Godnattsagor för rebelltjejer 2 av Francesca Cavallo & Elena Favilli.

Bild

Uppföljaren till den populära boken Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor  finns sen en tid tillbaka med en uppföljare med ytterligare 100 mer och mindre kända, coola och drivna kvinnor som alla har åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal.

Boken är uppbyggd på samma sätt som första boken Godnattsagor för rebelltjejer.

Här får läsarna ta del av de olika kvinnors livsöden från olika platser och tider genom historian, där vi åter igen får möjligheten att fascineras och inspireras av ännu flera kvinnors olika stordåd.

Vi får läsa om kungligheter, politiker, idrottare, äventyrare och skådespelare och många andra coola kvinnor som levt och lever en idag.

De är allt från komikern och tevestjärnan Ellen Degeneres, sångerskan Beyoncé, drottning Nefertiti, författaren JK Rowling, programledaren och skådespelaren Oprah Winfray, sjörövaren Anne Bonny och skådespelaren Lauren Potter.

Till varje avsnitt får vi ta del av färgsprakande porträtt skapad av olika extraordinära kvinnor runt om i världen med tillhörande information om den enskilda kvinnans biografi som är uppdelat på en till två sidor där vi får ta del i om de åstadkommit något speciellt eller hur de stått upp för sina ideal.

Något som jag gillade extra med denna boken är att flera kvinnor med funktionsnedsättningar synliggörs, samt att de är flera kvinnor i boken som inte är vita, jag upplever även att det är fler kvinnor i boken som fortfarande lever och att de är många kvinnor jag aldrig hört talas om.

Även denna bok avslutas med sidor där du har möjlighet att skriva ner din egna historia och rita ditt egna självporträtt, Samt sidor med ordförklaringar.

Böckerna Godnattsagor för rebelltjejer är helt klart motiverade tjejbiblar fyllda av förebilder som inspirerar sina läsare till att våga tro på att de kan bli precis vad de vill.

Även denna bok är ett måste i alla skolor och en bra läsning inför Internationella kvinnodagen.

Bild

Författarna till “Godnattsagor för rebelltjejer” har även skapat fyll-i-boken “Jag är en rebelltjej” som sporrar tjejer i alla åldrar att nå sin fulla potential. Det är en bok med attityd – både tuff och uppmuntrande. Här sprids självkänsla och mod och uppmanar sina läsare: bli vad du vill, gilla din kropp, protestera mot orättvisor, börja drömma om fantastiska äventyr och ge dig inte när någon försöker stoppa dig.

Med hundra kreativa uppslag som bara väntar på att slutföras finns de allt från listor att fylla i, inspirerande planeringssidor, topplistor, serierutor, färgläggnings sidor, klistermärken och mycket mer i detta roligt verktyg för att förändra flickors förhållningssätt – till sig själva och till omvärlden att hitta sin egen väg för att hitta sin Inre rebell!

Bild

Om man tycker att böckerna i serien Godnattsagor för rebelltjejer är lite mastig så vill jag tipsa om Poddserie om flera olika rebelliska kvinnor som förändrat historien. som finns att ta del av på Barnenradion. Det är en intressant dramauppläsning om andra nutida kända kvinnor som riktar  sig till unga mellan 9 – 13 år. Jag har laddat ner ner dessa avsnitt med tillhörande faktabilder och information i ett dokument.

 

Bild

Det finns även ett liknade program via Historierummet från Barnradion där man kan man höra dramatiserade berättelser om kända personer, där jag endast har samlat kvinnornas berättelser som genom historien vart med eller gjort stora saker. Jag har laddat ner dessa berättelser i ett färdigt dokument med tillhörande fakta och porträtt. Programmen riktar sig till unga mellan 9 – 13 år.

I ett tidigare boktema inlägg “Internationella kvinnodagen – 8 mars” tipsar jag om liknade böcker samt delar med mig av en bokaffisch och lektionsmaterial för att arbeta med kvinnliga rösträtter.


 
 
 
 
Illustratörer: M.fl.
 
Målgrupp: 9 – 12 år, men jag anser att den passar för en mycket större målgrupp.
 
Kategori: Historia, kvinnors historia, Girl power
 
Bokförlag: Max Ström
 
ISBN: 9789171264527
 
Ta del av boken via: AdlibrisBokus & Bokfynd.nu

 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar