Nollan och nätet, Noelias hemlighet av Caroline Engvall & Katarina Vintrafors

En aktuell och viktig bok om grooming!

“Nollan och nätet” handlar om den 9 åriga tjejen Noalia som kallas för Nollan, hon känner sig annorlunda och väldigt ensam och som precis i verkliga livet så vänder hon sig till nätet där hon får väldigt mycket bekräftelse när hon börjar chatta med Wilma. Wilma är allt Nollan behöver i en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår henne – till skillnad från mamma. Men sedan visar sig Wilma vara någon helt annan då Wilma ber henne att skicka konstiga bilder på sig själv och sin kropp, men när Nollan inte länge vill och säger nej hotar Wilma att skicka bilderna till alla på hennes skola. Nollan får jätteont i magen och hennes oro blir till ilska som riktar sig mot sin mamma. Ska hon berätta för sin mamma eller kommer hennes mamma bli arg?

Nollan och nätet är verkligen en aktuell och viktig bok som är ett bra hjälpmedel för att underlätta för vuxna och barn att samtala om livet och säkerhet på nätet.

Nollan och nätet är en vardagsnära berättelse med inbyggd kunskap, en bok som jag önskar inte hade behövts, men som tyvärr är så aktuell och viktig och som bör läsas tillsammans så fort vi ger barnen tillgång till nätet, appar, spel och chattar då barnen kan bli kontaktade av andra som inte vill dem väl. Så boken riktar sig till barn från ca 6 år upp till 12 år ungefär för att läsa tillsamman för att starta de viktiga samtalet om vad som kan hända med livet online. Boken är skriven med korta kapitel och lättläst text tillsammans med svartvita bilder till varje kapitel som förstärker berättelsen handling.

Det är en perfekt högläsningsbok och är även en bok som passar som klassuppsättning från åk 3 så att varje elev kan läsa tillsammans med en vuxen om säkerhet på nätet.

 

”Nollan och nätet – Noelias hemligt” är första boken i den blivande bokserien ”Nollan och nätet” som är fristående böcker som ska underlätta för vuxna och barn att samtala om livet på nätet, längst bak i boken finns det även en sidor med frågor som man kan ställa under och efter läsningen om signaler hos utsatta barn och unga och tips för samtal om utsatthet på nätet.

Till bokserien Nollan och nätet och boken Noelies hemlighet har Kunskap glädje och trygghet tagit fram en lärarhandledning och en tillhörande färgläggningsbild.

Det finns även boken “Barnen i Kramdalen – En saga som lär barn om integritet, taffsare och nättroll” som är en klassisk saga om ett mycket viktigt ämne. Tanken är att den på ett lekfullt och roligt sätt ska få barn att förstå integritet och rätten till sin egen kropp, och att de lär sig se varningstecken av faror som finns i det verkliga livet – och på internet.

I den andra boken ”Nollan och nätet – Noelias revansch” handlar det om näthat och mobbing, om hur man beter sig mot varandra på nätet, och hur man inte ska bete sig och vad man inte ska acceptera.

Boktitel: Nollan och nätet, Noelias hemlighet

Bokserie: Nollan och nätet

Författare: Caroline Engvall

Illustratör: Katarina Vintrafors

Kategori: Grooming, säkerhet på nätet, trygg på nätet, vardagsberättelse, hemlighet, spänning, viktig bok

Målgrupp: ca 6 – 12 år

ISBN: 9789198444056

Bokförlag: Barnsmart.se

Ta del av boken som via: Nextory

Ta del av boken via: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus,Bokfynd.nu, Barnsmart.se

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar