superbitcharna

​Författare: A. Auhild Solberg

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: B. Wahlströms 

Anne Bea är 12 år och huvudpersonen i bokserien Superbitcharna. 

Böckerna handlar om hennes historia i skolan, en berättelse 

som inte är särskilt rosenröd. Eftersom hon ser lite annorlunda ut, blir hon mobbad av tre av tjejerna i klassen – de så kallade superbitcharna – och det är ingen annan än Nils som ställer upp för henne, eftersom de då riskerar att bli mobbade själva. 

Ändå är Anna Bea en tjej som har en inre styrka och har mycket humor. 

Hon är även omgiven av kloka vuxna som ser henne. Så sett är hon lyckligt lottad; det finns många barn som sliter, som inte har lika många resurser i och runt sej.

Detta är en bokserie som är skriven i jag format och uppdelade i kapitel med mycket text och inga bilder. 

Berättelse handlar om it-girls, drömkillar, töntar, losers och freaks.

Böckerna Superbitcharna är en en varm, rolig och träffsäker skildring av det sociala spelet i klassrummet.

 

En bokserien om hur det är att hållas utanför, och om barn kan  känna igen sej i henne: få mod till att ta upp kampen mot superbitcharna i sina liv, precis som Anne Bea till slut gör.

 

Till bokserien Superbitcharna ingår böckerna: Kampen mot superbitcharna, ​Superbitcharna gör bort sig , Superbitcharna och spökhuset & Superbitcharnas hemlighet.

Bokserie: Tvillingarna Tapper 

Författare: Geoff Rodkey

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: B. Wahlströms 

Provläs

Tvillingarna Tappers hemsida (på engelska)

”Tvillingarna Claudia och Reese kommer inte överens. Faktum är att de bråkar mest hela tiden, det tillhör vardagen och är egentligen inte speciellt allvarligt. Men när Reese anklagar Claudia för att ha prutat i matsalen – inför hela skolan! – får Claudia nog. Hon deklarerar krig mot Reese och den här gången är det allvar. Reeses fasansfulla handling måste hämnas och sedan måste han i sin tur ge igen på Claudia, som i sin tur måste hämnas på Reese … 

 

Efter det stora krigets slut bestämmer sig Claudia för att dokumentera och skriva ner allt. Så att det i framtiden inte ska råda några som helst tvivel om vad som hände under det stora kriget. Kriget mellan henne och tvillingbrodern Reese. Det som kanske började med en riskaka eller med elaka ord i matsalen? Claudia intervjua alla inblandade och visar på sms och annat som bevismaterial.”

Berättelsen är lättläst på ett enkelt och luftigt vis, utan att vara direkt enkel. Många bilder och handskrivna kommentarer i marginalen ger boken flyt och tillför ytterligare dimensioner, och bidrar till enkelhet genom chatt och sms dialoger höjer tempot i böckerna. En underhållande trilogi kryddad med med massor med humor om det som ibland är det bästa som finns och ibland det svåraste nämligen att ha syskon. Genom böckerna skildras syskon rivaliteten på ett fyndigt och ett positivt vis.

Bokserie: Morris Mohlin

Författare: Maria Frensborg

Illustratör: Kalle Landegren

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Provläs

Slogan Mästare, mobil glaskrossare – och kattmördare … ​möt Morris – tretton år och med en osviklig förmåga att trassla till det för sig.

 

Här får vi läsa om Morris vardagen som är fylld med skruvar händelserna och perfekt läsning för alla som älskar Dagbok för alla mina fans. Brutal humor när den är som bäst!

De är humoristiska kapitelböcker med en hel del text och lite svartvita bilder som bryter texten.

Idag finns böckerna “Iskallt uppdrag” och “Levande måltavla” och “På djupt vatten”.

Boktitel: En Minecraft zombies dagbok 

​Författare: Zack Zombie

Illustratör: Leon Ramstdt

Målgrupp: 9 – 12 år (men fungerar för yngre läsare)

Bokförlag: Hegas förlag

Provläs

Har du någonsin undrar hur det är att leva som en Minecraft Zombie?

I bokserien “En Minecraft zombies dagbok” får möta Zombie, en ung zombie kille som lever i Minecraft världen. Precis som vanliga människor försöker Zombie få ihop sitt liv. Genom hans dagbok lär vi känna Zombie och hela hans värld som till stor del liknar människovärlden. Det handlar om skolan, tjatiga föräldrar och kompisar.

Det här är en underfundig, lättläst och rolig bokserie i dagboksform, där berättelsen är skriven med ett enkelt språk med en text med mycket luft på sidorna och korta kapitel tillsammans med färgglada, Minecraft-illustrationerna som ser ut att vara hämtade direkt ur spelet som lär locka många unga Minecraft tokiga barn.

 

Här kan ni ta del av  en bokrecension på första boken i serien som heter “Mitt liv som Zombie”.

 

Det finns en andra delen som heter “Ett jätte -stort problem” , tredje del som heter “Zombie semester”, fjärde  delen Ombytta roller.”

Dagboksromanen erbjuder en plattform för att prova och leka med sina färdigheter i återberättande text, beskrivande text, löpsedel text, skriftliga instruktioner, recensioner, argumenterande text, reklambudskap, poetisk text m.m. Stort fokus läggs på humor i skapandet och på kollaborativt lärande i klassrummet.

 

Här kan du hämta hem en lärarhandledning för att skriva dagboksromaner med elever inom årskurs 3 – 6.

 

Och här kan ni ta del av andra romanprojekt.

Innan du lämnar detta inlägg glöm inte att ladda ner bokaffischen med boktips på dagboksböcker. 

 

Om du gillar detta temainlägg får du gärna gilla inlägget och dela vidare det via dina sociala forum och tagga gärna @gullislastips.

Jag hoppas att ni hittar en passade bok som är skriven i dagboksform.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar