Bokappar för barn och ungdomar

Bokappar för barn och ungdomar

 

Idag är det otroligt lätt att läsa en bok efter som man idag varken behöver läsa den eller gå till ett bibliotek för att låna den. Man kan även lyssna på många av dem helt gratis och det allra nyaste i den här kategorin är bok appar. Man behöver bara välja vilken tjänst det är man vill lyssna med, skapa ett konto och hämta hem en bokapp. Efter det är det bara att börja lyssna. Tjänsterna fungerar precis som Spotify fast det är ljudböcker som man lyssnar på istället för musik. Med alla tjänsterna så kan man på ett både smidigt och enkelt sätt streama ljudböcker, men om man vill så kan man också ladda ner ljudböckerna och lyssna offline.

Fördelen med ljudboksappar är att vi slipper krångla med CD-skivor och vi kan lyssna på vår ljudbok när vi vill – så länge vi har mobilen med oss.

 
Bild
 

Dock är många av det större ljud- och e-boks apparna ämnade för vuxna, men det finns även appar med boktips, ljudböcker och e- böcker för barn och unga som är skapad med barn i åtanke där gränssnittet är förhållandevis enkelt och helt reklamfritt.

 
 
 
 

Bibblix är appen för dig om du vill ha tusentals boktips från någon som inte är din förälder eller lärare och är 6-12 år?  Här får du möjligheten att läsa hundratals böcker och passar alla från nybörjarläsaren till bokslukaren. 

I Bibblix ger bibliotekarier boktips om barnböcker; både e-böcker och vanliga fysiska böcker. Det går dessutom att låna tre e-böcker direkt i appen utan att man behöver ett lånekort. Vill man låna fler e-böcker via appen behöver man ett lånekort på något av biblioteken i Stockholm, Malmö eller Katrineholm.

Bild

Appen är uppbyggd kring kategorier. Det finns spännande böcker, roliga böcker, böcker som handlar om hästar eller om kärlek osv. Samt nya böcker, populära böcker och lättlästa böcker. Det går dessutom att filtrera så att man får boktips som passar för en viss ålder.

Bild

För varje bok finns det en kort beskrivande text. Det framgår även tydligt om det finns bilder i boken, hur många sidor den har samt hur stor texten är. 

 
 
 
 
 

För att läsa mer om en bok klickar du på omslaget. Då kan du läsa vad boken handlar om, se hur tjock den är, om det finns bilder och hur stor texten är. Du kan läsa boken direkt eller ladda ner den. Här finns också tips på lättare eller svårare böcker, nästa bok i serien eller liknande böcker. Det ska vara lätt att hitta en bok som passar!

 
 
 
 
 

Du kan läsa max 3 böcker i Bibblix utan lånekort. Om du har lånekort i Stockholm, Malmö eller Katrineholm kan du registrerar lånekort via app, då kan du läsa hur mycket du vill. Via din profil kan du sedan spara böcker du har läst och böcker du vill läsa.

Det negativa med appen Bibblix är att man behöver lånekort som endast gäller för tre bibliotek över hela Sverige, som Stockholms stadsbibliotek, Malmö stadsbibliotek och Katrineholms stadsbibliotek. Självklart behöver du inte vara boendes inom några av dessa kommuner för att kunna hämta ut ett bibliotekskort. Men det vore bra om fler stadsdelar och kommundelar anslöt sig till appen. En annan sak som är negativt är att man inte kan läsa böckerna utan internetuppkoppling. Via Bibblix kan man dock även läsa böckerna i Bluefire Reader – där får man en bättre läsupplevelse och då finns inte något internetkrav. Bluefire Reader kräver ett man som vuxen har registrerat ett Adobe ID (läs mer här). Värt att nämnas är att hela Bibblis kräver internetuppkoppling och har man inte det måste man gå direkt till Bluefire Reader för att läsa. Detta kan vara svårt att förstå för barn.

En annan sak är när man söker efter vissa e-böcker så finns de inte, även om man kan se att själva stadsbiblioteket har boken inne.  Sen händer de ofta att om man lyckats ladda ner en bok så händer det att boken laggar. 

Någonting annat är att man inte hittar barnböcker på andra språk än svenska.

I appen kan låntagaren söka, utforska, låna och lyssna på ljudböcker – både on- och offline. Med det vanliga lånekorts numret får man tillgång till bibliotekets ljudbokssortiment. Förutom att lyssna på böcker både on- och offline kan man söka, utforska bland topplistor och kategorier och låna böckerna direkt i appen.


Man kan ha flera böcker i sin lista. Det negativa är att man ibland inte finner de böcker som man söker även om man kan se på bibliotekets hemsida att de har boken inne och ska finnas som ljudbok.Biblio finns på flera språk; svenska, finska, engelska och arabiska.

 
 
 
 
 

Appen finns tillgänglig att ladda hem i App Store och Google Play och den fungerar både för iOS och Android-enheter.

 

WonderTales läsapp är för tillfället en Beta app så den håller på att uppdateras med nya finesser hela tiden och fylls på med nya böcker och just nu har den ca 130 böcker lagrade.

Här kan du läsa mer om WonderTales app.

 

I appen finns det just nu böcker som är uppdelade i olika genrer som nyheter, äventyr, fantasy, roligt, deckare, Sci-fi och vänskap och vilken målgrupp boken passar till, där det är böcker från 6 till 12 år inklusive lättläst. Till varje enskild bok finns det en lockade bild och tillhörande beskrivande text om boken och hur många kapitel/delar boken har och hur många minuter de kan ta att läsa boken.

 
 
 

Flera av berättelserna har pedagogiskt innehåll med moral och värderingar utan att berättelsen tappar sin underhållande handling.Till alla kapitel ingår bilder och även bilder med grafiska rörelser.

Sen kommer vi till de nytänkandet med appen och det är att när man är inne i kapitalet så är berättelsen uppbyggd lite som en chatt konversation, där dialogen mellan karaktärerna visas som text meddelanden där vissa böcker även har emojier med i texten.

 

Du trycker lite lätt på skärmen så kommer de upp en ny textruta, de går även att scrolla upp och ner om du missat något i texten.

När ett kapitel är slut som ofta slutar med en cliffhanger kan du välja att gå till nästa kapitel eller gå tillbaka till boksamlingen.

 

Du kan även välja att sätta ett bokmärke om du inte är klar med läsningen så att du lätt kan hitta tillbaka till boken i din bokhylla, likaså kan du hjärta boken så att den dyker upp i din bokhylla.

Nu har mina följare möjligheten att testa på appen som både finns till android och iPhone under 14 dagar med hjälp av koden EarlyBird2020.Så hoppa in och läs.

 

Bild

Själv har jag tagit del av bilderboken Djurdeckarna Gräsandsäventyret via WoderTales appen. 

Boken handlar om djur, djurskyddsfrågor och djur som far illa och tar även upp nedskräpning och vad som kan hända med djuren och naturen om vi slänger skräp i naturen. Här kan ni läsa mer om den boken.

 

E-böcker fungerar precis som fysiska böcker, enda skillnaden är att de läses digitalt. 

Många svenska barnböcker finns att låna helt gratis via bibliotekens hemsidor. Lånar man via sitt bibliotek så är de gratis.

Låna & läs
 

✔️ Det enda man behöver är ett lånekort med pinkod, vilket man ordnar genom att besöka sitt lokala bibliotek.

✔️Man behöver även installera appen Bluefire Reader som finns för både iPhone, iPad, Android och Windows

✔️ För att logga in i appen behöver man ett Adobe ID, Observera att man måste vara över 13 år enligt Adobes villkor.✔️ När appen är installerad är det hyfsat enkelt att ladda in e-böcker.

✔️ Via webbläsaren på den enhet man vill läsa på går man in på bibliotekets hemsida. Där loggar man in med lånekorts nummer och pinkod och söker sedan fram den bok man vill låna.

✔️ Normalt kan man begränsa sökningen så att man endast får upp e-böcker. Och man kan även begränsa sig till att lista barnböcker. När man valt en bok skall alternativet att låna boken dyka upp.

✔️ Finns det flera alternativ är det ”Epub”-formatet som man skall välja.

✔️ E-boken laddas sedan automatiskt in i appen och man kan börja läsa den omedelbart. Boken ligger sedan i appen utan att man behöver någon internetuppkoppling.

Bild

 
Fördelar & nackdelar

✔️ Populära böcker kan vara utlånade på biblioteket, men e-böcker finns alltid inne vilket betyder att man aldrig behöver stå i kö på en e-bok.

✔️  Ytterligare fördelar med e-böcker är att man kan anpassa textstorleken och att man slipper att lämna tillbaka dem till biblioteket.

✔️ Utbudet av e-böcker är inte lika brett som pappersböcker, men det finns faktiskt väldigt mycket att välja på.

✔️ Tyvärr har en del bibliotek lagt in begränsningar på hur många e-böcker man kan låna samtidigt under en 7-dagars period. Det är synd för barnböcker konsumeras oftast snabbare än böcker för vuxna.

✔️ Lånade e-böcker får man endast läsa en begränsad period. Vill man läsa e-boken ännu längre så går det ofta att låna om den på nytt.

✔️ En nackdel med just bilderböcker kan dock vara att de är lite märkligt formaterade för skärm. I vissa böcker kommer bilden själv på ena sidan och så ser man texten först när man bläddrat bort bilden. För yngre barn kan det också vara svårt att hålla uppe koncentrationen.

Bild

 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar