Nosbleed studio reser i den Svenska historien

Bild

 

 

 

 
Reser i den svenska historien är en serieantologi i mangastil. Det är tre mangakonstnär som skapat berättelser utifrån den svensks historien. Boken är utgiven av Nosebleed-Studio.
Serierna är baserade på historiska efterforskningar och boken är uppdelad i tre olika korta berättelserna som är samlade i samma bok med temat “Reser i den svenska historien”. Alla berättelser utgår från tidigare århundraden där vi får följa med en flicka som reser tillbaka i tiden till en häxrättegång under 1600-talet, en bondflicka som lever de tuffa livet på 1800-talet och drömmer om Amerika och om två finska krigsbarn som skickas till Sverige för att undkomma 2:a världskriget. Alla berättelserna är berättade ur unga personer perspektiv.
Dessa historiska berättelser kräver en hel del efterforskning och bildreferenser för att se till att alla detaljer stämmer. Utan dessa kan inte en berättelse eller serie kännas övertygande. Innan vi läsare får ta del av varje tecknares historia får man läsa hur de olika tecknarna kom fram till sin berättelse. De tycker jag som läsare var riktigt intressant del i boken.
Jag har läst en hel del olika serier när jag var ung, men aldrig manga. Manga har alltid funnits med blivit större och populärare under 2000 talet anser jag. Jag tycker att det är spännande att att man kan teckna manga med så många olika stilar och det märker man framförallt av i denna bok. Jag tycker även att de är bra att de tagit upp ämnen som verkligen har hänt i Sveriges historia och berättat de på ett mer ny modernt sätt.

 

De som är bra med serier och manga är att man når ut till fler läsare.
Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie och manga är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen.
Det som är mindre bra med texterna i seriealbum och manga är att det envisas med att använda sig av endast versaler när de skriver. Hur kommer det sig?

Ett tidigare blogginlägg om serier och manga och hur den typen av berättelse kan skapa läslusten för alla har jag skrivit här.

Bild

Bokförlaget erbjuder en gratis lärarhandledning till boken där man kan låta eleverna skapa historiska serier själva. Boken går även att användas av SO mentorer i årskurs F-9 och gymnasiet för att inspirera till att lära eleverna mer om historiska perioder.
Lärarhandledningen ger konkreta förslag på lektionsupplägg för att analysera serierna i boken, diskutera de teman som tas upp och skapa serier med eleverna. Boken passar bra som ämnesöverskridande samarbete mellan svenska-, historia- och bildlärare.
 

Häxan Bild

Den första berättelsen heter “Häxan” och är skapad av Joakim Waller.
Skaparen fick idén till “Häxan” utifrån om vad som skulle hända om man tog en karaktär från vår tid och satte i en historisk situation som var vanligt på 1600-talet, men som faller befängt för oss idag.
 

Bild

~ Historien börjar någonstans i Stockholm i nutid och man får följa den unga flickan Sofia som springer genom stan för att hinna hem i tid innan hennes favoritprogram börjar.
 
Helt plötsligt blir hon stoppad av två killar som ger henne opassande kommentarer och försöker hindra henne att ta sig vidare. Men Sofia är en modern tjej och kan självförsvar. Därefter rusar hon vidare med killarna hack i häll. Plötsligt kommer hon till en återvändsgränd, men tegelväggen visar sig vara en portal.
 
Hon hamnar 350 år tillbaka i tiden och mitt i en häxrättegång.
 
Hon blir upprörd och självklart inget hon kan stå och se på och kan inte låta bli att lägga sig i, utan tar saken i egna händer…
 
 
 
 

Bild

Fakta

Även om det var en del fiktion med i berättelsen (inget fel med det) så har ändå häxprocess hänt och inte bara i Sverige. Under medeltiden ansågs trolldom inte som ett brott. Det var inte förrän senare tid som det blev brottsligt. I Sverige avrättades omkring 400 personer för häxeri mellan 1492 och 1704. Den intensivaste häxjakten skedde åren mellan 1668 och 1676 under det så kallade “det stora oväsendet” då vaga vittnesmål räckte för att genomföra en häxprocess. Detta orsakade att en mängd oskyldiga människor dödades, främst kvinnor.
 
Berättelsen var bra då jag verkligen gillar historiska berättelser som innehåller tidsresor och när tecknaren Joakim Waller har lyckats få med viktiga och riktiga historiska händelser och blandat in fiktion i berättelsen.
Även om alla skapare fick lika mycket utrymme i boken så kändes de på något sätt som det går lite fort och visa bilder känns inte färdig skapade eller att tecknaren hade för lite tid att skapa i olika serierutor, då bl.a ansiktes detaljer och andra viktiga detaljer inte fanns med i visa serierutor.
De skulle dock vara spännande att ta del av vad som händer efter det att denna berättelsen är slut.
 
Det författaren nog vill att vi läsare ska tolka berättelsen är att det var ett hårt och tufft liv att leva som kvinna förr i tiden. Men självklart så finns det problem som kvinnor idag behöver vara oroliga för att utsättas för även i nutid.
 
 
 
 

Adjö Sverige

 
Bild

 

 
Den andra berättelsen heter “Adjö Sverige” och är skapad av Natalia Batista.Hon har skapat en berättelse utifrån utvandringstiden. Där hon fått inspiration utifrån boken Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Hon ville dock basera berättelsen på en ung persons berättelse som hon namngav till Selma. Med hjälp av hennes efterforskningar hittade hon en Selma Augusts Ankarberg som hade emigrerat till Amerika från Sverige under 1800 talet. Utifrån denna efterforskning har hon skapat “Adjö Sverige”.
Denna berättelse var den som tilltalade mig mest både utifrån sättet tecknaren hade skapat sina bilder, men även att tecknaren fick med en sådan bra handlingen från början till slut.

Bild

 

 

 

Bild

Fakta

 

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var tuffa år för Sverige på grund av missväxten. Slutet av 1800-talet emigrerade omkring 1,5 miljoner från hemlandet, varav ca 180 000 emigrerade till Amerika som folk kallade för “den nya världen”.
De var både män och kvinnor som lämnade Sverige pga av många olika skäl som missväxt, överbefolkning, brist på odlingsmark, religiöst förtryck, bristande personlig frihet, relativt få arbetstillfällen, samt en mängd olika personliga skäl. De första europeiska emigranterna reste till Amerika i lastutrymmen på segeldrivna lastfartyg.

~ I berättelsen “Adjö Sverige” får vi följa Selma och hennes familj som levde ett simpelt liv i Boxholm under 1879. Denna vinter var riktigt hård och skörden var för länge sedan tömd så de svälte.
 
Selmas föräldrar har inte råd att försörja hela familjen. Hon får snart lära sig att bidra till levebrödet som 14 årig får hon arbeta som piga hos herrskapet.
 
Men hennes föräldrar har ännu större planer för familjens framtid och tar beslutet att resa till Amerika.
 
Men de lämnade Selma hos hennes äldre syster i Ekesby. Bara året senare beslutade sig även Selmas familj att ta sig till Amerika pga av de religiösa förtryck och denna gång skulle Selma även få följa med. Detta skulle bli den första och sista gången i Selmas liv som hon korsade Atlanten till en ny värld och ett nytt liv…

Bild

Trots begränsningen i sidantal har tecknaren Natalia Batistas lyckats få ihop en riktigt bra berättelse. Även om berättelsen har ett bra slut, så skulle de lätt kunna vara en början på en ny manga serie.
Jag tycker även om när tecknare lyckas få läsaren i stämning bara med att skapa rutor med händelser utan att behöva någon text. Som i bilden ovan.

Lailas resa

 

Bild

~ “Lailas resa” börjar med att vi möter de två syskonen Laila och Eikkie som ensamma går tillsammans med sin hund genom de finska skogarna mitt i vintern för att hinna med de tåg som ska ta dom till sin svenska fosterfamilj för att undkomma andra världskriget. Men vägen dit är kaotisk och läskig.
 
 
 
 
 
 
 
 

Bild

Fakta

 

Under andra världskriget skickades omkring 80 000 finska barn till fosterfamiljer i Sverige. Cirka 15 000 återvände inte till Finland och en del av dem adopterades av sin svenska fosterfamilj. Färden till Sverige skedde främst med båt men även med tågtransporter via Haparanda

 

 

Bild

Även “Lailas resa” är kort, men ändå har tecknaren Magnolia Winroth fått till en detaljrikt och känslomässigt berättelse som berör. Bara tanken på att man som förälder ska behöva lämna sina barn till vilt främmande människor i ett främmande land med vetskapen att man kanske aldrig mer kommer att se barnen igen är så hjärtskärande. Tecknaren har verkligen fått med den stressade och panikartade situation som säkerligen uppstod på tågstationer och hamnar under andra världskriget. Vid ett tillfälle minns jag att jag även fick gåshud när jag läste om Leila och Eikkeis kaosartade resa.
 

Bild

Som en helhet tycker jag om boken. Speciellt då historisk skönlitteratur ligger på topp listan av mina mest lästa böcker och om man blandar in lite fiktion i historien gör bara boken mer eftertraktad i mina ögon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild

 

 

 

 

 
 
 
Författare/mangakonstnärer: Natalia Batista
 
 
Bokförlag: Nosbleed studio
 
Ålder: F-18
 
ISBN: 9789197960465
 
Kategori: Reser i den svenska historien, Svensk manga, serieantologi, svensk historia, Häxrättegång, häxprocess, De stora oväsendet, Utvandringen, emigrerar, Amerika, Andra världskriget, finska krigsbarn, förr i tiden, lärarhandledning, fantasy reality
 
Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu
 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar