Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favillli & Franceca Cavallo

Bild

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut?

​Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.

Här får vi läsa om de olika kvinnor som tack vare sitt mod förändrat världen, var och en på sitt eget sätt. Det är livsöden som skett genom århundraden och som fortfarande pågår.

Det är väl såhär vi vill somna. Till sagor om hjältinnor och modiga äventyr, till ord om att ingenting är omöjligt. Att världens stordåd är till för alla. Läs högt ett kapitel i hundra dagar. Maxad framtidsinspiration och sanning för rebelltjejer och alla andra.

 Boken har illustrerats av sextio kvinnliga konstnärer från jordens alla hörn, och presenterar hundra fantastiska kvinnor, bland andra Ada Lovelace, Malala, Elizabeth 1, Serena Willams, Amelia Earhart, Michelle Obama och Astrid Lindgren. Kvinnor från förr och nu som – mot alla odds – har uppnått otroliga resultat och ändrat historiens lopp.

Bild

Boken har blivit en av världens mest uppmärksammade barn- och ungdomsböcker och efter denna maffiga bok har det även släppt en fortsättningen “Godnattsagor för rebelltjejer 2” med 100 nya berättelser som bygger på verkliga och fantastiska kvinnor – alltifrån drottning Nefertiti till Beyoncé som ni kan läsa mer om här. Samt den underbara fyll i bokenJag är en rebelltjej” som sporrar tjejer i alla åldrar att nå sin fulla potential som ni kan läsa mer om här.

Bild

Bild

Om man tycker att boken är lite mastig så vill jag tipsa om Poddserie om flera rebelliska kvinnor som förändrat historien. som finns att ta del av på Barnens radio. Det är en intressant dramauppläsning om andra nutida kända kvinnor som riktar  sig till unga mellan 9 – 13 år. Jag har laddat ner ner dessa avsnitt med tillhörande faktabilder och information i ett dokument.

Bild

Det finns även ett liknade program via Historierummet från Barnradion där man kan man höra dramatiserade berättelser om kända personer, där jag har samlat de olika kvinnors berättelser som genom historien vart med eller gjort stora saker. Jag har laddat ner dessa berättelser i ett färdigt dokument med tillhörande fakta och porträtt. Programmen riktar sig till unga mellan 9 – 13 år. 

Bild

I ett tidigare boktema inlägg “Internationella kvinnodagen – 8 mars” tipsar jag om liknade böcker samt delar med mig av en bokaffisch och lektionsmaterial för att arbeta med kvinnliga rösträtter. 


Boktitel: Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor

Bokserie: Godnattsagor för rebelltjejer 

Författare: Elena Favilli & Francesca Cavallo

Illustratörer: M.fl.

Målgrupp: 9 – 12 år men jag anser att den passar en mycket större målgrupp.

Kategori: Fakta, historia, kvinnor, historiska kvinnor genom historian, berättelser, samhällen människor, platser

Bokförlag: Max Ström

ISBN: 9789171264282

Ta del av boken via: AdlibrisBokus & Bokfynd.nu


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar