Sword Princess Amaltea av Natalia Batista

Följ med in i en fantasyvärld där könsrollerna är ombytta!

Följ med till en sagovärld i en fantasiberättelse med slott, drakar, och magi där kungligheter är inlåsta i höga torn bevakade av en ondsint drake och där andra kungligheter ska befria den fångade för att vinna dess hand för giftermål och ärva rätten till tronen och riket….

Detta har man läst om i många böcker och serier, men i denna maffiga mangaserie vänder Natalia Batista på den uttjatade sagan!

Här vänds könsnormerna. Kvinnor styr och män används som objekt för politisk vinst och naturligtvis, prinsessan räddar prinsen!

Jag har sen tidigare läst och recenserat trilogin Sword Princess Amaltea, men nu har serien satts ihop till en otroligt välskapt mangaserie i hård pärm med guldbokstäver i titeln, förord, extramaterial och mycket mer.
“I Sword Princess Amaltea får vi möta Amaltea den rebelliska och bortskämda 17-åriga prinsessan.
Hon lever i en värld där drottningarna styr med magins makt och där hennes mor är drottningen som styr i landet. I slottet bor hon med sin stränga mor, den blide kungen och sin äldre syster vars lott i livet är att bli landets nästa regent. I den här världen är det prinsessorna öde att rädda prinsarna och Amaltea blir utsänd på sitt livs största uppdrag; att rädda en prins i nöd och gifta sig med honom för att ärva hans moders drottningarike. Amaltea vill inte finna sig i detta öde. Hon vill inte rädda någon fånig prins i nöd. Amaltea vill, än mindre vill hon gifta sig. Men hennes mor vägrar ge sig.
 
När Amaltea äntligen hittar prins Ossian av de Grå Bergen visar det sig att han inte alls är lika medgörlig som hon tänkt sig. Han har en egen vilja, och vill bli behandlad med respekt och vill inte gifta sig!
 
Deras resa tillbaka till hans moders rike blir lång och kantad med utmaningar. Brutala banditbrudar, en förtrollad källa, en drakberidande häxa och inte minst Amalteas arroganta storasyster Dorotea sätter deras relation på prov. Kommer de finna sin plats i denna orättvisa, matriarkala värld där männen får finna sig i att vara underordnade kvinnorna.”
   
Denna könsomvända saga använder humor och äventyr för att utmana vår syn på könsnormer. Här får vi möta en fantasivärld som styrs av olika drottningar inom olika drottningriken och där det är bra att se att Natalia Batista har fått med olika folkslag i berättelsen och där Prins Ossians mamma, är den karaktär som med mest makt, är exempelvis mörkast hud av alla.
 
Här får vi även läsa om starka och tuffa kvinnor där vi möter flera kvinnor i varierande kroppsformer där de i boken exempelvis finnas en mullig karaktär som tar för sig och en med muskler visa sig korkad.
 
Här är männen hjälplösa och förföriska och de flesta killar ser likadana ut – liksom stöpta i samma form, de har inget kroppshår och långt svallande hår. Här får vi läsa om hur killarnas ord inte väger lika tungt, något som Amaltea och vi som läsare upplever som något väldigt nedvärderande och något som kvinnor idag tyvärr upplever dagligen.

Det här är verkligen en bok som kan bidra till intressanta och djupa diskussioner kring jämlikhet, kön och etnicitet i vårt samhälle, eleverna får tänka till kring hur det ser ut i deras egen värld och varför det är som det är. Boken ger en aha-upplevelse och har många igenkänningsfaktorer. Till första delen av boken finns även en tillhörande lärarhandledning.

Boktitel: Sword Princess Amaltea

Författare & Illustratör: Natalia Batista

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasivärld. fantasy, äventyr, normbrytande, girl power, mangaserie

ISBN: 9789198445763

Bokförlag: Nosbleed studio

Lärarhandledning till första delen av trilogin 

Ta del av boken via: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus, Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar